Nyheter

Kinesiska biskopar på ovanligt besök i Sverige

”Precis som ni i Sverige har vi stora utmaningar, som att nå ungdomar och kommunicera på ett bra sätt”, sa ärkebiskop Joseph Shan Li

Under ett sällsynt besök till Sverige möter kinesiska katolska biskopar den här veckan representanter för svensk kristenhet.

Delegationen med kinesiska katolska biskopar är just nu på en rundresa i Norden. I onsdags nådde gruppen Sverige.

Här har de mött bland andra den katolske kardinalen och biskopen Anders Arborelius, den svenskkyrkliga biskopen i Skara stift Åke Bonnier samt representanter för Svenska bibelsällskapet.

Fick se relikskrin

På torsdagen deltog de kinesiska besökarna i ett samtal om ungdomsengagemang hos Sveriges kristna råd. På fredagen bar det av norröver, till Uppsala, där den hitresta delegationen bland annat deltog i en mässa i Uppsala domkyrka samt ett seminarium på Newmaninstitutet om sekularisering.

– Precis som ni i Sverige har vi stora utmaningar, som att nå ungdomar och kommunicera på ett bra sätt, sa ärkebiskop Joseph Shan Li från ärkestiftet Nanchang vid seminariet.

Som ett medel mot sekularing behöver kyrkans ledare leva som goda förebilder, menade han.

Gästerna från Kina hann under besöket i Uppsala även se heliga Birgittas relikskrin i Uppsala domkyrka och höra berättelsen om S:t Eriks källa, strax nedanför domkyrkan.

Den kinesiska delegationen fick se heliga Birgittas relikskrin i Uppsala domkyrka.

”Resan är ett sätt att bygga kyrkorelationer och öka förståelsen kring villkoren i ett så mångfacetterat land som Kina, och en chans för biskoparna att få nya infallsvinklar kring hur man arbetar med engagemang och intresse för kristen tro i en nordisk kontext”, skriver Lotta Ring, informationsansvarig vid Svenska bibelsällskapet, i en kommentar till Dagen.

Reser vidare till Norge

Värd för den kinesiska delegationens Sverigebesök är Stockholms katolska stift samt Svenska bibelsällskapet.

Gruppen har tidigare besökt Finland och reser efter dagarna i Sverige vidare till Norge.

Anders Göranzon, genersalsekreterare för Svenska bibelsällskapet, Rosalee Velloso Ewell, UBS China Partnership, ärkebiskop Joseph Shan Li från ärkestiftet Nanchang, biskop Åke Bonnier från Skara stift, biskop John Baptist Suguang Li från Nanchangstiftet, Bernard Low, ledare för Svenska bibelsällskapets samarbetspartner UBS China Partnership, Fredrik Fällman, Kinakännare och lektor vid Göteborgs universitet, Gerard Willemsen, chef för internationella enheten i Equmeniakyrkan.

---

Fakta: Delegationen från Kina

  • Den katolska grupp som just nu är på rundresa i Norden består av: ärkebiskop Joseph Shan Li från ärkestiftet Nanchang, biskop John Baptist Suguang Li från Nanchangstiftet samt biskop Peter Xuegang Luo från Yibinstiftet.
  • I delegationen ingår även: Bernard Low, ledare för Svenska bibelsällskapets samarbetspartner UBS China Partnership samt Rosalee Velloso Ewell, ansvarig för kyrkorelationer vid den internationella organisationen United Bible Societies.

---

Fler artiklar för dig