Under onsdagen inleds årets Järvavecka och håller på fram till 1 juni. Likt föregående år finns det även i år ett interreligiöst tält på plats: ”Tro på Järva”. Tillsammans vill människor från olika religiösa traditioner visa på inkludering och fred i överensstämmelse med de globala målen från FN.
Eva-Maria Munck, koordinator för internationella och interreligiösa frågor i Svenska kyrkans Stockholmsstift, säger till Dagen att ”Tro på Järva” är ett unikt samarbete med åtta olika religioner och ännu fler religiösa inriktningar.
Vid tältet kommer det att finnas representanter för olika religiösa traditioner på plats tillgängliga för frågor, information, samtal och annan aktivitet.
– Vi har schemalagt religionerna så att det står ungefär fem företrädare på varje pass som representerar både sig själva och det interreligiösa sammanhanget. Syftet är att människor som inte träffar varandra dagligen, ska kunna skapa goda samtal i tältet mellan de olika religiösa företrädarna. Men framför allt också för att möta besökarna och visa på att det går att stå sida vid sida, även i tider av oro och splittring, säger Eva-Maria Munck.
En mötesplats från alla håll
Muslimer, judar, kristna, hinduer, buddhistiska munkar, sikher, bahá’ier och representanter för Forn Sed, som bland annat beskriver sig själva som hedningar eller asatroende, är några av företrädarna i Tro på Järva-tältet. Arrangörernas tanke med tältet har bland annat byggt på millenniemål 16 ”för fredliga och inkluderande samhällen” och är ett av de ämnena de samlas vid.
– Mer än 80 procent av världens befolkning är religiösa och även om siffran i Sverige är lite lägre så har religionerna en jättestor roll att spela för att bygga ett gott samhälle. Det behövs nu mer än någonsin, säger Munck.
Mingel och ett interreligiöst fika
Som besökare kommer man under dessa dagar att ges möjlighet att träffa och mingla med företrädare från olika religioner, gissa vilka symboler och bilder som tillhör vilken religion från Sensus multireligiösa resväska och möjlighet till att delta i frågesport. Utöver detta kan man, via det gemensamma trädet i tältet, skriva ned och fästa sina drömmar och sin oro.
– Vi ville hitta på något kul, så varje dag är man välkommen att fika interreligiöst. De olika organisationerna som är med i tältet kommer att ta med sig det de brukar fika i sina olika sammanhang. Det ska vara ett smörgåsbord av allt möjligt, säger Munck.
”Religiös anknytning till maträtterna kan fungera som ett sorts pedagogiskt hjälpmedel”
Lena Roos är professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola och leder under torsdagen ett seminarium om bland annat förhållningssätt till mat inom olika religiösa traditioner. Hon kommer dessutom att tala om ämnet ”levd religion”.
– Religion behöver inte bara vara trosföreställningar eller religiösa ritualer. Även ganska vardagliga praktiker som vad man äter och vad man inte äter eller hur man klär sig, kan vara minst lika viktiga när det gäller religiös identitet. Jag kommer också att kontextualisera den svenska protestantiska traditionen som är lite avvikande. De flesta religiösa och kulturella traditionerna har många föreställningar om vad man kan eller inte kan äta, men just vår tradition är lite fattig i det avseendet, säger Lena Roos till Dagen.
Hon tillägger att olika maträtter som på flera sätt anknyter till religiösa högtiders teman kan utgöra en funktion som en sorts pedagogiskt hjälpmedel.
Utebliven samhällsdialog – ett hot mot demokratin?
Veckan avslutas med ett seminarium av Tillsammans för Sverige: ”Den uteblivna samhällsdialogen – ett hot mot vår demokrati”, och deras verktyg ”storytelling”. De beskriver storytelling som ett verktyg där unga vuxna kan dela med sig av sina egna berättelser från diverse kulturella och religiösa traditioner som vi har i Sverige i dag. Ungdomarna kan sedan ställa frågor och fundera kring varandras berättelser och erfarenheter och hur de kan relatera dem till sig själva. De avslutar seminariet med ett ungdoms- och eftermingel där alla som vill är välkomna att fortsätta samtalet i tro på Järva-tältet.
---
Fakta: Järvaveckan
- Järvaveckan är sedan starten 2016 en årligt återkommande politikervecka och en mötesplats för samhällsengagerade företag, föreningar, politiker, myndigheter och medborgare. Arrangörerna beskriver järvaveckans syfte som ett sätt att dämpa avståndet mellan medborgarna och de folkvalda politikerna.
- Årets Järvavecka pågår mellan 29 maj och 1 juni på Spånga IP.
- Den startades som ett initiativ av Ahmed Abdirahman via stiftelsen The Global Village.
- “Tro på Järva” är ett större samarbete genom lokala aktörer i området som bland annat Tenstakyrkan och också interreligiösa sammanhang, som Interreligiösa Rådet i Stockholm (IRIS), Sveriges Interreligiösa Råd (SIR), Sensus studieförbund, Guds Hus och Fryshusets ”Tillsammans för Sverige”. Tro på Järva samordnas av Svenska kyrkans Stockholmsstift.
- Det fullständiga programmet för veckan hittar du här.
---