Nyheter

Ungt missionärspar ihjälskjutna på Haiti

Gängen har tagit över stora delar av landet - många oskyldiga drabbas när laglösheten breder ut sig

Två amerikanska missionärer och deras lokala medarbetare sköts ihjäl i Port-au-Prince, huvudstaden på Haiti, efter att de hållit i en ungdomssamling i en kyrkan. Samtidigt kommer larmrapporter om ett alltmer laglöst land, där man nu tar hjälp av FN-soldater för att upprätthålla ordningen.

Det var på torsdagskvällen, på väg hem efter en samling i kyrkan, som det amerikanska missionärsparet Davy och Natalie Lloyd tillsammans med sin lokala medarbetare Jude Montis blev mördade. Enligt uppgifter till AP ska de ha blivit stoppade av gängmedlemmar i vad som till en början såg ut att vara ett rånförsök. De tre personerna fördes initialt bort och fick sina händer bakbundna, samtidigt som de plockades på sina tillgångar.

Men sedan gick något fel, där det blev skottlossning mellan olika kriminella grupper. De två missionärerna försökte fly och sökte skydd hos en släkting, men de blev upphittade, ihjälskjutna och dessutom tände de kriminella eld på deras kroppar.

Hjärta i bitar

Davy, 23 år, och Natalie, 21 år, arbetade för missionsorganisationen Missions in Haiti, och hade varit ute i fält i ungefär ett år innan de mördades. Förutom att jobba i en församling var de också engagerade i ett barnhem.

”Mitt hjärta har gått i tusen bitar”, skriver pappan Ben Baker på Facebook, han är också republikansk politiker.

”Jag har aldrig känt sådan smärta tidigare. De flesta av er vet att min dotter och svärson är missionärer på Haiti. De har attackerats av gängkriminella och båda dödades. De fick anlända till himlen tillsammans.”

Extrem kriminalitet

Haiti är ett land där gängkriminalitet blivit ett extremt stort problem, där stora delar av huvudstaden Port-au-Prince kontrolleras av kriminella gäng, 80 procent enligt flera uppgifter. Dödstalen är också skyhöga i uppgörelser mellan olika kriminella gäng, där även många civila får sätta livet till om de kommer i vägen. Uppskattningsvis dödades eller sårades 2 500 personer på Haiti det första kvartalet i år på grund av gängkriminalitet.

Problemet har blivit så stort att landet nu gått med på att ta emot FN-trupper för att kunna stävja gängens makt.

---

Fakta: Haiti

  • Haiti är ett land i Karibien med drygt 11 miljoner invånare, beläget på ön Hispaniola där också landet Dominikanska republiken finns.
  • Landet är fattigt och år 2010 drabbades det av en jordbävning som krävde omkring 220 000 människoliv.
  • Just nu finns en utbredd kriminalitet där regeringen på flera håll tappat kontrollen till kriminella gäng.

---

Fler artiklar för dig