Nyheter

Elever i Arjeplog gör uppror – vill fira skolavslutning i kyrkan

Högstadieelever på Kyrkholmsskolan lämnar klassrum för att protestera vid kyrkan

När det i år igen är dags för skolavslutning på Kyrkholmsskolan i Arjeplog, är det annat än glada miner hos eleverna. Skolan, som under tidigare år har firat avslutningen i kyrkan, har bestämt sig för att den ska hållas i klassrummen. Efter beslutet tycker eleverna att skolan är en diktatur, enligt SVT Nyheter Norrbotten.

Omkring 55 av 60 av skolans högstadieelever lämnade nyligen sina klassrum och samlades i stället vid kyrkan. Skälet är deras frustration över avslutningens nya plats. Trots elevernas starka reaktioner, förslag till omröstningar och protester, har skolan bestämt att firandet kommer att hållas i skolan. Både elever och föräldrar tycker att det är tråkigt att skolan och rektorn inte lyssnar till elevernas önskemål.

– Ja, jag tycker att det är en diktatur. Jag tycker att rektorn inte lyssnar på vad vi har att säga, säger eleven Betty Sandlund till SVT Nyheter Norrbotten.

Endast årskurs nio får den traditionella avslutningen

Sedan pandemins start har skolavslutningarna på Kyrkholmsskolan flyttats från kyrkan till klassrummen. De senaste två åren är det bara niondeklassarna som har fått delta i det traditionella firandet i kyrkan, efter påtryckningar hos rektorn. Något som alltså gäller även detta år.

Rektorn Helene Lindberg säger till Dagen att anledningen till att skolavslutningen för alla årskurser i högstadiet inte firas i kyrkan handlar om att skolan försöker lyssna till alla röster på skolan.

– Vi har många elever som vill vara i kyrkan, men vi har också många som inte vill vara i den stora samlingsgruppen, säger Lindberg.

Skolledningens motiv upprör elever

En av skolledningens orsaker till förändringen är att vissa elever kan uppleva kyrkan som något skrämmande. Men det är något som många elever inte håller med om.

– Att vi inte kan få ha en gemensam avslutning i kyrkan med både släkt, vänner och familj som deltar är helt värdelöst, säger eleven Casper Heikki till SVT.

Helene Lindberg menar att skolans beslut grundar sig på att de har försökt lyssna på så många som möjligt vad det gäller hur man vill fira sin skolavslutning. Elevernas samling vid kyrkan menar hon kan handla om grupptryck.

– Men vi har fattat fullkomligt rätt beslut, säger hon till SVT.

Praktiska beslut som styr

Elevernas förslag till omröstning borde ha skett mycket tidigare än en månad innan skolavslutningen ska äga rum, menar rektorn.

– Det är ju inte själva omröstningen som tar tid, det handlar ju om att det är praktiska bestyr runt omkring som tar tid, säger Helene Lindberg.

”Diktaturbegreppet får stå för dem”

Rektorn tycker att det är bra med engagerade elever, men att diktaturbegreppet får stå för dem. Hon tillägger att skolan har lyssnat på både elever och personal, och har därefter landat i det beslut för hur skolavslutningarna kommer att se ut framöver.

– Men det är jätteviktigt att det kommer fram att alla får följa med till kyrkan, men att det inte är ett måste, säger hon till Dagen.

Fler artiklar för dig