Nyheter

Stora skillnader mellan svenska mäns och kvinnors syn på kriget i Gaza

Synen på vem som bär ansvaret för kriget i Gaza skiljer sig kraftigt även mellan sympatisörer till de olika riksdagspartierna, visar undersökning från Fokus/Novus

Synen på vilken av parterna i kriget i Gaza – Israel eller Hamas – som bär ansvaret för kriget skiljer sig åt kraftigt mellan svenska män och kvinnor. Ännu större är skillnaden mellan yngre män och yngre kvinnor. Det framgår av en ny undersökning från Fokus/Novus.

Kriget i Gaza mellan Israel och terrororganisationen Hamas föregicks av Hamas attack mot Israel den 7 oktober förra året: en massaker som dödade cirka 1 200 människor. Ytterligare cirka 250 människor togs som gisslan och fördes till Gaza. När kriget i Gaza nu är inne på sin åttonde månad har fler än 35 000 människor dödats, enligt statistik från det Hamaskontrollerade hälsoministeriet. Ministeriet skiljer inte på civila dödsoffer och Hamassoldater som dödats i kriget.

Frågan om vilken av sidorna – Hamas eller Israel – som bär ansvaret för det pågående kriget får olika svar, beroende på om det är svenska män eller kvinnor som svarar. Dessutom märks stora skillnader i svaren beroende på om frågan ställs till yngre eller äldre. Det visar en undersökning från Fokus/Novus, som presenterades på torsdagen.

Bland de svarande bland båda könen och i alla åldrar anser 30 procent att skulden för det pågående kriget i Gaza vilar på Hamas, och 11 procent att skulden vilar på Israel.

Nästan hälften av de svarande, 47 procent, beskyller både Hamas och Israel för kriget. 13 procent svarar ”vet ej”.

Stora skillnader mellan yngre män och kvinnor

Så långt siffrorna för hela befolkningen, så som den presenteras i undersökningen från Fokus/Novus. Hur svarar då män och kvinnor på frågan om vem som bär ansvaret för kriget i Gaza?

40 procent av männen anser att ansvaret hamnar på Hamas. Motsvarande andel bland kvinnorna är betydligt lägre: 19 procent.

48 procent av männen och 45 procent av kvinnorna lägger skulden på både Hamas och Israel.

5 procent av männen och 21 procent av kvinnorna svarar ”vet ej”.

Ännu större skillnader mellan könen märks mellan yngre män och yngre kvinnor.

Bland män mellan 18 och 34 år anser 41 procent att Hamas bär ansvaret för kriget och 7 procent att Israel bär ansvaret. Bland kvinnor i samma ålderskategori anser 8 procent att Hamas bär ansvaret och 29 procent att Israel bär ansvaret. Att båda parterna är ansvariga för kriget svarar 46 procent av de yngre männen och 40 procent av de yngre kvinnorna.

Störst skillnader mellan sympatisörer till V och SD

Undersökningen från Fokus/Novus visar också att synen på vem som är bär skulden för kriget skiljer sig kraftigt mellan sympatisörer till riksdagspartierna.

Störst skillnad märks mellan svaren från Vänsterpartiernas respektive Sverigedemokraternas väljare:

Bland V-väljarna lägger 1 procent skulden på Hamas och 44 procent på Israel. 50 procent lägger skulden på bägge parter, och 5 procent svarar ”vet ej”.

Bland SD-väljarna lägger 53 procent skulden på Hamas och 2 procent på Israel. 30 procent lägger skulden på båda parterna, och 15 procent svarar ”vet ej”.

---

Fakta: Undersökning från Fokus/Novus: Vem anser du bär ansvaret för det pågående kriget i Gaza?

  • Bland sympatisörer till regeringspartierna M, L och KD svarar 46 procent att ansvaret vilar på Hamas och 3 procent att ansvaret vilar på Israel. 41 procent lägger ansvaret på båda parterna, och 11 procent svarar ”vet ej”.
  • Bland sympatisörer till oppositionspartierna S, V, MP och C svarar 14 procent av väljarna att ansvaret vilar på Hamas och 18 procent att ansvaret vilar på Israel. 56 procent lägger ansvaret på båda parterna, och 11 procent svarar ”vet ej”.

Källa: Fokus/Novus

---

Fler artiklar för dig