Nyheter

Endast tre av de åtta toppnamnen till EU-valet är med i kyrkan

”Då och då är jag i Svenska kyrkan eftersom jag har familjemedlemmar som är troende, där trivs jag bra”.

En är katolik och två är medlemmar i Svenska kyrkan. Men de flesta som toppar listorna i EU-valet för de partier som i dag sitter i parlamentet är inte medlemmar i något trossamfund.

Hur troende är de politiker som kandiderar till EU-valet? Inte särskilt mycket, är väl det enkla svaret, baserat på svaren Dagen fått in från de åtta svenska partier som i dag sitter i EU-parlamentet.

Enbart tre av de åtta toppkandidaterna är nämligen med i ett trossamfund, vilket är under snittet i Sverige där uppskattningsvis 60 procent av befolkningen har ett medlemskap i något samfund, den stora majoriteten i Svenska kyrkan.

Tydlig kristen

Den av toppkandidaterna som är tydligast med sin kristna tro är Alice Bah Kuhnke (MP). Strax innan hon klev in i politiken för tio år sedan, då hon utnämndes till kulturminister, blev hon intervjuad i podden Dagens människa och fick frågan om hur hon hade det med Gud.

– Jag har en väldigt bra relation, men det handlar också om att jag prioriterar att ha det bra med Gud, svarade Alice Bah Kuhnke.

Sedan beskrev hon hur det är att som kristen ha Jesus som förebild i alla sina val, vilket på många sätt kan vara en utmaning. När hon strax efteråt utsågs till minister slogs citatet upp stort, att hon hade Jesus som förebild i alla sina val. Alice Bah Kuhnke är medlem i Svenska kyrkan och har som politiker flera gånger berättat om sin tro.

Två olika kyrkor

Även Liberalernas toppkandidat Karin Karlsbro svarar att hon är medlem i Svenska kyrkan, men är inte lika frispråkig när det gäller en personlig tro.

Charlie Weimers (SD) är den tredje toppkandidaten som är med i ett trossamfund, i hans fall handlar det om Katolska kyrkan, ett samfund som han konverterade till år 2012.

Trivs i kyrkan

Dagen har alltså frågan samtliga partier som i dag är invalda i EU-parlamentet om deras toppkandidat är medlem i ett trossamfund. De flesta har bara svarat kortfattat, ja eller nej, men det finns ett undantag. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt svarade på frågan genom en kort redogörelse om vad han tror på.

– Jag är inte med i någon församling, jag är agnostiker. Men då och då är jag i Svenska kyrkan eftersom jag har familjemedlemmar som är troende. Där trivs jag bra, säger Jonas Sjöstedt.

Döpt men inte medlem

Kristdemokraterna är ett parti där många är aktiva i kyrkan, men toppnamnet till EU-valet, Alice Teodorescu Måwe har varit tydlig med att hon inte är troende. Så hon svarade självklart nej på frågan om hon är med i ett trossamfund, men har i en tidigare intervju med Dagen berättat att hon som barn är döpt i den rumänsk-ortodoxa kyrkan, ett dop som skedde innan hon kom till Sverige som femåring.

– Men jag är inte medlem i Svenska kyrkan och jag har inte gjort något aktivt in- eller utträde i den ortodoxa kyrkan, berättade hon då.

Kristdemokraternas toppkandidat till EU-valet Alice Teodorescu Måwe (KD) på kontoret i Sveriges riksdag.

Övriga kandidater, Tomas Tobé (M), Heléne Fritzon (S) och Emma Wiesner (C) svarade kort och gott nej på frågan om de var medlemmar i ett trossamfund.

Mindre partier

Bland övriga partier som ställer upp i valet finns det en del politiker som är öppet troende. När Folklistan lanserades, vilket är Jan Emanuel och Sara Skyttedals politiska projekt, nämndes att båda är troende. Sara Skyttedal, medlem i Katolska kyrkan, är också fram till valet politisk vilde i EU-parlamentet efter avhoppet från Kristdemokraterna.

Bland de mindre partier som ställer upp i EU-valet finns också Kristna värdepartiet, vars förstanamn på listan är Mats Selander som profilerat sig som apologetiker, att med logiska argument försvara den kristna tron.

---

Fakta: EU-valet

  • Den 9 juni är det EU-val i Sverige.
  • Sverige har 21 mandat i EU-parlamentet som väljs fram av folket.

---

Fler artiklar för dig