Nyheter

Spretigt när partierna utgår från religion i valmanifesten

Här är partierna som ägnar mest utrymme åt frågor som rör religion inför EU-valet • Politiska frågorna i fokus: Islamisering, omvändelseförbud av hbtq-personer, samvetsfrihet, religionsförföljelse.

Det spretar åt olika håll när riksdagens åtta partier i sina valmanifest inför EU-valet skriver om religion. Oftast beskrivs religion som något problematiskt, från SD:s varningar för islamisering till Centerpartiets krav på omvändelseförbud av hbtq-personer.

Den 9 juni hålls EU-val i Sverige och partierna försöker portionera sig som bäst. Samtliga riksdagspartier har lanserat ett valmanifest, Dagen har gått igenom dem för att se hur de uttrycker sig i frågor som handlar om religion, där det visar sig att det finns tydliga skillnader partierna emellan.

De två partier som är flitigast att ge utrymme åt frågor som berör tro och religion är KD och SD, men skillnaden är som natt och dag.

Kristen grund

Kristdemokraterna är det enda parti som i sitt manifest betonar att EU-samarbetet vilar på en kristen grundsyn, där de skriver att unionens västerländska värderingar “härstammar från den judisk-kristna etiken”.

KD ägnar också ett kapitel i sitt manifest åt kampen mot religionsförföljelse, där partiet skriver att Europa har en stor möjlighet att driva på i frågan, bland annat genom diplomati, handel, sanktioner och bistånd.

“Från Kristdemokraternas sida har vi särskilt understrukit den på många håll i världen hotade religionsfriheten. Som världens största biståndsgivare kan EU göra skillnad för att, exempelvis, säkra att de kristna minoriteternas fortsatta kan ha ett hem i Mellanöstern”, skriver KD i sitt valmanifest.

Även frågan om antisemitism får stort utrymme i KD:s valmanifest, där partiet landar i att EU måste ställa högre krav på de sociala medieplattformarna för att bekämpa olagligt innehåll.

Varnar för islam

Sverigedemokraterna väljer att skriva om religion på ett helt annat sätt. I sitt valmanifest är det enbart islam som omnämns, omskrivet som ett hot som uppstått på grund av massinvandring.

“Stoppa islamiseringen av Europa” lyder en överskrift i ett kapitel som enbart handlar om hotet från islam, med flera förslag på hur denna påstådda islamisering av Sverige och Europa ska kunna stoppas, bland annat genom att införa ett inreseförbud i EU för kända muslimska extremister.

Flera varningar

Religion ges inte så stort utrymme i övriga partiers valmanifest, men dyker upp ändå i enskilda förslag. Ofta som ett hot, exempelvis hos Moderaterna som i sitt valmanifest varnar för våldsbejakande islamistisk extremism. Som förslag på åtgärder vill de stoppa utländsk finansiering av extremistiska trossamfund samt sätta upp en lista över hatpredikanter som inte ska ges tillåtelse att resa in i unionen.

Även Socialdemokraterna varnar i sitt manifest för islamistiska terrornätverk, de åtgärder som lyfts fram är att förbättra underrättelseverksamheten samt förhindra propaganda på digitala plattformar.

Ska skyddas

Ett vanligt sätt att omnämna religiösa grupper i ett valmanifest är lyfta fram vikten av att arbeta mot diskriminering, där man sedan kan lista upp olika utsatta grupper. Vanligtvis brukar islamofobi och antisemitism vara med i en sådan uppräkning, vilket också är fallet i Miljöpartiets valmanifest.

“Vi kommer aldrig tysta se på när både islamofobi och antisemitism ökar på vår kontinent”, skriver Miljöpartiet om sina prioriteringar inför EU-valet.

Även Centerpartiet ger en del utrymme åt den växande antisemitismen där de skriver att det hot och hat som judar i Sverige upplever är oacceptabelt.

“Antisemitismen ska motverkas på alla sätt”.

Centerpartiet vill också lyfta upp frågan om omvändelseförsök av hbtq-personer på EU-nivå, en fråga som ofta går hand i hand med kritik riktad mot vissa trossamfund.

Nej till samvetsfrihet

Även Liberalerna lyfter i sitt valmanifest upp frågan om omvändelseförsök, med krav på ett totalförbud inom hela EU. Partiet kräver också att samvetsfrihet, något som i Sverige diskuterats i samband med aborter, ska totalförbjudas. Liberalerna vill också lyfta ett varningens finger för radikal islamism och menar att finansieringen till dessa grupper från diktaturer måste strypas.

“Det måste stoppas genom gemensam EU-lagstiftning mot finansiering av religiösa samfund från odemokratiska länder. Hatpredikanter ska nekas inresa till EU”, skriver Liberalerna i sitt manifest.

Vänsterpartiet är det parti som inte kommer in på ämnet religion i sitt valmanifest över huvud taget, om man nu inte ser abortfrågan som en sådan fråga. Men de är långtifrån ensamma, alla partier förutom KD och SD lyfter i sina respektive valmanifest upp att rätten till abort borde gälla alla kvinnor inom unionen.

---

Fakta: EU-valet

  • Den 9 juni hålls det EU-val i Sverige.
  • Inför detta val har alla åtta partier som i dag är invalda i EU-parlamentet kommit med varsitt manifest.
  • I manifestet berättar man om sina prioriteringar inför valet.
  • Sverige har 21 mandat i parlamentet som väljs i det stundande valet.

---

Fler artiklar för dig