Nyheter

Mycket att glädjas åt för EFK – men nu väntar helgens stora utmaning

Segerrapporter och utmaningar i en salig blandning

Nåja, vad är väl en kongress i Kungsportskyrkan? Den kan ju vara segdragen och stillasittande och alldeles … alldeles omtumlande.
Första dagen av Evangeliska frikyrkan stora årshögtid bjöd på såväl rekordpublik som en färgsprakande kaskad av uppmuntrande rapporter från det gångna verksamhetsåret.

HUSKVARNA. Fredag eftermiddag förvandlades den enorma foajén i Kungsportskyrkan till något som starkt påminde om slutscenen från ankomsthallen på Heathrow i kultfilmen Love Actually. I klartext en plats där återseendets glädje överskuggade det mesta. 470 ombud och diverse funktioner intog kyrkan för ett intensivt dygn och förhandlingar, samtal, delning, gudstjänstfirande, gemensam bön och diverse beslutsfattande. Fredagen ska mest ses som startsträcka, då de tunga frågorna – som motionsbehandling och fastställande av reviderat grunddokument för den internationella missionen är vikt för lördagens kongressande.

Missionsföreståndarna Linalie Newman och Ingemar Forss hälsade alla välkomna till EFK:s kongress i Kungsporten.

Prick 17.00 var det slutminglat och deltagarna välkomnades till 2024 års kongress. Gemensam lovsång och sedan bön under ledning av missionsdirektorerna Linalie Newman och Ingemar Forss fick inleda, varpå alla ombud, från norr till söder, applåderades välkomna i tur och ordning. Mest långväga gästerna hade åkt ända från Japan och de framförde sin varma hälsning för ett långt och fruktbart samarbete som möjliggjorts tack vare de svenska missionärerna som en gång korsat gränser och hav för att komma till deras land.

Kapellet brann nyss ner

Alldeles särskilt rörande var hälsningen som Staffan Jenemark framförde från de 17 medlemmarna i Smyrna Fågelås, vars kapell brann ner i måndags. På grund av omständigheterna kände församlingens två ombud att de gjorde bäst i att stanna hemma den här gången, men de ville ändå att deras trossyskon skulle veta att deras dröm att fortsätta påverka sin bygd är intakt och att den som är arkitekt eller besitter ekonomiska resurser gärna får göra en insats i Fågelås.

En annan stund som kunde framkalla en tår var parentationen då namnen på 21 hemgångna medarbetare långsamt avlöste varandra på bildskärmarna till tonerna av psalmen Härlig är jorden.

Två nygamla missionärsfamiljer har sänts ut under året – till Thailand och Sydostasien – och tre nya församlingar som anslutit under 2023 välkomnades nu officiellt till EFK. De är hemmahörande i Tysslinge, Sundsvall och Norrköping.

Flera konkreta Jesusmöten

Vad bestod då det omtumlande i? Ja, bland annat i de två vittnesbörd som Marcus Ringbäck från Kungsporten hjälpte till att förmedla. Det handlade om en tjej som fått uppleva hur Jesus kom till henne hemma i hallen efter att hon besökt kyrkans gym och en 42-årig man som intervjuades av Marcus – en berättelse om hur Jesus i närtid tänt ett stort ljus i hans personliga mörker. För två veckor döptes han.

– Mötet med Jesus har räddat mig och hela min familj, sa mannen och fick varma applåder.

Rapportrundan med nedslag från missionsfälten var en salig blandning av segerrapporter och utmaningar. Systerkyrkor som kämpar mot extremväder i form av översvämningar och torka i Tanzania. Kyrkor i Brasilien som avslöjat korruption för 300 miljoner kronor, pengar som i stället kan komma samhället och folket till del. Insatser på gränsen till Venezuela där EFK har en lokal församling som gör värdefulla insatser för många av dem som flyr den ekonomiska kollaps som drabbat landet. Boendet Nya Koinonia i Aten där även hemlöse Alexia – en transperson som lever på gatan – kan känna sig trygg och accepterad. Drömmen är att boendet ska få utvecklas till en fungerande församlingsgemenskap.

Unga strömmar till bibelskolor

Även från det svenska fältet rapporteras många ljusglimtar. Ungdomar som fyller EFK:s bibelskolor, en ny kurs som startar på Hyllie park och en ny filial för ALT:s pastorsutbildning i norr. EFK:s Sverigeprogram har också bedrivit en uppmärksammad kampanj med olika initiativ för att göra Gud synlig i utsatta förorter.

Lördagens kongress domineras av grunddokumentet för Evangeliska frikyrkans internationella arbete och – inte minst – de fem motioner som ska behandlas. I synnerhet motion fyra avseende samfundets äktenskaps- och sexualsyn förväntas röna stort engagemang. En uppfattning som flera som Dagens utsände talat med delar.

Frågan om EFK:s inställning i hbtq-frågan har fått extra laddning den senaste veckan sedan det blev känt att Kristna regnbågsrörelsen, tidigare EKHO, fått nej på ett tidigare ja att få delta som utställare på Torpkonferensen, något som Dagen tidigare i veckan rapporterat, men som också fått stor uppmärksamhet i lokalpressen och även kraftigt ifrågasatts av tidningen Sändarens krönikör Emanuel Karlsten. Om eller hur dessa skriverier påverkar lördagens diskussioner kring motion nummer fyra på EFK-kongressen återstår att se.

Caroline och Robert Agnelius leder samlingen i lovsång på EFK:s kongress i Kungsporten 2024.

---

Fakta: EFK kongress

  • Hålls i Kungsportskyrkan i Huskvarna 24–25 maj.
  • 470 ombud är anmälda vilket är rekordmånga.

---

Fler artiklar för dig