Nyheter

Studie: KD:s väljare lika ofta sekulära som troende

Allt svagare koppling mellan religionsutövning och politiska preferenser. Tydligast märkbart för KD, C och V

De regelbundna gudstjänstbesökarna fortsätter att överge Kristdemokraterna, utan att partiet lyckats locka nya, mindre kyrksamma, grupper. Utvecklingen är en följd av frikopplingen mellan religiös praktik och partisympatier, menar Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö.

Magnus Hagevi har sett det tidigare: sambandet mellan svenskarnas gudstjänstbesök och partipreferenser har försvagats gradvis. Det är en tendens som stärks när data från 2023 kommit in, konstaterar han i en artikel i Som-institutets nya rapport Inferno, ”Bästa partiet bland gudstjänstfirare i ett av världens mest sekulära länder”.

– Från att ha varit ett av de mer betydelsefulla sambanden för röstning har religion, liksom andra sociala faktorer, minskat i betydelse. Partier som har varit starka bland regelbundna gudstjänstbesökare har blivit svagare i den gruppen, medan partier som varit svaga blivit starkare, säger Magnus Hagevi till Dagen.

Tydligast är detta hos Kristdemokraterna. År 1998, när KD var på topp i opinionen och fick närmare 12 procent i riksdagsvalet, fick partiet stöd av 38 procent av de regelbundna gudstjänstbesökarna. I den mätning som gjordes 2023 har andelen dalat till 8 procent. I praktiken, menar Magnus Hagevi, finns inte längre någon nämnvärd skillnad i partiets stöd bland regelbundna gudstjänstbesökare och mer sekulära väljargrupper.

– När KD såg att partiet krympte bland de regelbundna gudstjänstbesökarna försökte man aktivt att bli ett bredare parti, och appellera till andra väljargrupper. Resultatet har blivit att deras politik förändrats, och att partimedlemmar säger att de inte “känner igen” partiet, säger Magnus Hagevi.

– Eftersom partiet trots försöken till breddning inte har lyckats fånga nämnvärt fler bland dem som inte går i gudstjänst, måste det ses som ett misslyckande.

Centern och Vänsterpartiet

En liknande trend syns för Centerpartiet. Tidigare har partiet varit starkare bland väljare som besöker gudstjänster, än bland dem som aldrig gör det. Över tid har skillnaden avtagit och på 2020-talet har Centerpartiets stöd varit relativt jämnt fördelat bland väljare med olika gudstjänstvanor.

Även för Vänsterpartiet har skillnaden jämnat ut sig, efter att partiet tidigare oftast har haft sitt starkaste stöd bland de mest sekulariserade väljarna.

Samma sak gäller än mer för Socialdemokraterna. Länge var de regelbundna gudstjänstbesökarna, vilket i studien omfattar alla religioner, en svag socialdemokratisk väljargrupp, och partiet hade en tyngdpunkt bland mer sekulära väljare – i synnerhet de som aldrig besökte ett religiöst möte.

– Socialdemokraternas minskning, från 45 procent till dagens runt 30 procent, kan förklaras av att de mest sekulära väljarna har lämnat partiet och börjat rösta på andra partier, som Sverigedemokraterna, säger Magnus Hagevi.

– Samtidigt har andelen regelbundna gudstjänstbesökare som stöder Socialdemokraterna ökat från 25 procent 1988 till 38 procent 2023.

Muslimska väljare

En viktig förklaring är att den växande väljargruppen med svenska muslimer i stor utsträckning röstar på partiet. Det är en bild som bekräftas av studier från andra håll i Europa.

– Varför det är så vet man inte riktigt. Men det kan vara så att man uppfattar Socialdemokraterna som ett mer sekulärt parti, i motsats till partier till höger, säger Magnus Hagevi.

– Men en del kan ha med annat än religion att göra. Migranter börjar ofta med yrken som arbetare, vilket är en väljargrupp som S vill vända sig till.

Något som kan bidra till partiets popularitet bland muslimerna, menar Magnus Hagevi, kan vara att sidoorganisationen Tro och solidaritet riktar sig till människor med muslimsk identitet. Ytterligare är faktor som kan spela en roll har med utrikespolitik att göra.

– I vanliga fall spelar inte utrikespolitiken roll för hur man röstar. Men Socialdemokraterna kan uppfattas som relativt pro-palestinskt, och det är något som den här gruppen kan tycka är viktigt.

Ett parti som behåller sitt starkaste stöd bland väljare som aldrig besöker en gudstjänst är Sverigedemokraterna.

Vad är det då som gör att regelbundna gudstjänstbesökare, även om de blir färre, inte längre röstar som de gjort?

Magnus Hagevi pekar på individualiseringen, som gör att allt fler svenskar betonar sin självständighet i sociala relationer på bekostnad av kollektivet. Att religionen skulle blivit mindre viktig för de regelbundna gudstjänstbesökarnas övertygelse och liv finns det inget som tyder på.

Vad är din spaning inför EU-valet?

– Det var ett tag sedan jag studerade Europavalet. Men överlag är det ingen större skillnad mellan hur olika grupper röstar där och i riksdagsvalen. Möjligtvis är det så att regelbundna gudstjänstbesökare tenderar att rösta i högre utsträckning än andra, vilket kan få betydelse då Europavalet har ett lågt valdeltagande.

Fler artiklar för dig