Borgerligt alternativ (BA) och Kristdemokrater i Svenska kyrkan (KR) går ihop sig och bildar en ny nomineringsgrupp som ska ställa upp i nästa års kyrkoval.
– Det finns så många som är aktiva i kyrkan som har samma värderingar som vi har, men som inte är så insatta och därför inte vet vad de ska rösta på, säger Sven Milltoft.
Borgerlig kristen samverkan heter den nomineringsgruppen i kyrkopolitiken, vilket alltså är en hopslagning av Borgerligt alternativ (BA) och Kristdemokrater i Svenska kyrkan (KR). Båda grupperna har redan tagit beslut på sina respektive stämmor så nu har processen påbörjats att börja vävas samman.
Varför gör ni det här?
– För att vi inser att vi som nomineringsgrupper har väldigt lika värderingar, säger Sven Milltoft, i dag ordförande i Borgerligt alternativ.
– Vi skulle med det här kunna bli en tredje kraft i kyrkopolitiken, en som verkligen är partipolitiskt obunden, men som är tydlig med att värderingarna är allmänborgerliga.
Införs en spärr
En avgörande faktor till sammanslagningen är att det troligtvis kommer att införas en spärr till kyrkomötet, förslaget är att den kommer att ligga på 3 procent, vilket gör att de små grupperingarna riskerar att åka ut. Kristdemokrater i Svenska kyrkan (KR) är en sådan liten grupp, då de fick 2,77 procent av rösterna i förra kyrkovalet.
– Om en procentspärr införs skulle det innebära att KR kanske inte skulle komma in i kyrkomötet och det skulle vi kunna undvika med det här, säger Sven Milltoft.
Myller av grupper
Han lyfter också fram att det kan vara smått förvirrande för de oinsatta att välja bland de 13 olika nomineringsgrupperna som i dag är invalda i kyrkomötet.
– Det finns ett myller av olika nomineringsgrupper och man skulle med fördel kunna minska ned dem, för det skulle ge en mer tydlighet ur ett demokratiskt perspektiv.
Om nu skillnaderna är så små, varför har ni inte slagit ihop tidigare?
– Det kan man verkligen fråga sig. Efter att kyrkan skildes från staten år 2000 har det varit en process, och det har tagit lite tid, det är en resa att göra för att omgruppera sig och hitta nya konstellationer. Jag tror att det ligger mycket psykologi i det här.
Men införandet av en spärr var det som till slut fick fart på samtalen. Sven Milltoft berättar att de även varit i kontakt med Fria liberaler i Svenska kyrkan (FiSK) och Frimodig kyrka, två andra grupper som riskerar att åka ur kyrkomötet för att sondera terrängen men att där fanns inte något intresse av att gå samman.
Tydlig röst
Borgerligt alternativ (BA) bildades tidigare då Moderaterna lämnade kyrkopolitiken och även KR har sina rötter i ett politiskt parti, nämligen Kristdemokraterna. Båda två står sedan länge helt fria, och genom att gå ihop och byta namn tvättas nu de sista kopplingarna till partipolitiken bort.
– Jag tror att det här är viktigt, för ibland tror folk att vi har en koppling till ett parti. Men vi är helt obundna. Samtidigt är vi tydliga med våra värderingar, inte minst eftersom det finns ett sådant tydligt vänsterblock i kyrkopolitiken är det viktigt att visa att man har andra åsikter.
Så målet med Borgerlig kristen samverkan är att bygga ett tydligare alternativ, och Sven Milltoft tror att detta nya projekt kan locka många i kyrkan som har en borgerlig grundsyn.
– Det finns så många som är aktiva i kyrkan som har samma värderingar som vi har, men som inte är så insatta i det kyrkopolitiska landskapet och därför inte vet vad de ska rösta på. Vi kan bli en ny och tydlig röst för dem, säger han.
Steget bort från KD
Torbjörn Aronsson, ordförande för Kristdemokrater i Svenska kyrkan (ibland omskrivna under namnet Kristdemokrater för en levande kyrka), håller med om att de båda organisationerna slås ihop eftersom de har gemensamma värderingar.
– Men det handlar också om att vi på ett tydligt sätt vill komma bort från att associeras med partipolitik, säger han till Dagen.
Inte minst för KR:s del har namnet krånglat till det, eftersom det innehåller ordet Kristdemokraterna. I samband med kyrkovalen har det därför gång på gång antytts att de skulle ha kopplingar till partiet, vilket skapat en del förvirring.
– Vi har ansökt om att byta namn två gånger men fått avslag, förklarar Torbjörn Aronsson.
– Nu får vi ett namn där det är tydligt att vi inte hänger ihop med Kristdemokraterna, så det här är en bra lösning.
[ SD bildar förbund för kyrkopolitiken ]
---
Fakta: Kyrkomötet
- Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ, som väljs fram vart fjärde år i kyrkoval.
- Man röstar då på nomineringsgrupper och i dag finns 13 olika grupper invalda.
- Varje höst brukar kyrkomötet samlas i Uppsala för att fatta beslut som berör Svenska kyrkans verksamhet.
---