Nyheter

Festival för funktionshindrade kortas ner på grund av koranbränning

Arrangörerna väljer att skjuta på festival • Besökare skräms bort av manifestation som ska hållas utanför Skärholmens kyrka. ”Jättetråkigt”

En festival för personer med funktionsnedsättning har kortats ned med flera timmar eftersom det i samma stadsdel givits tillstånd för en koranbränning.
– Det är naturligtvis jättetråkigt att det får sådana här konsekvenser, säger arrangören.

Återigen har polisen gett tillstånd för en koranbränning i Stockholmsförorten Skärholmen. Dagen har tidigare varit med då en person som går under smeknamnet korskvinnan eldade upp islams heliga bok inför en arg folkmassa, precis framför Skärholmens kyrka.

Nu kommer stadsdelsförvaltningens ”Häng med-festival” att kortas ned på grund av koranbränningen, rapporterar tidningen Mitt i Stockholm. Det är en festival för personer inom LSS, personer som behöver hjälp eftersom de har någon form av funktionsnedsättning. Tanken var att festivalen skulle dra i gång klockan tio på fredagsmorgonen, men på grund av koranbränningen har man ändrat starttid till 15.00, alltså fem timmar senare.

Besvikna arrangörer

– Det är naturligtvis jättetråkigt att det får sådana här konsekvenser. Vi tycker ju att de är en målgrupp som har rätt att ha en festival precis som alla andra, så det är väldigt tråkigt att det här ska inträffa precis samtidigt, säger Sofie Rooth, projektledare för festivalen, till Mitt i Stockholm.

Polisen menar att det inte är borde vara någon fara att de båda arrangemangen hålls parallellt, visserligen sker det i samma stadsdel, men de är ändå så pass åtskilda att de inte krockar med varandra.

Besökare skräms bort

Men arrangörerna väljer att själva korta ned festivalen ändå efter att ha fått indikationer på att det inte kommer tillräckligt med besökare om det samtidigt hålls en koranbränning i samma stadsdel.

”Häng med-festival” är ett årligt återkommande arrangemang för personer inom LSS där de får prova på olika aktiviteter som drama, dans och skapande. Festivalen hålls under två dagar, och på lördagen kommer programmet hållas som planerat.

Korskvinnan eldar Koranen i Skärholmen i södra Stockholm.

---

Fakta: Koranbränningar

  • I Sverige har man i yttrandefrihetens namn rätt att elda upp en helig skrift, exempelvis Koranen.
  • Det här har lett till en stor diskussion, inte minst då återkommande koranbränningar förekom i samband med Sveriges ansökan om att få gå med i Nato, vilket krävde Turkiets godkännande.
  • Koranbränningarna har också spätt på hotbilden mot Sverige.

---

Fler artiklar för dig