Nyheter

Påven: Jag ringer till Gaza varje kväll klockan sju

”De berättar för mig vad som händer och de har det mycket tufft”

Påven Franciskus berättar i en intervju om sitt engagemang för människorna i krigets Gaza, där han varje kväll ringer till prästen i Katolska kyrkan för att stämma av läget.

– Varje kväll klockan sju så ringer jag till församlingen i Gaza, säger påve Franciskus i en uppmärksammad intervju som han ger till det amerikanska programmet ”60 minutes”.

– De berättar för mig vad som händer och de har det mycket tufft.

Påve Franciskus berättar att i församlingen finns det omkring 600 personer och det är till en av prästerna som han brukar höra av sig. I Gaza finns det bara en katolsk kyrka och självklart är alla drabbade av det pågående kriget.

– Maten kommer fram och folk skyndar sig för att få tag på det, berättar påven i intervjun.

Men det är tufft, ibland tvingas människor gå hungriga, därför berättar påven om lyckan i att de i församlingen fick kött att äta för några dagar sedan, annars är det mest saker som går att baka med mjöl som är den huvudsakliga födan just nu.

Norah O’Donnell som intervjuar påven undrar nyfiket vad han har att säga till de kristna i Gaza när han ringer.

– Jag lyssnar, svarar påven.

Sträva efter fred

I intervjun vädjar den numera 87-årige påven om att få ett slut på alla världens krig, där han är noga med att bredda perspektivet och inte bara fokusera på vad som händer i Israel och Palestina. Han uppmanar till förhandlingar, bland annat riktar han sig till Rysslands president Vladimir Putin med hopp om att vapnen ska läggas ned.

– Vi måste sträva efter fred, säger påven.

– En framförhandlad fred är bättre än ett ändlöst krig.

Flera ämnen

Intervjun med påven spänner över flera områden, bland annat att Katolska kyrkan under Franciskus ledning öppnat upp för välsignelse av samkönade par. Men påven markerar tydligt vad det är kyrkan välsignar, vilket är enskilda personer, inte en samlevnadsform som går emot kyrkans lära.

I intervjun markerar Franciskus också mot antisemitism, han beklagar sig över den likgiltighet som spridit sig över världen, där han menar att många inte längre orkar ta in vad som händer. Så han uppmanar människor att få sina hjärtan att börja bulta igen för att kunna se alla som lever i utsatthet.

---

Fakta: Kristna i Gaza

  • Den stora majoriteten i Gaza är muslimer, men det finns också en liten kristen minoritet.
  • Katolska kyrkan har en församling i Gaza, påven berättar i en intervju med CBS att de i nuläget är runt 600 personer.
  • Det finns också en ortodox församling och en baptistförsamling i Gaza.

---

Fler artiklar för dig