Nyheter

Domkapitlet i Lund markerar emot polyamorös hälsning

Att i gudstjänstordningen hälsa personer med flera förhållanden välkomna kan uppfattas som att det är kyrkans lära

En församling i Skåne har fått godkänt på sin ansökan om att få fira en regnbågsmässa där man hälsar alla med olika sexuella läggningar välkomna. Men bara på ett villkor, att de tar bort hälsningen till dem i polyamorösa förhållanden eftersom det strider mot kyrkans lära.

Förra året satte SVT:s satirprogram Svenska nyheter tänderna i Svenska kyrkan, där programledaren Messiah Hallberg försökte få tittarna att skratta åt kyrkans ”inkluderingsextremism”. Bland annat visade han ett klipp från en regnbågsmässa i Malmö, där prästerna högtidligt läste upp alla som var välkomna genom att rada upp olika sexuella läggningar. Bland annat betonade de att man var välkommen oavsett om man hade en, ingen eller flera partners.

– Vi har kommit en bra bit från Adam och Eva, skämtar programledaren som sedan slänger in Jonna, Peter och en enögd man från krogen för att spetsa till sitt skämt om hur kyrkan börjat välsigna polyamorösa relationer.

SVT:s satirprogram ”Svenska nyheter” dundrade ut att Svenska kyrkan är vänster.

Kyrkan markerar

Men nu har domkapitlet i Lunds stift markerat mot denna hälsningsfras, då de säger att en välsignelse av polyamorösa förhållanden inte är förenlig med kyrkans lära, vilket Kyrkans tidning rapporterat om. Det handlar om att Lunds östra stadsförsamling skickat in en förfrågan om att få fira ”Inklusiva mässan” i sin församling, vilket alltså är en regnbågsmässa som har sina rötter i den lutherska kyrkan i Costa Rica.

Domkapitlet svarar att det är okej att fira denna mässa så länge man håller sig till kyrkans ordning. Och då måste man också ändra lite i hälsningsfrasen och stryka stycket där man välkomnar alla som har flera partners.

Strider mot läran

”En passage behöver problematiseras då flera partners inte omfattar vår kyrkas sätt att tänka kring relationer”, skriver domkapitlet i sitt beslut.

”När texten trycks i en gudstjänstordning/församlingsagenda uppfattas den som kyrkans eller församlingens officiella ståndpunkt. Då formuleringen strider mot kyrkans nuvarande sätt att tänk kring relationer bör orden ‘eller flera’ utgå.”

Samtala mer

Från den berörda församlingens sida har man visat förståelse för att man måste anpassa denna mässa till de ramar som finns i Svenska kyrkan. I ett skriftligt svar som församlingsherde Marcus Nylander och komminister Lotta Miller skrivit till Kyrkans tidning menar de att själva mässan handlar om att kyrkan står för en inkluderande gemenskap i Jesus Kristus. Samtidigt efterfrågar de ytterligare samtal om äktenskapet och synen på tvåsamhet efter att ha fått nej till att välkomna människor som lever i polyamorösa relationer.

”Vi upplever att många människor i vårt samhälle brottas med frågan. Kyrkan behöver erbjuda reflektion och teologiskt grundad fördjupning. Vi välkomnar därför domkapitlets diskussion.”

Svenska kyrkan i Malmö har även tidigare lyft på locket i denna fråga, då de anordnade ett samtal om polyamorösa förhållanden under prideveckan i Malmö år 2022. Kyrkoherde Gunilla Hallonsten skrev också inför detta samtal en debattartikel i Kyrkans tidning där hon betonade att kyrkan även har ett ansvar att möta människor som finns i polyamorösa relationer.

---

Fakta: Domkapitel

  • Ett domkapitel är en instans som bland annat ser till att en kyrka håller sig till sin egen lära, som en intern domstol.
  • Präster som misskött sig kan exempelvis anmälas till domkapitlet, som sedan gör en bedömning, där man kan dela ut någon form av varning och i yttersta fall avkraga en präst.
  • Varje stift i Svenska kyrkan har ett domkapitel.

---

Fler artiklar för dig