Kyrkostyrelsen förordar Karin Wiborn som kyrkoledare i Equmeniakyrkan. Det slutgiltiga valet sker på kyrkokonferensen i augusti.
– Ett klokt val. Med Karin Wiborn behåller vi kunskapen från bildarsamfunden och får en person som lyfter andra, säger Kim Bergman, pastor i Centrumkyrkan i Farsta.
Vart är Equmeniakyrkan på väg? Den frågan har varit särskilt aktuell det senaste halvåret. I måndags kom ett svar när kyrkostyrelsen förordade Karin Wiborn som ny kyrkoledare efter Lasse Svensson.
Dagen ringde till några församlingar för att höra vad de tänker om Karin Wiborn som kyrkans högsta ledare.
Kim Bergman är pastor och föreståndare i Centrumkyrkan i Farsta där Karin Wiborn är medlem sedan flera år. Han har en speciell relation till den blivande kyrkoledaren:
– Personligen blev jag glad när jag hörde att kyrkostyrelsen fastnat för Karin Wiborn. Hon är min personliga mentor och har följt mig ända sedan jag för tjugo år sedan började som ungdomsledare, berättar han.
Att kyrkostyrelsen förordar en person som har varit med hela vägen sedan Equmeniakyrkan bildades 2011 tycker han är bra. Och han menar att den kompetensen inte är oviktig när en ny kyrkoledare tillträder.
På frågan om Karin Wiborn kan leda samfundet i en riktning som resulterar i att medlemstappet i Equmeniakyrkan hejdas, vänder han på resonemanget:
– Att kyrkan fylls på med medlemmar är inte ett ansvar som enbart vilar på kyrkoledarens axlar. Det ansvaret har alla medlemmar. Det är de lokala församlingarnas ansvar, betonar Kim Bergman.
Vad får Equmeniakyrkan för ledare om Karin Wiborn väljs vid kyrkokonferensen i mitten av augusti?
– Hon står för ”en god kultur” och har en förmåga att uppmuntra och lyfta medarbetare runt omkring sig. Och det tror jag vår kyrka mår väldigt bra av. Där är ledarskapet superviktigt, menar han.
Han lyfter också fram hennes erfarenheter av att samarbeta i de olika kyrkofamiljerna i Sverige och med kyrkor runt om i världen som en styrka. Han beskriver detta som ”ett härligt signalvärde”.
Ett brett stöd
Trots spekulationer om en tredje kandidat vid sidan om Wiborn och Joakim Hagerius, säger Kim Bergman att Wiborn har ett brett stöd i Equmeniakyrkan som helhet. Och just därför är hon kyrkostyrelsens förslag.
[ Flera källor till Dagen: Piensoho är anonyma kandidaten i kyrkoledarvalet ]
Att Karin Wiborn snart fyller 64 år, ett skede i livet när många börjar fundera på att trappa ned eller gå i pension, fäster han ingen större vikt vid. Han tycker att hon är rätt person i det läge kyrkan befinner sig
– Hon har sagt att hon är inställd på att sitta en mandatperiod, alltså i fyra år, under förutsättning att hon får förtroendet. Och det tycker jag låter utmärkt.
Framtida kyrkoval
Det innebär enligt Kim Bergman, att kyrkostyrelsen har god tid på sig att hitta en lämplig efterträdare som kan ta över efter Wiborn. Och detta alldeles oavsett när detta blir aktuellt.
Och apropå framtida kyrkoval säger han att det i den framtida kyrkohistorien kanske kommer att stå att Equmeniakyrkan haft kyrkoledare från samtliga tre grundarsamfund.
– Den nuvarande kyrkoledaren Lasse Svensson har sina rötter i Metodistkyrkan medan Karin Wiborn kommer från Baptistsamfundet. Så nästa gång kanske det är dags för någon som har sin bakgrund i Missionskyrkan, funderar han.
Ekumenisk prägel
Robert Eriksson som är pastor i Betlehemskyrkan i Göteborg, lyfter också fram hennes kompetens i det ekumeniska sammanhanget som ett stort plus.
– Det är erfarenheter som otvivelaktigt är till hennes fördel. Att hon arbetat på Sveriges kristna råd innebär att den ekumeniska inriktningen kommer att prägla kyrkan även i framtiden.
Robert Eriksson noterar att Karin Wiborn i den offentliga utfrågning som gjordes nyligen, och som Dagen rapporterat om, berättade att hon känner sig hemma i allt ”från ortodox liturgi till pingstväckelsemöte eller lovsång”.
– Det synsättet tror jag är viktigt för att den unga generationen ska se kyrkan som sitt självklara andliga hem. Vi behöver på ett ännu tydligare och mer medvetet sätt förstå och uppskatta olika uttryck för kristen tro.
Representera kyrkan
Behovet av att driva opinion inte bara i det egna samfundet och inom kristenheten, utan också utåt i samhället, lyfts ibland fram som en viktigt uppgift för kyrkoledaren.
– Visst behöver kyrkoledaren driva opinion, till exempel när det gäller att ge utsatta människor i samhället en röst, men jag ser inte detta som det primära. För mig är det centrala att kyrkoledaren kan representera kyrkan.
– Och med sin långa erfarenhet är hon en god representant för kyrkan. Hon har både den vitalitet och energi som krävs för uppdraget, säger Robert Eriksson till Dagen.
Nya generationer
Han tvekar inte en sekund att Karin Wiborn kan bilda opinion, och säger att han sett henne göra detta vid flera tillfällen. Och han passar på att påtala det som han tycker är mest angeläget:
– Att nya generationer lär känna Jesus Kristus och kommer till tro, och att de får växa in i friska och sunda församlingsmiljöer. Det är det viktigaste för oss som församlingar och som kyrka just nu.
Marcus Lind, generalsekreterare för ungdomsorganisationen Equmenia, ser en viktig poäng i att Karin Wiborn har ett genuint intresse för barn och unga och dessutom är scoutledare sedan många år.
– Om Karin Wiborn blir vald finns goda möjligheter att hitta nya vägar i Equmenias samarbete med Equmeniakyrkan, säger Marcus Lind som tidigare var pastor i Equmeniakyrkan i Linköping.
Stolt över Equmenia
Även Carin Dernulf, som var generalsekreterare för Equmenia mellan 2015 och 2023, understryker Karin Wiborns brinnande engagemang för barn och unga:
– När jag jobbade på Equmenia visade Karin Wiborn att hon verkligen var intresserad av det vi gjorde. Hon brydde sig alltid om oss och hade alltid ett lyssnade öra.
– Jag uppfattade att hon var uppriktigt stolt över Equmenia och det Equmenia står för. Och det fick mig att växa och känna att det jag gjorde var viktigt och gjorde skillnad, förklarar Carin Dernulf.
Sedan ungefär ett år är Carin Dernulf pastor och föreståndare i Immanuelskyrkan i Stockholm, och hon fortsätter att strö beröm över sin förra chef.
– Hon håller sig alltid nära gräsrötterna och samtidigt har hon en vana att leda och fatta beslut på hög nivå. Den kombinationen tycker jag är en jättestyrka hos en ledare.
Carin Dernulf ser en tydlig och varm ledare i en och samma person. Egenskaper som få personer besitter och som är ovärderliga i ett ledarskap i en kyrka.
– Sammantaget gör detta Karin Wiborn lämplig som en ledare såväl i det offentliga rummet som internt i kyrkan. Hon gör det bra både som chef och som ledare, summerar Carin Dernulf och avslutar:
– Hon är en ledare som jag vill ta rygg på.
Vädjade för Piensoho
I en debattartikel i Sändaren vädjade 32 pastorer och ledare inom Equmeniakyrkan till kyrkostyrelsen ”att göra allt den kan för att skapa förutsättningar” för att Niklas Piensoho skulle väljas till kyrkoledare.
Piensoho är sedan snart tjugo år pastor och föreståndare i Filadelfiaförsamlingen i Stockholm som tillhör pingströrelsen.
Initiativet till artikeln kom från David Hjelmqvist, pastor i Equmeniakyrkan i Hovslätt utanför Jönköping. Han konstaterar att Filadelfia-pastorn nominerades av många församlingar, och är lite försiktig när han uttalar sig:
– När allt är klart behöver vi göra en rejäl utvärdering. Vi behöver fundera på hur nästa kyrkoledarval ska utformas så att vi inte hamnar i en liknande situation igen.
Söker helhetslösning
I detta läge tycker han att det inte är meningsfullt att framföra några ytterligare synpunkter. Han säger att han och många andra varit tydliga med vad de efterfrågar, och att kyrkostyrelsen vet om detta.
Vad tänker du om att kyrkostyrelsen föreslår Karin Wiborn som kyrkoledare?
– Jag hade nog förväntat mig att kyrkostyrelsen skulle presentera en helhetslösning. Alltså att man samtidigt hade kommit med ett förslag på en biträdande kyrkoledare.
”En bra pusselbit”
David Hjelmqvist ser Karin Wiborn som ”en bra pusselbit”, men vill vänta med sitt omdöme tills han vet vem som ska komplettera henne.
Anser du att det går att påverka vem som blir biträdande kyrkoledare?
– Jag och många andra har försökt att påverka vem som blir kyrkoledare, och det har vi gjort framför allt genom att nominera den eller de personer som vi tycker skulle vara bäst för kyrkan, säger David Hjelmqvist.
Är du och din församling beredd att rösta ja till Karin Wiborn på kyrkokonferensen?
– Vår församling röstade enhälligt för att nominera Niklas Piensoho till kyrkoledare på vårt församlingsmöte i höstas. Vi har ännu inte hunnit prata om kyrkostyrelsens förslag i vår församling, så det kan jag inte svara på.
– Men själv vill jag se en helhetslösning innan jag uttalar mig.
[ Karin Wiborn: Vi behöver lämna plats för unga och för barn ]