Nyheter

Kritik när EFK nekade Kristna regnbågsrörelsen på Torp: ”Känner sorg”

Linalie Newman: “Känner sorg över att man upplever så starkt att man är utestängd” • Birger Klevestedt, Kristna regnbågsrörelsen uppmuntrar ändå hbtq-personer vara med på Torpkonferensen: “I stället för att bojkotta, res dit och visa att du är allierad.”

Först meddelade Evangeliska frikyrkan att Kristna regnbågsrörelsen/EKHO var välkommen som utställare på Torpkonferensen. För en vecka sedan backade man, efter interna slitningar kring frågan om samkönade relationer och äktenskap.
– Vi har handlat i gott uppsåt, med rörelsens bästa för ögonen, säger missionsdirektor Linalie Newman.

Det var tidigare i vår som EFK meddelade att man i år för första gången var beredd att upplåta plats under sommarkonferensen till den ekumeniska organisationen som tidigare hetat EKHO (Ekumeniska gruppen för Kristna homosexuella) men numera breddats genom att anta Kristna regnbågsrörelsen som sin slogan.

Detta med motiveringen att Torpkonferensen har bred linje gällande utställare, och dessutom ville markera ett välkomnande av en grupp som ofta blivit illa bemött inom frikyrkan.

Förra fredagen gjorde EFK en totalomsvängning, och förklarade i ett uttalande att rörelsen trots allt ”inte är redo” att ha med EKHO som utställare.

Missionsdirektorerna, Linalie Newman och Ingemar Forss, ”missbedömde vilken laddning det skulle bli att låta EKHO/Kristna regnbågsrörelsen vara en av utställarna på Torpkonferensen”, skrev de, och berättade att de ”förfärats över den homofobi som har kommit fram till oss i mejl, brev och kommentarer” efter beslutet att öppna för EKHO.

Det var frågans komplexitet i vår rörelse just nu som gjorde att vi fick backa.

—  Linalie Newman, missionsdirektor EFK

”Kan få hata i fred”

Omsvängningen uppmärksammades även i sekulära medier, som Sveriges radio och Nerikes Allehanda, och fick Emanuel Karlsten att i Sändaren skriva att kritiska samfundsmedlemmar nu ”kan få hata i fred”.

Den tolkningen tar Linalie Newman avstånd ifrån.

– Det är inte min bild. Men den är svår att argumentera mot, eftersom vi skrev att vi tagit emot flera homofobiska och hatiska kommentarer, säger hon till Dagen.

– Det ville vi nämna tydligt, för att ta avstånd från dem. Men det var ändå inte det som var utslagsgivande. Vi fick också tänka igenom säkerhetsläget, vilket inte kändes särskilt roligt. Men trots allt så var det frågans komplexitet i vår rörelse just nu som gjorde att vi fick backa.

Till saken hör att EFK under helgens kongress ska behandla en motion om att ”förtydliga och slå fast att normen för sexuell samlevnad är äktenskapet mellan en man och en kvinna”, vilket Dagen skrivit om.

Kunde ses som ställningstagande

Linalie Newman säger att hon förstår dem som menade att beslutet att låta EKHO ställa ut på Torp var dålig timing, och att det ”kunde ses som ett ställningstagande precis före kongressen”.

EFK:s representantskasmöte om sakönade relationer. Hjälmargården.

På samma sätt förstår hon besvikelsen inom Kristna regnbågsrörelsen.

– Jag känner sorg över att man upplever så starkt att man är utestängd. Och jag förstår att det kan låta märkligt, men vårt mål som ledare för församlingsrörelsen i Sverige har hela tiden varit att vi ska förflytta oss tillsammans i den här frågan, mot att bli mer välkomnande och mer inkluderade. Inte att vi ska ändra vår teologi om äktenskapet, utan ändra hur vi bemöter den här gruppen, säger hon.

– Då hjälper det inte om jag och Ingemar [Forss] springer före utan vi måste gå tillsammans i det här. Så vi har handlat i gott uppsåt, med rörelsens bästa för ögonen.

Agerade ni förhastat när ni gav EKHO tillstånd som utställare?

– Det är alltid lätt att vara efterklok, men vi har förklarat hur vi resonerat i varje led av processen, och nu är vi där vi är. Vi försöker vara transparenta med hur vi tänker, och vara tydliga med att vi tar avstånd från hat och hot, och med att Torp är öppet för alla, oavsett politiska åsikter, läggning, ålder eller kön, och att detta gällde plats för betalande utställare.

Kommer ni att ta upp den här frågan på nåt sätt på Torp?

– Vi har inga schemalagda möten, men jag vill gärna möta människor på olika sätt, över en fika eller en glass. Sedan har jag och EKHO:s förbundsordförande Lina Landström sagt att vi ska hitta ett tillfälle, kanske efter sommaren, då vi talar vidare om de här frågorna. Men jag hoppas att jag möter flera från Kristna regnbågsrörelsen på Torp.

Hur hanterar ni de homofobiska åsikter ni mött?

– Dels bemöter vi alla som inte varit anonyma, vi tar samtalet och kontakt direkt och bemöter i den mån det går. Sedan har vi offentligt sagt vid flera tillfällen att detta slags retorik inte är okej. Det är helt enkelt inte förenligt med att följa Jesus att ha den retoriken och de åsikterna.

– Men vi har också fått ett väldigt stort gensvar, även bland den som inte velat ha EKHO som utställare, från personer som förfärats över homofobin och hatet. Så det här har varit en viktig ögonöppnare för många: det här finns också inom vår rörelse och det måste vi med gemensamma krafter motarbeta.

Birger Klevestedt, ordförande i Kristna regnbågsrörelsen/EKHO Mälardalen.

”Stor sorgsenhet”

Också Birger Klevestedt, ordförande i Kristna regnbågsrörelsen/EKHO Mälardalen, menar att processen, från att EKHO välkomnats till att dörren stängdes, har varit klargörande.

– Överlag är det nu en stor sorgsenhet bland individer i våra led. Men det har blivit en ögonöppnare för svensk kristenhet, och för allmänheten genom medierna, säger Birger Klevestedt till Dagen.

– Det som också börjar hända är att de som varit tysta länge, som tänkt att det här är en viktig fråga men inget jag vill göra en stor sak av, börjar vakna.

Flera personer, berättar han, har nu valt att gå med i EKHO för att visa sitt stöd för kristna hbtq-personer. Andra har i besvikelse markerat mot EFK, och överväger att inte besöka konferensen.

Själv planerar Birger Klevestedt in ett besök på Torp, där han varit sedan barnsben.

– I stället för att bojkotta, res dit och visa att du är allierad. Det kan vara så enkelt som att ta på pridestrumpor eller ha en regnbågsfärgad nyckelhållare, säger han.

Vad gäller den förklaring som EFK gett till det ändrade beslutet, tycker Birger Klevestedt att man ger motstridiga signaler.

– Å ena sidan beklagar de att de märkt av så mycket hat och homofobi, och å andra sidan säger de att det inte är huvudskälet. Men bara någon dag innan de backade hade man en dialog om säkerheten under Torp, säger han.

– Jag upplever att missionsledningen inte förstod hur starka känslor som de här frågorna väcker, och hur utsatta hbtq-personer faktiskt är som grupp. Jag tror de var rädda för att det skulle blir en anstormning av människor som inte kan hantera sina känslor, och att det skulle hota säkerheten.

“Kommer att splittra EFK”

Han konstaterar att det finns flera församlingar inom EFK som för en dialog om att bli mer välkomnande.

– Det här kommer splittra EFK, för det finns församlingar som är så långt gångna att de är beredda att anta en inkluderande församlinsordning.

Birger Klevestedt tillhör själv en Equmeniakyrka i Kumla. Han berättar om hur flera frikyrkopastorer inte ville ta församlingens pastor i hand efter en predikan om utsatta hbtq-personer vid en ekumenisk gudstjänst tidigare i år.

– Problemet är att man under så lång tid missat att se hbtqi-personer som en utsatt grupp, trots att man så gärna talar om de utsatta och svaga. Man bråkar om teologi i stället för att konstatera att vi har olika teologiska förhållningssätt – också inom våra rörelser – och att vi kan mötas ändå, säger han.

– Men vi stänger inga dörrar, utan vill ha fortsatt dialog och håller handen utsträckt.

Fler artiklar för dig