Nyheter

Ebba Buschs uttalande om islam väcker reaktioner

”Då kan man flytta tillbaka till Iran eller Sudan för den delen, men man hör inte hemma i Europa”

Muslimer i Europa måste anpassa sig till de värderingar som gäller här, annars bör de lämna. Det budskapet hade KD-ledaren Ebba Busch då hon intervjuades av Dagens Nyheter inför EU-valet.

Ebba Busch har som partiledare hamrat på spiken att värderingar är viktigt för ett samhällsbygge, inte minst när det gäller integration. När hon nu intervjuas inför EU-valet av Dagens Nyheter väljer hon att lyfta fram att det finns en värderingskrock, och KD-ledaren är ovanligt frispråkig när det gäller islams plats i Europa.

– Om vi inte klarar att stå upp mot ett islam som praktiseras på ett sätt som inte är förenligt med europeiska värderingar, då kommer Europa att gå förlorat, säger Ebba Busch till DN.

– Islam måste anpassa sig, och de som inte är beredda att anpassa sin tillämpning av islam hör inte hemma i Europa eller i Sverige.

Gäller även kristna

Hon förklarar sedan att det här inte borde vara särskilt kontroversiellt, där hon för ett resonemang att även kristen tro kan ta sig olika uttryck runtom i världen. I Europa, fortsätter Ebba Busch, handlar det om att vi ska kunna leva med olika religiösa övertygelser och respektera varandra för det.

– Men den som vill fortsätta praktisera halshuggning som metod för rättvisa och rättsskipning, även till och med utanför domstolarna, den tillämpar ju islam på ett sätt som inte är förenligt med europeiska värderingar, säger hon.

Hjälp med återvandring

Sedan argumenterar hon för att EU-medel ska kunna användas för att uppmuntra muslimer med en extrem syn att återvända till sina hemländer. Som exempel på vilken form av islam som åsyftas ger Ebba Busch ganska grova exempel, som att stena kvinnor som inte bär slöja eller att kasta ut homosexuella från höghus.

– Då kan man flytta tillbaka till Iran eller Sudan för den delen, men man hör inte hemma i Europa.

Förbjud finansiering

I intervjun med DN föreslår Ebba Busch även att islamistiska stater eller organisationer inte ska få finansiera moskébyggen i Europa, eftersom det de står för är i direkt konflikt med de värderingar som hon menar bör gälla här.

– Har vi utländska intressen som vill finansiera organisationer och verksamheter som går stick i stäv med de värderingarna så bör det kunna förbjudas, säger Ebba Busch.

KD-ledaren summerar sitt resonemang med att det viktiga är att islam måste anpassas till Europa, vilket också innebär att vissa värderingar inte är valbara. Kan man inte ställa sig bakom de värderingarna som råder här, ja då har man också förbrukat sin rätt att befinna sig i EU.

Utspel inför valet

Ebba Buschs tuffa uttalanden om islam kommer med en dryg vecka kvar till EU-valet, där Kristdemokraterna ligger farligt nära att tappa sina mandat. DN:s politiske kommentator Tomas Ramberg konstaterar i en tillhörande analys att ”fyraprocentsspärren stirrar Ebba Busch i vitögat” och menar att det här troligtvis är ett sätt att fånga ljuset på KD inför valet.

Samtidigt är det här långtifrån första gången som Ebba Busch använder en ganska hård retorik mot islamism, även om det är i något skarpare ordalag än vanligtvis. Att Ebba Busch själv vill få uppmärksamhet för sina uttalanden i intervjun märks då hon själv delar den i sociala medier och även återupprepar sitt budskap att islam måste anpassas till Europa. ”Islam i Iran kan inte gå till på samma sätt i Sverige eller Europa”, skriver hon på plattformen X.

---

Fakta: EU-valet

  • Söndagen den 9 juni hålls det EU-val i Sverige.
  • 21 platser ska tillsättas i EU-parlamentet.
  • I dag finns åtta partier representerade från Sverige.

---

Fler artiklar för dig