Nyheter

Ny rapport: Allt fler länder tillåter dödshjälp

I västliga demokratier går trenden mot lagstiftning och domar som tillåter dödshjälp

15 länder, och flera amerikanska delstater, tillåter i dag någon form av dödshjälp, Det visar en ny kartläggning, gjord av Statens medicinsk-etiska råd.
– Utvecklingen inte minst i Europa pekar mot att flera länder diskuterar frågan nu, även om man inte infört dödshjälp, säger Smers ordförande Sven-Eric Söder.

Än så länge tillåts inte dödshjälp i något land i Östeuropa eller i Norden. Sedan Smers förra översikt, som kom 2017, bereds dock frågan i Danmark, där regeringen tillsatt en utredning om att ta fram en ”dansk modell för en mer värdig död”, enligt rapporten Dödshjälp, en internationell utblick.

Rapporten kartlägger lagstiftning och praxis i det 15-tal länder i världen där dödshjälp i någon form tillåts. De länder som tillkommit sedan 2017 är Australien, Nya Zeeland, Portugal och Spanien. Samtidigt finns en rad länder som på olika sätt – ibland genom domstol – går i riktning mot en legalisering, såsom Danmark, Frankrike, Italien, Storbritannien, Ecuador och Kuba.

Fortfarande är det dock en överväldigande majoritet av världens länder som inte har öppnat för dödshjälp i någon form.

– En förutsättning som verkar gälla för att man ska överväga att anta en sådan här lagstiftning är – med Kuba som eventuellt undantag – att landet är en stabil och pluralistisk demokrati, där man med respekt kan diskutera den här typen av svåra frågor och komma fram till ett beslut, säger Sven-Eric Söder till Dagen.

Sven-Eric Söder, ordförande för Smer, Statens medicinsk-etiska råd.

– Sedan kan det också vara något av en generationsfråga, i och med att till exempel yngre läkare verkar mer positiva än äldre när de får frågor om sin inställning till dödshjälp.

”Inget sluttande plan”

I rapporten går Smer igenom vilka kriterier som gäller för dödshjälp i de olika länderna, vilka möjligheter vårdpersonalen har att neka att medverka och var lagarna utvidgats till att omfatta nya patientgrupper.

– Av det vi sett kan man inte hävda att det per automatik finns ett sluttande plan, så att ett land några år efter att man antagit en lagstiftning öppnar för en bredare tillämpning och en vidare definition av dödshjälp, säger Sven-Eric Söder.

I Sverige har alla riksdagspartier utom Kristdemokraterna och Socialdemokraterna tagit ställning för att frågan om att legalisera dödshjälp behöver utredas.

Smer har vid två tidigare tillfällen, senast 2008, rekommenderat regeringen att låta göra en utredning. Båda gångerna har de ansvariga ministrarna avvisat tanken.

– Frågan har inte diskuterats i det nuvarande rådet, och där finns inget sådant ställningstagande. Däremot tycker vi att det är positivt om vi kan bidra till en välinformerad och saklig diskussion, säger Sven-Eric Söder.

”Att andra väljer att tillåta dödshjälp utgör inte i sig ett skäl för Sverige att gå samma väg”, skrev Smers medlemmar nyligen i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Palliativ vård

I många länder som inför dödshjälp sker samtidigt en satsning på den smärtlindrande och omhändertagande vården i livets slutskede, så kallad palliativ vård.

Det är en vård som har stora brister i Sverige, konstaterade nyligen Cancerfonden i en rapport. Bostadsadress och typ av sjukdom är i dag avgörande faktorer för vilken typ av palliativ vård som finns tillgänglig, vilket enligt organisationen gör vården ojämlik.

Bertil Axelsson, professor emeritus i palliativ medicin och ordförande i Nationella rådet för palliativ vård, håller med. På hans önskelista står ett nationellt kunskapscentrum för palliativ vård, tydligare politisk styrning, liksom ökade krav på grundläggande utbildning i palliativ vård för vårdpersonal.

Bertil Axelsson, professor i palliativ medicin

Men Bertil Axelsson tror inte att ens en väl utbyggd palliativ vård skulle undanröja alla rop på legaliserad dödshjälp.

– Lidandet är oerhört individuellt, inte minst det existentiella lidandet som kommer av insikten att vi ska dö en dag, säger han till Dagen.

– Men vi som jobbat i flera årtionden med döende patienter och deras familjer upplever att det man är rädd för är att vägen fram till döden ska vara plågsam. De som får en adekvat palliativ vård kan ofta landa i att det blir ganska bra – krafterna avtar, men man kan ha glädje av sina dagar och vill att de dagarna ska vara så många som möjligt.

---

Fakta: Dödshjälp

  • Dödshjälp definieras av Smer som en insats som ges efter ett uttryckligt önskemål från patienten där avsikten är att insatsen ska orsaka patientens död.
  • Eutanasi definieras som en sorts dödshjälp där någon annan än patienten utför den avgörande handling som leder till patientens död.
  • ”Assisterat döende” definieras som en sorts dödshjälp där patienten själv utför den avgörande handling som leder till patientens död.
  • Flera länder tillåter någon form av dödshjälp, såsom Belgien, Nederländerna, Kanada, vissa delstater i USA, Australien, Nya Zeeland, Spanien, Portugal och Österrike.

---

Fler artiklar för dig