Nyheter

Örebro kommun bryter med Torpkonferensen efter att Kristna regnbågsrörelsen portats

KD i Örebro kritiskt till att beslutet fattades utan dialog. Torp berett att betala ungdomarna ur egen ficka.

Örebro kommun kommer inte att låta 59 ungdomar feriejobba på EFK:s Torpkonferens. Detta sedan konferensen ångrade sitt beslut att för första gången släppa in EKHO/Kristna regnbågsrörelsen som utställare.
– Kommunens beslut är taget på felaktiga grunder. Och vi kommer att avlöna alla ungdomar som vill behålla sin feriepraktikplats, säger Linalie Newman, missionsdirektor vid Evangeliska frikyrkan.

Bakgrunden är att Torpkonferensen tidigare i år för första gången erbjöd EKHO/Kristna regnbågsrörelsen plats som utställare, men sedan ändrade sig.

Omsvängningen, förklarade EFK i ett uttalande, berodde på att rörelsen trots allt ”inte är redo” att ha med EKHO som utställare, efter en vår av interna slitningar kring synen på äktenskap och hbtq-frågor.

Örebro kommun har under mer än tio år bekostat feriepraktikplatser åt ungdomar på Torpkonfernsen, som i år äger rum den 17–23 juni.

Beslutet att nu dra in dessa platserna meddelades av gymnasie- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Christopher Hedbom-Rydaeus (M). Han säger att förvaltningen fått frågor efter att Nerikes Allehanda rapporterat om turerna kring EKHO och Torpkonferensen.

– Det var medborgare som funderade över detta med att kommunen hade ungdomar på Torp, utifrån det som hänt och likabehandlingsprincipen, säger han till Dagen.

Christopher Hedbom-Rydaeus (M).

– När förvaltningen sedan frågade oss politiker hur vi såg på frågan tog vi en diskussion inom majoriteten i nämnden, som består av Moderaterna, Socialdemokraterna och Centern. Och vi landade i att det inträffade inte uppfyller det vi förmedlar om likabehandling.

Står det inte Torpkonferensen fritt att besluta om sina utställare?

– Har man en konferens av den storleken som Torp är, är det klart att en arrangör gör olika avvägningar om utställarna. I det här fallet är det tydligt att man reagerat på det budskap om inkludering av hbtqi-personer som Kristna regnbågsrörelsen har, och att det är just det budskapet om inkludering som omöjliggjort ett deltagandet som utställare på konferensen.

EKHO har inte fått vara utställare på Torp tidigare. Varför har kommunen inte reagerat på det?

– Jag har inte varit ordförande i den här nämnden i mer än 1,5 år, och det här har inte kommit fram på samma sätt tidigare. Men utifrån den avvägning som vi har gjort nu kan man absolut vara självkritisk och säga att vi som kommun borde ha gjort den avvägningen tidigare också, säger Christopher Hedbom-Rydaeus.

Nu erbjuds ungdomarna nya praktikplatser. Men ni har heller inget emot att Torp betalar ungdomarna själv?

– Det står dem helt fritt att göra det. Men vi erbjuder konferensen gratis arbetskraft om vi placerar ungdomarna där, och det anser vi inte att de har rätt till om de inte ser till att leva upp till likabehandlingsprincipen.

Linalie Newman, missionsdirektor på EFK, förklarar att Torpkonferensen gärna betalar ungdomarna direkt.

– Självklart gör vi det. Även om kommunen sviker ungdomarna så gör inte vi det, säger hon till Dagen.

– Alla som har fått jobb på Torp kommer att ha kvar jobben, om de vill. Sedan får vi fylla upp med volontärer om det behövs.

Linalie Newman, missionsdirektor EFK

Linalie Newman förnekar att frågan om att vara betalande utställare på Torp skulle vara en fråga om diskriminering eller bristande likabehandling.

– Det är inte diskriminering att vi som arrangör gör avvägningar om vem som ska vara utställare hos oss. I detta fall gällande en påverkansorganisation vars deltagande vi omprövat utifrån situationen i vårt samfund, säger hon.

– Kommunen säger i medier att vi måste ge plats åt hbtq-rörelsen på Torp. Och vi ger alla plats, i den bemärkelse att alla är välkomna att fira gudstjänst och delta i programmen på området.

Linalie Newman beklagar att EFK först gav ett besked till EKHO, och sedan drog tillbaka det.

– Det var olyckligt och det väckte besvikelse. Men jag tycker det är mycket märkligt att ställa ultimatum mot oss som arrangör, som borde vara i vår fulla rätt att avgöra vilka som ställer ut. Där tycker vi att man gått utöver sina befogenheter som politiker.

Vill mötas för samtal

Linalie Newman hoppas ändå att dörren för samarbete med kommunen inte ska vara helt stängd.

– Vårt samfund är känt för sitt arbete för mänskliga rättigheter ute i världen och vi gör bedömningen att vi har samma värdegrund och värderingar som kommunen. Vi har dessutom haft ett framgångsrikt samarbete under många år då EKHO inte heller har fått vara utställare. Så vi hoppas att kommunen vill möta oss för samtal.

För Christopher Hedbom-Rydaeus är frågan avgjord.

– Vi kommer att träffa Evangeliska frikyrkan för ett möte nästa vecka. Men det kommer inte förändra vårt ställningstagande, om inte de ändrar sitt beslut om Kristna regnbågsrörelsen, säger han.

KD inte nöjd med beslutet

Alla politiker i kommunen är inte nöjda med beslutet att inte bekosta feriepraktikplatser på Torp.

Kristdemokraternas kommunalråd i opposition, Susanne Lindholm Henningsson, är andre vice ordförande i gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden. Hon skriver i ett mejl till Dagen att majoriteten i nämnden fattade beslut utan att diskutera frågan med övriga partier.

”Frågan är komplex och hade definitivt förtjänat ett bredare perspektiv”, skriver hon.

Susanne Lindholm Henningsson (KD).

”Min kritik kring majoritetens beslut är att allt gick så fort, utan vare sig dialog med företrädare för EFK, eller ens vilja att sätta sig in i vad som ligger bakom den process som EFK befunnit sig i senaste året/åren och varför de landat i beslut kring Kristna Regnbågsrörelsen på årets Torpkonferens.”

Susanne Lindholm Henningsson berättar att hon själv flera gånger deltagit i Torpkonferensen, och att det är ”oerhört tragiskt att det uppstått en låsning i samarbetet med Örebro kommun”.

”Samtidigt vill jag säga att jag personligen blev ledsen när jag fick veta att Kristna Regnbågsrörelsen inte fick ställa ut på Torpkonferensen. Jag har jobbat inom folkbildning inom studieförbundet Bilda under många år och är inte rädd för olika åsikter. Jag tror vi blir bättre människor om vi har ett öppet klimat, är nyfikna på varandra och framför allt inte dömer någon.”

Fler artiklar för dig