Nyheter

Trauman i religiösa miljöer uppmärksammas: ”Har både öppnat och stängt dörrar”

”Vi lever i ett otroligt sekulärt samhälle och det finns väldigt lite kunskap om existentiella frågor i vården”, säger initiativtagaren Karin Fahlström

Förra året instiftades religionstraumadagen den 24 maj. I år anordnar nätverket bakom dagen en digital konferens med panelsamtal och korta föreläsningar. Målet är att öka kunskapen i samhället om religion och de trauman som kan följa.

Initiativet till en religionstraumadag kom från ett nätverk av omkring 150 personer, många med bakgrund i olika frikyrkor. I år står även Bilda bakom dagen tillsammans med ett par organisationer som hjälper människor som farit illa i religiösa sammanhang.

– Sedan förra året har fler människor hittat till olika Facebookgrupper som berör ämnet och dessutom har några psykologer engagerat sig och erbjudit sin kompetens, berättar Karin Fahlström som är en av de engagerade.

Ett av de stora målen med dagen är att skapa större kunskap i samhället om religionstrauman. Karin Fahlström tycker att det i dag finns en stor oförståelse, inte minst i skolan och vården.

– Kommer du till psykiatrin och berättar vad du har varit med om, som jag gjorde, är det svårt att få gehör för det. Det tog tre år innan jag fick min diagnos komplex PTSD fastställd. Vi lever i ett otroligt sekulärt samhälle och det finns väldigt lite kunskap om existentiella frågor i vården, säger Karin Fahlström.

Är det just kunskapen om religionstrauman som är låg i samhället eller gäller det religion generellt?

– Generellt skulle jag säga. Det är ju många som har blivit mobbade och utsatta i skolan på grund av att de är troende. Det behöver finnas en större förståelse och acceptans för olika trosuppfattningar.

Karin Fahlström, ex-livetsordare, en av initiativtagarna till religionstraumadagen.

Instiftandet av dagen har både lett till att dörrar har öppnats och att dörrar har stängts.

—  Karin Fahlström, initiavtivtagare

På Instagramkontot ”religionstrauma” delar människor med sig av sina negativa erfarenheter av religiösa sammanhang. Ofta handlar det om någon typ av övergrepp, men det behöver inte vara fysiskt, utan kan lika gärna vara själsligt eller andligt, förklarar Karin Fahlström.

När förra årets religionstraumadag genomfördes fanns förhoppningar att det skulle leda till större dialog med församlingar och samfund.

– Jag tycker att instiftandet av dagen både har lett till att dörrar har öppnats och att dörrar har stängts. Jag vet att pingstkyrkan i Alingsås har en kväll på temat den 24 maj, men generellt är det ganska få initiativ som tagits bland församlingar och samfund.

Finns det några framtidsplaner för arbetet med religionstrauman?

– I år blir konferensen ett nytt steg och kommande år vill vi fördjupa oss i olika ämnen som kyrkans renhetskultur. Sedan hoppas vi också kunna nå utanför Sverige.

---

Fakta: Religionstraumadagen

  • Instiftades 2023, i syfte att den 24 maj varje år uppmärksamma personer som farit illa inom religiösa samfund.
  • Bakom initiativet står ett nätverk på omkring 160 personer.
  • På instagramkontot @Religionstrauma har över 180 berättelser delats, framför allt kopplade till svensk kristenhet.

---

Fler artiklar för dig