Nyheter

Pelle Hörnmark valdes till pingstföreståndare på Pingst rådslag

Blommor och förböner när Pingsts rådslag i Göteborg utsåg nationell ledare

Pelle Hörnmark valdes under stora applåder till ny nationell föreståndare för Pingst – fria församlingar i samverkan. Den tidigare ledaren för Pingst under åtta år gör därmed comeback för ytterligare två år.

GÖTEBORG. Pelle Hörnmark, som till vardags är pastor och föreståndare för Ulriksbergskyrkan i Växjö, valdes i inledningen av Pingst FFS rådslag som hålls i Frihamnskyrkan i Göteborg. Hörnmark har sedan i höstas varit tillförordnad föreståndare för Pingst FFS efter att Daniel Alm avgått. Nu blir han alltså ordinarie föreståndare, en uppgift han tidigare haft 2008–2016.

– Vi tror att Pelle Hörnmark är rätt person att hålla ihop rörelsen i en turbulent tid och som har möjlighet att skapa förutsättningar för förändring framåt. Han får ett tydligt mandat att förbereda för andra att ta plats och för att bredda, sa valberedningens ordförande Samuel Rönnbrink från Norrköping i rådslaget.

Pelle Hörnmark väljs till föreståndare för Pingst FFS vid samfundets rådslag i Frihamnskyrkan i Göteborg.

Väljs på två år

Han berättade att det funnits en stor enighet bakom Pelle Hörnmark när valberedningen lyssnat runt i rörelsen. Han väljs på två år, mot normalt fyra år. Och valberedningen förutsätter att det därefter väljs en annan person, sa Rönnbrink.

– Många har också efterfrågat att vi borde tänka annorlunda med en eller flera vice föreståndare vid sidan av Pelle Hörnmark. Men det tillåter inte stadgarna i dagsläget, förklarade han.

Pelle Hörnmark väljs till föreståndare för Pingst FFS vid samfundets rådslag i Frihamnskyrkan i Göteborg.

Förbön för uppgiften

Efter klubbslaget (med en extra stor klubba) och applåder fick Pelle Hörnmark svara på några avskiljningsfrågor som ställdes av Smyrnaförsamlingens föreståndare Mats Särnholm. Och så samlades pingstvänner längst framme i lokalen för att lägga händerna på Hörnmark och välsigna honom i den nya uppgiften.

Därefter en stor blomsterbukett.

Pelle Hörnmark väljs till föreståndare för Pingst FFS vid samfundets rådslag i Frihamnskyrkan i Göteborg.

– Tack för förtroendet … och för alla mejl om vad jag borde göra nu som redan har kommit, sa Pelle Hörnmark.

– Det känns hedersamt, speciellt när ni har åtta år med mig att titta tillbaka på. Det är Guds stora nåd.

Trasiga människor i fokus

Och så vände han sig till de drygt 330 ombuden och observatörerna i kyrkolokalen.

– Tack för den värme ni har visat. Vi hjälps väl åt, eller hur?!

I inledningen av rådslaget pekade Hörnmark på behovet för pingströrelsen att vända sig utåt mot det omgivande samhället:

– Jag ber att Anden ska få påminna oss om vårt uppdrag att vara livgivande för trasiga människor i vår tid, sa Pelle Hörnmark.

Fler artiklar för dig