Nyheter

Många frågor ställdes om Daniel Alms avgång: Så svarade styrelsen

Laddat i luften när rådslaget behandlade den tidigare föreståndaren och svarade på frågor.

Frågor om processen runt Daniel Alms avgång besvarades av Pingsts styrelse vid rörelsens rådslag under lördagen. Var styrelsen enig? Varför ”pumpades information ut” till medier? Finns det en upprättelseprocess? Och vad säger kvinnorna om ”ömsesidighet”? Det var några av frågorna som kom upp i samtalet.

GÖTEBORG. Laddningen kändes i luften när Lennart Edström, ordförande i Pingst FFS styrelse, steg fram i Frihamnskyrkan för att berätta om processen och turbulensen runt den tidigare föreståndarens avgång i oktober förra året. Det har varit många åsikter, frågor och även kritik mot styrelsen som har cirkulerat senaste månaderna.

Har styrelsen varit enig? Ja, till 100 procent, svarade Lennart Edström.

Han uppgav också att han inte alls kände igen sig i påståenden att styrelsen skulle ha ”pumpat ut information” till medier, utan menade snarare att kritiken i så fall borde vara att de hade informerat för lite.

– Vi vet att det var kanske 200 artiklar om saken i början. Vi har inte riktat oss till medier, men vi har fria medier i Sverige som vi inte styr över, sa Edström.

Läste upp anklagelser

Varför gick styrelsen ut med anklagelser mot den tidigare föreståndaren vid ett personalmöte 4 oktober förra året? Det är en annan fråga som styrelsen har fått.

– Vi kom inte med några anklagelser mot föreståndaren, men vi läste upp vilka anklagelser som hade framförts, svarade Lennart Edström.

Lennart Edström, ordförande Pingst.

– Vi kände behov av att informera personalen i Alvik om varför föreståndaren inte skulle komma till jobbet den närmaste tiden, i en situation då hela havet stormade, det var chock och mycket förtvivlan.

– Dessutom gällde anklagelserna föreståndaren för hela pingströrelsen, vilket gjorde det svårare. Det var ingen undanskymd post, utan alla ser vad som händer, sa Lennart Edström som samtidigt medgav att detta var en svår fråga att svara på.

Alternativet att inte säga något alls skulle ha satt i gång en massa spekulationer i stället, menade han.

Därför togs Daniel Alm ur tjänst

Alla de inblandade har fått personligt stöd som bekostas av Pingst – och erbjuds sådant fortfarande, om de vill ha. Arbetsmiljölagen har styrt att Daniel Alm togs ur tjänst omedelbart eftersom anklagelserna som framfördes mot honom var av ”så allvarlig art”. Det var ett par andra svar som Pingststyrelsens ordföranden gav inför rådslaget.

2024.

Emil Gillsberg från Pingstkyrkan Hope Dalarna undrade var omsorgen om Daniel Alm hade funnits i processen och varför det skapades en hemsida där alla artiklar samlades, inledningsvis. Han saknade att det inte funnits tillräckligt med gemensamma möjligheter att förrän rådslaget ventilera den externa utredning som gjordes med anledning av anmälan mot Alm.

Lennart Edström svarade att artiklarna aldrig borde ha samlats på en webbsida, och att de togs bort ganska snart.

Fråga om upprättelseplan

Finns det en upprättelseplan för Daniel Alm och andra, undrade Conny Brännberg, Skövde. Och hur gör man för att människor i rörelsen ska slippa hamna i det så kallade ”kylskåpet”?

– Det är omöjligt att predika ett evangelium om det inte också innebär möjlighet för människor att bli upprättade. Men röken behöver ibland lägga sig innan det kan bli konstruktivt, svarade nyvalde föreståndaren Pelle Hörnmark.

2024.

Lennart Edström påpekade allmänt att en utredning av det slag som gjordes kring Daniel Alm varken frikänner eller dömer någon. Han berättade att han fått en skarp reprimand från utredarna när han i en intervju [i Dagen] sagt att Alm blivit ”frikänd”.

– Vi bortser inte från hur utredningen ser på det juridiska. Men vårt huvudsakliga fokus har varit förtroendefrågan. Och där har det gått sönder.

Edström hänvisade till vad Daniel Alm själv skrivit i sociala medier om relationer med två kvinnor som gått för långt.

Hälsning från anmälande kvinnan

Vad säger de två kvinnorna om ordet ”ömsesidighet”, som har använts kring relationen, undrade Johanna Bode från Västra Frölunda, och fick svaret från ordförande att kvinnorna säger att det inte har handlat om ömsesidighet.

Camilla Brolin, pastor och föreståndare i Söderhamn och regionledare, betonade att det också finns några som har lyssnat till den anmälande kvinnans berättelse. Hon framförde en hälsning till rådslaget från kvinnan: ”att hon finns, och att det finns en annan sida av berättelsen”.

Lång applåd

När samtalet avslutades i rådslaget gjordes det med en lång applåd, och det uttrycktes ett tack för tonen i det svåra samtalet, innan man förenades i en bön för alla inblandade.

2024.

Den motion som föreslagit att styrelsens process i frågan skulle granskas externt vann inget gehör bland ombuden.

Pelle Hörnmark uppmanade Pingst att försöka lära sig något av det som har hänt mitt i tragiken.

– En lärdom kan vara att vi även för pastorer behöver vi hitta rum där det är tryggt. Där vi kan berätta för någon precis hur det är och där vi kan få vägledning om hur vi kan gå vidare.

– Vi behöver ännu mer hålla varandra ansvariga. Och jobba med både förtroende och att kunna förlåta, sa Hörnmark.

Fler artiklar för dig