Nyheter

Snart får Katolska kyrkan ett helgon i sneakers

I de sociala mediernas tidevarv beskrivs Carlo Acutis som internets skyddshelgon

Ett internetfenomen är på väg att helgonförklaras. När påven snart kanoniserar 90-talisten Carlo Acutis får Katolska kyrkan sitt första helgon ur den så kallade millenniegenerationen.

En tonåring som under sin jordiska levnad kodade hemsidor är möjligen inte sinnebilden av ett katolskt helgon. Men snart ska Carlo Acutis, som 2006 dog i leukemi, helgonförklaras.

På många sätt var han en helt vanlig grabb: När han inte pluggade läxor upptogs hans tid till stor del av fotboll, tv-spel och dataprogrammering. Hans italienska familj, som bodde i London när han föddes 1991, var troende men icke utövande katoliker. Några få gånger i livet hade modern satt sin fot i en kyrka.

En polsk barnflicka blev Carlo Acutis ledsagare in i den katolska tron. Vid sju års ålder gick han i mässa för första gången, och sedan fortsatte han att göra det varje dag under resten av sitt korta liv. Gossens entusiasm för det kyrkliga livet smittade av sig på familjen, som började följa med honom till de dagliga mässorna. Han inspirerade också sin hinduiske au pair att konvertera till Katolska kyrkan och låta döpa sig.

Under sina sista månader i jordelivet ägnade Carlo Acutis sina kunskaper i dataprogrammering och grafisk formgivning åt att skapa en hemsida med en omfattande katalog över eukaristiska mirakler, det vill säga mirakler som ägt rum i samband med firandet av den katolska nattvarden.

Helgon inom kort

Carlo Acutis blev 15 år. Strax före sin död ska han, enligt vad som sägs om honom, ha sagt: ”Jag är lycklig över att dö för jag har levt mitt liv utan att slösa bort en enda minut och utan att mina handlingar misshagat Gud.”

I de sociala mediernas tidevarv har Carlo Acutis nu, flera år efter sin död, blivit något av ett internetfenomen. Den tekniskt intresserade tonåringen lyfts fram som ett katolskt föredöme och beskrivs ibland som internets skyddshelgon och ”en influerare för Gud”.

Och nu är han alltså på väg att bli helgonförklarad. Vägen fram till en helgonförklaring, eller kanonisering som det mera formellt heter, är vanligtvis utdragen och kan pågå i över ett sekel. Men redan strax efter Carlo Acutis död vände sig det katolska stiftet i italienska Assisi till Vatikanen med en ansökan om kanonisering.

När Vatikanen 2020 konstaterade att ett inträffat mirakel – en brasiliansk pojkes tillfrisknande från ett medfött problem med bukspottskörteln – kunde tillskrivas Carlo Acutis förböner saligförklarades han av påve Franciskus. När påven nu har meddelat att ett andra mirakel – en universitetsstudents tillfrisknande från en hjärnblödning – kan hänföras till Carlo Acutis förböner står det klart att han inom kort, sannolikt någon gång under 2025, formellt kommer att förklaras vara ett helgon.

Jeans och sneakers

Bland de cirka 10 000 helgon som har fått Katolska kyrkans formella erkännande sällar sig Carlo Acutis till en liten skara; endast 120 barn och tonåringar har hittills helgonförklarats, enligt en kartläggning som gjorts av den amerikanska tidningen National Catholic Register.

Påven har beskrivit Carlo Acutis, det första katolska helgonet ur millenniegenerationen, som ”ett föredöme i helighet i den digitala tidsåldern”. Hans mor, Antonia Acutis, har sagt:

– Carlo var ett ljust svar på nätets mörker.

Carlo Acutis jordiska kvarlevor vilar nu i Assisi, i den medeltida kyrkan Santa Maria Maggiore. Pilgrimer som besöker hans sarkofag kan genom dess glas se hans relik: klädd i jeans och sneakers.

---

Fakta: Helgonförklaring i Katolska kyrkan

  • En helgonförklaring innebär att en avliden person förklaras vara värdig att vördas av katoliker runt om i världen.
  • Efter att Vatikanen förklarat att ett första mirakel kan tillskrivas den avlidnes förböner kan denne saligförklaras av påven. Efter ett andra mirakel kan helgonförklaringen, eller kanoniseringen, äga rum.
  • Den som blir helgonförklarad anses inte bli ett helgon först vid kanoniseringen. Snarare ses kanoniseringen som en bekräftelse på att personen redan under sin jordiska levnad var ett helgon.

---

Fler artiklar för dig