Nyheter

”Inget politiskt parti har förmågan att forma en framtid utan rasism”

Evangelikal ledare pessimistisk inför valet i Sydafrika - det sjätte sedan apartheid-politiken avskaffades på 1990-talet

Trettio år efter att ANC vann det första valet sedan apartheidregimen fallit går den afrikanska kontinentens sydligaste nation till val igen. Men optimismen verkar vara som bortblåst, även bland landets kristna.
– Inget av partierna har förmågan att ta itu med rasismen, säger Evangeliska alliansens ledare Moss Ntlha.

På onsdagen går Sydafrika till val. Det är det sjätte valet i ordningen sedan apartheid-eran fick ett slut, vilket markerades när Nelson Mandela 1994 valdes till landets president.

Trettio år av frihet och demokratiska val borde vara en anledning för sydafrikanerna att fira. Men i stället är situationen krisartad inom många områden i samhället.

En av dem som höjer rösten är Evangeliska alliansens ledare Moss Ntlha. Han pekar på den höga arbetslösheten, att kriminaliteten ökar och menar att den sittande regeringen inte tar ansvar för att reda ut detta.

Än en gång är African National Congress – eller mer känt som ANC – valets huvudfavorit. Alltså det parti som Nelson Mandela grundade, men som vid det förra valet gjorde sitt sämsta val någonsin.

ANC utmanas framför allt av oppositionspartiet Democratic Alliance, DA. Moss Ntlha beskriver det som ett vitt parti som motsätter sig många av de ekonomiska reformer som är nödvändiga i Sydafrika.

DA har enligt Ntlha dessutom ”misslyckats med att behålla svarta ledare i partiet, av vilka många har anklagat partiet för rasism” rapporterar Evangelical Focus.

– Det väcker farhågor om att apartheid åter kan frodas om DA kommer till makten, säger han.

Populistiskt parti

Det tredje största partiet i sydafrikansk politik är Economic Freedom Fighters, EFF. Partiet leds av den kontroversielle Julius Malema, som bygger sin politik på populism och fagra löften till landets fattiga.

Inget av dessa alternativ kommer dock att kunna lösa de allvarliga problem som Sydafrika brottas med, anser Moss Ntlha. Han är starkt kritisk till de två största partiernas kapacitet att bidra till en sund utveckling.

– Varken ANC eller DA förmår att forma ett blomstrande Sydafrika där rasismen inte får något fäste. Båda verkar oförmögna att hålla ihop landet och skapa den tillväxt som är nödvändig för allas bästa.

Tio miljoner kristna

Enligt Evangeliska alliansen finns tio miljoner evangelikala kristna i landet som helhet. Ändå tycks inget parti ha förmedlat ett perspektiv i frågor som aborter, hbtq och Israel, som kan locka de evangelikala väljarna.

Och i de evangelikala kyrkorna i Sydafrika står inte politik högst på dagordningen:

– Generellt är de evangelikala kyrkorna inte öppna för att prata om politik. De föredrar snarare att hålla sina politiska åsikter för sig själva. För några årtionden sedan gjorde de på precis samma sätt med sin tro.

Fler artiklar för dig