Efter en stor genomlysning av Evangeliska frikyrkans internationella arbete presenterades ett nytt grunddokument som ska göra arbetet ännu bättre rustat för att möta framtiden. EFK:s kongress gensvarade med engagerade synpunkter och ett rungande ja.
Att internationell mission är en angelägenhet för EFK-församlingarna råder inget tvivel om. 2023 samlade rörelsen in 52 miljoner kronor till insatser som utförs av 35 missionärer i ett 30-tal länder. Men eftersom världen är föränderlig och de gamla skrivningarna hade mer än tio år på nacken var det dags för en översyn. Vad är då skillnaden mellan det gamla och det nya reviderade grunddokumentet?
Jo, följande: Ett perspektivskifte från aktivitet till identitet, ny disposition, omvärldsanalysen är uppdaterad och klimatperspektivet lyfts fram. Dessutom tar det nya grunddokumentet hänsyn till att missionskartan ritats om under åren, där länderna i syd ökat i styrka i jämförelse med gamla missionsländer på det norra halvklotet. De nya skrivningarna räknar dessutom med att dagens Sverige också kan vara ett mottagarland för mission.
Viktigt att implementera tankarna
Under kongressens samtal höjdes också röster som underströk behovet av att samfundet tar fram ett material som hjälper församlingarna att introducera det nya materialet så att innehållet får sippra in i medvetandet hos gräsrötterna i form av alla generationer inom EFK.
Grunddokumentet fastställdes och applåderades av en enig kongress.
Motionsbehandling vidtog och kongressen kom i tur och ordning överens om att bejaka motionerna om klimatkrisen (som bland annat innebär att EFK ska tillsätta en arbetsgrupp som teologiskt bearbetar klimatfrågan och även söka samarbete med kristna miljörörelser), om att stödja kristnas reflektion över om de ska göra vapentjänst eller söka vapenfritjänst (beslutet innefattade en uppmaning till lokala församlingar att stötta sina tonåringar i deras funderingar kring värnplikt och även att hjälpa ungdomar att reflektera kring frågor rörande kristen tro, vapenanvändning och dödligt våld), att tillsätta en grupp som ska fördjupa sig i frågorna om fred och vapenexport och sedan redovisa resultatet på nästa EFK-kongress. Allra sist behandlades ett förslag att EFK på nytt skulle gå in som medlem i Svenska evangeliska alliansen, SEA, men kongressen avslog motionen.
När det gäller personvalen fick styrelsen en ny sammansättning. Richard Hultmars mandatperiod som ordförande löpte ut och till ny ordförande för EFK valdes Erik Bryskhe från Holmsund till en period på två år.
[ Ny rapport: Allt fler länder tillåter dödshjälp ]
---
Fakta: Evangeliska frikyrkans styrelse
- Den nya styrelsen består av Mine Lon, Elisabet Svahn, Leif Ekström, Josefin Fållsten, Hanna Robertsson, Peter Nordlander, David Axelsson, Erik Alnemo, Per-Inge Andersson, Eva-Carin Banka-Johnson, Irma Janzon, Stefan Östman (personalrepresentant) och Erik Brysche (ordförande).
---