Nyheter

Polisen tömde propalestinskt tältläger i Lund: ”Release the students!”

”Shame on you!” skanderade demonstranter mot polisen

Propalestinska demonstranter vid Lunds universitet bars på torsdagsmorgonen bort av polisen. ”Hela Skåne hatar polisen”, skanderade demonstranterna.

Strax före klockan sex på torsdagsmorgonen befallde polisen de tältdemonstranter som sedan ett par veckor slagit läger i parken Lundagård att lämna platsen. Runt ett trettiotal personer vägrade att hörsamma ordern.

– Dem hjälper vi nu ut från området, sa polisens presstalesperson Thomas Johansson till Sydsvenskan under torsdagsförmiddagen, till ljudet av protester i den stil som närmast kan betecknas som skrik.

I klartext innebar hjälpen att polisen lyfte bort demonstranter som inte ville lämna platsen.

– Och dem kommer vi också att rapportera för ohörsamhet mot ordningsmakten, sa Thomas Johansson till Sydsvenskan.

Flaskor mot ambulans

Genom skanderingar anförde demonstranterna sina synpunkter på polisen. Enligt studenttidningen Lundagårds rapportering ska demonstranterna – utöver minst en skandering på svenska: ”Hela Skåne hatar polisen!” – ha formulerat slagord på engelska:

”Release the students now!” samt ”Shame on you!”

Lokala medier rapporterar att en person har gripits misstänkt för brottet blåljussabotage. Den gripne misstänks ha kastat en eller flera flaskor mot en ambulans som var på platsen i ett ärende som inte rörde tältlägret.

Kanonskott avfyras

Den propalestinska tältdemonstrationen vid Lunds universitet har saknat polistillstånd men icke desto mindre omfattats av grundlagens skydd för demonstrationsfriheten. En annan tillställning som beviljats polistillstånd har emellertid företräde framför tältdemonstrationen: universitetets doktorspromotion på fredag.

Traditionsenligt kommer akademikerna i ceremonin – de nyblivna doktorerna och hedersdoktorerna, deras promotorer samt jubeldoktorerna – att saluteras med flera kanonskott i Lundagård. Det är för att garantera säkerheten vid avfyrandet av dessa skott som polisen nu har gripit in.

I flera dagar har det stått klart att polisen kunde komma att tömma tältlägret i Lundagård. Till Sydsvenskan sa en anonym talesperson för demonstranterna, någon dag innan polisen skred till verket, att ”Palestinagård” – det namn som demonstranterna gett parken – nu stod ”under tydligt hot om våldsamt avlägsnande av polisen”.

– Lunds universitet bryr sig mer om kanonerna i Lundagård än om bomberna som faller över Gaza och sina egna studenters rätt att demonstrera, sa talespersonen.

Som svampar ur jorden

De propalestinska, tillika antiisraeliska, universitetsprotester som under våren pågått i USA tog sig i mitten av maj över Atlanten. Som svampar ur jorden poppade tältläger upp vid universiteten i Lund, Uppsala, Göteborg, Stockholm och Örebro. Demonstranterna har krävt att de svenska lärosätena ska avbryta alla kontakter med sina israeliska motsvarigheter.

I ett uttalande genom Sveriges universitets- och högskoleförbund, ett samarbetsorgan som samlar 38 svenska universitet och högskolor, konstaterade lärosätena den 21 maj att ”fredliga demonstrationer under lagliga former är varje samhällsmedborgares rätt och även studenter och personal på universitet och högskolor har rätt att framföra sina åsikter”.

Men, framhöll lärosätena, demonstranterna kunde inte förvänta sig att svenska lärosäten skulle ”manifestera utrikespolitiska uppfattningar eller ta ställning i utrikespolitiska frågor. Akademin ska stå fri från påtryckningar.”

Fler artiklar för dig