Nyheter

MP-toppen Isabella Lövin: Vill samarbeta med Svenska kyrkan

”Vi behöver prata värderingar och existentiella frågor”, säger Isabella Lövin till Dagen

Svenska kyrkan är en väldigt viktig organisation som vi gärna samarbetar med, säger Isabella Lövin, en av Miljöpartiets toppnamn i EU-valet. Sedan lovar hon att göra vad hon kan för att biskop Fredrik Modéus i framtiden ska kunna ta tåget till Rom, efter den omfattande kritik han fick för att ha bokat en flygbiljett.

Med några veckor kvar till EU-valet valde Isabella Lövin (MP), tidigare språkrör och minister, att besöka Svenska kyrkans huvudkontor i Uppsala. I fokus fanns miljöfrågor och mötet skedde med klimathandläggare och även en ekoteolog.

– Svenska kyrkan är en väldigt viktigt aktör för att prata klimatomställning, men också när det gäller värderingsfrågor, säger Isabella Lövin till Dagen strax efter att mötet avslutats.

– För om vi verkligen ska få acceptens och fart i klimatomställningen så behöver vi prata värderingar och existentiella frågor, vi behöver prata om människans roll på planeten.

Isabella Lövin konstaterar att både MP och Svenska kyrkan har en liknande agenda i klimatfrågan, både när det kommer till behovet att ställa om samhället, men också att solidarisera sig med det globala syd och de fattiga länder som ofta drabbas hårdast av klimatförändringarna.

– Så jag känner att det här är en väldigt viktig organisation att föra dialog och hitta samverkan med, även för att påverka EU-arbetet.

Enade om det mesta

Dagen har tidigare gjort en undersökning om hur svenska partier matchar med de politiska krav som Svenska kyrkan driver, där det visade sig att i sakfrågor står kyrkan och Miljöpartiet ofta på samma barrikader. Att Isabella Lövin verkade trivas som fisken i vattnet då hon pratade politik med kyrkans anställda är uppenbart.

Miljöpartiets Isabella Lövin omringad av Svenska kyrkans medarbetare, efter ett besök i Kyrkans hus i Uppsala.

Fanns det någon fråga där ni inte var överens?

– Det gjorde det säkert, vi har inte gått igenom precis allting, svarar Isabella Lövin och skrattar.

– Skämt åsido, vi är religiöst obundna och kyrkan är politiskt obunden, så vi kan inte sätta likhetstecken på något sätt. Men grunden, att visa respekt för naturen och kommande generationer, där är vi överens.

När hon till slut ändå lyckas hitta en fråga som skaver blir det kyrkans förvaltning av skogen där Svenska kyrkan fått kritik för bland annat kalhyggesbruk. Men, konstaterar Isabella Lövin, där är en förändring på gång.

Isabella Lövin (MP) på plats i Kyrkans hus i Uppsala för att träffa medarbetare från Svenska kyrkan.

Rimligt gå före

Under besöket i Kyrkans hus fick Isabella Lövin också reda på mer om Svenska kyrkans färdplan för klimatet och hur man som organisation arbetar för att bli helt klimatneutrala till år 2030.

– Ett ambitiöst mål, konstaterar MP-toppen.

– Och jag tycker att det är helt rimligt att kyrkan går före. Men jag hade också en del frågor om hur de räknar ut det här, då de inte helt bestämt definitionen av klimatneutral.

Hon pekar återigen på kyrkans hantering av skogen, men också hur man ser på klimatkompensation.

Kan kyrkan få hjälp på traven av EU för att nå sina klimatmål?

– Ja, på så sätt att om EU fortsätter framåt med skärpta ambitioner i klimatfrågan, då blir det lättare för kyrkan och alla andra organisationer att ställa om. Men om EU börjar bromsa, då blir det svårare för alla att uppnå sina klimatmål, säger Isabella Lövin.

– Sedan finns det mycket pengar i EU-systemet som ska främja omställningen och där kan nog enskilda församlingar få regionalstöd.

Har du koll på flygdebatten som pågått i Svenska kyrkan?

– Nej.

Så Isabella Lövin får en kort redogörelse om hur Växjö stift med biskop Fredrik Modéus i spetsen planerade in en studieresa till Rom, men efter omfattande kritik från kyrkans klimatambassadörer ställdes resan in eftersom de planerade att flyga.

Biskop Fredrik Modéus

Flygplanet lyfte ändå, tycker du att man vinner något på att göra så här?

– Jag tycker inte att man kan resonera så, att bara för att flygplanet ändå lyfte så spelar det ingen roll. Men jag tycker att det är upp till var och en, och från fall till fall, om det är befogat att flyga. Där får biskopen själv bestämma.

Men, fortsätter Isabella Lövin, rent generellt behöver vi minska på flygandet och det finns många resor som vi skulle kunna avvara. Bland annat tycker hon att lågprisflygen är för billiga, vilket till stor del beror på subventioner som skulle kunna tas bort, exempelvis när det kommer till flygbränsle.

– Sedan ska det bli billigare och lättare att ta tåget inom EU.

Så kan du fixa så att biskopen kan ta tåget till Rom?

– Jag ska göra mitt bästa, för jag vill själv gärna göra det också. Men det är krångligt, för det krävs många byten och biljettsystemen är inte harmoniserade vilket gör att det i dag också är dyrare att ta tåget än flyget.

Är ett ödesval

Slutligen väljer Isabella Lövin att lyfta ett varningens finger inför det stundande valet, där hon oroas över att högerpopulistiska partier ska få mycket större inflytande.

– Det här är ett ödesval, säger hon.

– Många säger det, men jag menar att det verkligen är så. Att det spelar väldigt stor roll vad det blir för majoriteter och tyngdpunkt i det nya parlamentet. Det handlar inte bara om klimatet, utan även om demokratin och freden.

---

Fakta: MP-toppens besök i Kyrkans hus

  • Isabella Lövin (MP) står på tredje plats på Miljöpartiets lista till EU-parlamentet och i tisdags besökte hon Kyrkans hus i Uppsala, Svenska kyrkans högsäte.
  • Med på mötet fanns Margareta Koltai (senior policyrådgivare och klimathandläggare på Act Svenska kyrkan), Maria Löfström Gernes (kyrkans miljö- och klimatsamordnare) och Michel Nauser (senior researcher), Claes Hedström (förändringsledare klimatprogrammet) och Ann Hedlund (hållbarhetssamordnare).
  • EU-valet hålls den 9 juni men det går redan nu att förtidsrösta.

---

Fler artiklar för dig