Nyheter

Konferens om hur Hamas attack påverkar judiskt liv

“Om vi börjar ställa in kulturevenemang för att vi är rädda så har vi inte ett fritt demokratiskt samhälle längre” • Nobelpristagare med på deltagarlistan

Tolv judiska författare och skribenter, bland andra en nobelpristagare i litteratur, möts i Stockholm den 25–26 maj för att samtala om följderna av Hamas attack mot Israel den 7 oktober.
– Vi behöver undersöka och gå på djupet med denna vändpunkt för judar i och utanför Israel, och med omvärldens reaktioner, säger Lizzie Oved Scheja, medgrundare och vd för Judisk kultur.

Konferensen The October 7 Forum inleds på lördagskvällen i Konstakademin i Stockholm. Hit kommer tolv kulturprofiler, från både USA, Europa och Israel, för att tala om hur judiskt liv påverkas av Hamas blodiga attack mot Israel, av den efterföljande vågen av antisemitism och Israels krig mot Hamas i Gaza.

På deltagarlistan finns bland andra Nobelpristagaren i litteratur Herta Müller, författaren Joshua Cohen och den brittiske komikern David Baddiel. Även författarna Dorit Rabinyan och Eva Illouz, liksom journalisterna Anshel Pfeffer och Adam Gopnik, deltar.

De kommer till Stockholm för att tala om den ”vattendelare i modern judisk historia” som Hamas attack den 7 oktober beskrivs som i programmet.

– Det blir ett slags mobilisering av judiska och andra intellektuella som inte fastnat i extremism och hat åt höger eller vänster, utan som kan tala på ett balanserat sätt om sina och andras åsikter och uppfattningar, säger Lizzie Oved Scheja, vd för Judisk kultur i Sverige.

Vad är bakgrunden till konferensen?

– Det började med att Judisk kultur i Sverige var inbjuden som hedersgäst till bokmässan i Göteborg i höstas. Bokmässan tog slut 1 oktober och var vårt stora firande av den mångfacetterade judiska kulturen, tänkandet, litteraturen, säger Lizzie Oved Scheja.

– Sedan kom den 7 oktober. Allt tog stopp och jag frågade mig vad som var meningen med att fira kulturen och språket om så obegripliga saker kan hända. Jag tappade språket och kände något slag uppgivenhet.

Efter en tid insåg hon att många av de ämnen som Judisk kultur i Sverige hade tagit upp under bokmässan varit ”i det närmaste profetiska”.

Mina vänner inom kultursfären i USA berättade att ingen ville anlita dem längre.

—  Lizzie Oved Scheja

– Vi talade om antisemitismen inom den progressiva vänstern, om vilken roll judiska intellektuella spelar i tider av kris, om hotet mot demokratin. När jag ser tillbaka blir jag skräckslagen över hur väl vi fångade in det som hände efteråt.

Känslan bekräftades när Lizzie Oved Scheja var i USA senare på året och träffade några av de författare som deltagit i bokmässan. Ur samtalen föddes idén att samla intellektuella till ett samtal.

– Mina vänner inom kultursfären i USA berättade att ingen ville anlita dem längre. Så jag sa: då samlas vi i Stockholm och pratar om precis det här – om den 7 oktober, vad det betydde för judar i och utanför Israel, om kriget i Gaza och om antisemitismen, säger hon, och tillägger att det finns en djup besvikelse inom den israeliska och judiska kultursfären.

– Att manifestera för fred eller mot den israeliska regeringen är en sak. Och naturligtvis att visa stöd för de civila Palestinierna som drabbas av kriget. Men att bojkotta och exkludera judiska och israeliska författare, konstnärer och akademiker är något annat. Dessutom tillhör de flesta av dem något slags politisk vänster, många är fredsaktivister och det finns ingen anledning att inte inkludera dem i kulturen.

Jag känner mig trygg, och litar på att Säpo och polisen gör sitt jobb.

—  Lizzie Oved Scheja


Höjd säkerhet

Judisk kultur i Sverige håller till i Konstakademin i Stockholm, där också helgens konferens hålls. De 200 åhörarplatserna såldes ut snabbt. Att man inte valde en större sal har både med samtalets natur och med säkerhet att göra, säger Lizzie Oved Scheja.

– Jag känner mig trygg, och litar på att Säpo och polisen gör sitt jobb. Alternativet vore att ställa in. Men om vi börjar ställa in kulturevenemang för att vi är rädda så har vi inte ett fritt demokratiskt samhälle längre.

Polisen och Säpo stärkte bevakningen av judiska intressen i Sverige efter en misstänkt skottlossning i närheten av Israels ambassad i Stockholm natten till förra fredagen. Enligt uppgifter till Expressen var ambassaden målet för skotten, och en 14-årig pojke greps kort efter händelsen. Två liknande händelser ska dessutom ha avvärjts tidigare förra veckan.


Fler artiklar för dig