Inrikes

Mossad: Gängledaren Majid arbetar för Iran

Handgranat kastades mot Israels ambassad i Stockholm – ska ha beställts av Iran

Enligt dokument från den israeliska underrättelsetjänsten Mossad, som DN tagit del av, arbetar gängledaren Rawa Majid och hans Foxtrotnätverk för Iran. Även Foxtrots rivaliserande gäng Rumba, som leds av Ismail Abdo, påstås arbeta för den iranska regimen.

Majid ska ha värvats av Iran i samband med att han greps i landet efter att ha lämnat Turkiet. Han ska då ha ställts inför ultimatumet att välja mellan fängelse eller samarbete.

I januari i år kastades en handgranat, som inte detonerade, mot den israeliska ambassaden i Stockholm, och det ska ha varit då värvningen av Majid upptäcktes, skriver DN. Attacken ska ha beställts av Iran, enligt Mossad. I vår har även misstänkt skottlossning ägt rum mot israeliska intressen i Sverige.

Vilja och förmåga

Säkerhetspolisen, Säpo, säger att Iran har både vilja och förmåga att slå till mot intressen i Sverige.

– Det är vår bedömning, säger Daniel Stenling, chef för kontraspionage vid Säpo, på en presskonferens.

Han bekräftar att iranska regimen använder svenska kriminella nätverk för att utföra våldshandlingar i Sverige. Enligt Säpo använder sig Iran av så kallad proxy, det vill säga mellanhänder, som syftar till att dölja regimens inblandning och som ska göra det svårare för polis att upptäcka aktiviteter.

– Säkerhetspolisen kan konstatera att kriminella nätverk i Sverige är en proxy.

”Förlängning av den pågående konflikten”

Stenling säger att israeler och judar i Sverige inte ska känna extra oro.

– Jag förstår verkligen att den här information kan skapa oro hos individer i Sverige. Vi tar det här hotet på största allvar. Vi har en väldigt god samverkan med Polismyndigheten och andra nationella myndigheter. Vi jobbar hårt för att skapa säkerhet för alla i Sverige, inklusive israeliska och judiska mål i Sverige.

Daniel Stenling får frågan om Irans syfte, förutom att rikta in sig mot israeliska och judiska intressen, också är att direkt vilja attackera och försvaga Sverige.

– Det är en förlängning av den pågående konflikten mellan Israel och Iran. Det är vår bedömning nu i alla fall.

Fler artiklar för dig