Nyheter

Inför Pingst rådslag: ”Vore märkligt om alla tyckte lika i en så komplex fråga”

Möts i Frihamnskyrkan i Göteborg i slutet av veckan •”När vi går igenom tuffa passager ska det märkas”

När omkring 330 representanter från pingstförsamlingarna möts till rådslag för Pingst FFS i veckoslutet ligger ett turbulent år med ledarkris bakom. Hanterandet av krisen finns på agendan, samtidigt som framtidsfrågorna står i fokus.
– Vi vill ge möjlighet till samtal och svara inför församlingarna som har valt oss, säger Christina Hellström, vice ordförande i styrelsen för Pingst FFS.

Christina Hellström ser fram emot rådslaget som i år hålls i nya Frihamnskyrkan i Göteborg på fredag och lördag. Rådslaget är Pingst – fria församlingar i samverkans högsta beslutande samling.

Porträtt.

– Det känns bra och gott att få träffas och mötas som rörelse. Särskilt efter ett år som har varit lite turbulent. Jag ser fram emot gemenskapen, goda samtal och gudstjänstfirande tillsammans, säger hon.

Under lördagen blir det tid för samtal kring ledarkrisen, och hur den hanterades efter att tidigare nationella föreståndaren, Daniel Alm, oväntat avgick i oktober förra året. Detta efter en anmälan från en före detta anställd kvinna och efter två relationer till kvinnor som han själv beskrev hade gått för långt.

Pingst – en folkrörelse

Andreas Ardenfors, till vardags pastor i Södertälje, är föreslagen att sitta ordförande under rådslaget tillsammans med Caroline Nyman från Linköping. Han berättar att styrelsen för Pingst FFS kommer att få tillfälle att berätta hur de har jobbat med ledarkrisen, och att det blir möjligheter till synpunkter och medskick från ombuden.

– Vi är en folkrörelse, och när vi går igenom tuffa passager då ska det märkas. Om ingen reagerar skulle det vara ett underkännande av oss som rörelse, säger Anderas Ardenfors.

Porträtt.

Många motioner

Han gläds särskilt över att många motioner har kommit in till rådslaget, något som har varit ovanligt, och där majoriteten av dem handlar om framtidsfrågorna i rörelsen.

– Både från Pingst och från oss som presidium, om vi blir valda, vill vi att församlingarna ska känna att det är värt att skriva motioner, och att det inte är något vi sveper över. Samtidigt tror jag att motionerna om framtidsbilden och strukturerna ännu mer blir skarpt läge nästa år då det ska redovisas vad som har blivit gjort.

Mission och nya församlingar

Det har också kommit in motioner om mission, församlingsplantering, förhållandet till tidningen Dagen och kyrkoavgiften.

Invigning av nya Frihamnskyrkan i Göteborg 17 september 2023.

Christina Hellström hoppas att den påbörjade processen om pingströrelsen och framtiden ska få en god fortsättning efter rådslaget. Då är det församlingarna – och inte bara styrelsen för Pingst FFS – som ska jobba vidare med framtidsfrågorna, upplyser hon.

Det har framförts en del kritik kring styrelsens agerande under hösten, bland annat i en motion. Hur reagerar du på de synpunkterna?

– Det vore märkligt om alla tyckte lika i en så här komplex fråga. Sedan är ju allt förstås inte perfekt, vi är ju människor. Det har varit sorgligt och smärtsamt – och är fortfarande – men det har funnits en trygghet och lugn i hur vi har jobbat med de här frågorna, säger Christina Hellström.

Hon berättar att styrelsen i Pingst för någon månad sedan gjorde ett utskick till församlingarna underskrivet av alla i styrelsen för att klargöra en del saker och sätta punkt för den diskussion som dykt upp om att styrelsen inte skulle vara enig i sitt agerande.

Sitter kvar i styrelsen

Om rådslaget i helgen vill sitter Christina Hellström och Lennart Edström kvar som vice ordförande och ordförande i styrelsen ihop med större delen av nuvarande ledamöter. Valberedningen föreslår nyval av två personer som ersättare för andra som suttit i sex respektive fem år.

Här är styrelsen i Pingst som saknar förtroende för Daniel Alm. Dagen listar de elva ledamöterna i styrelsen inom Pingst - fria församlingar i samverkan.

Första besök i Frihamnskyrkan

För både Christina Hellström och Andreas Ardenfors blir det första besöket i Frihamnskyrkan som Smyrnaförsamlingen i Göteborg invigde i september förra året.

– För mig som är uppväxt i Smyrna blir det extra festligt. Församlingen har formulerat sin framtidsbild om kyrkan i staden, och staden själva talar om kyrkan som ett landmärke i Göteborg. Att få fira rådslag i en församling med den framtidsbilden, och som en viktig församling för hela pingströrelsen, gör det extra roligt, säger Andreas Ardenfors.

---

Fakta: Rådslag för Pingst FFS

  • Hålls 24–25 maj i Frihamnskyrkan i Göteborg.
  • Tema: Pingströrelsen och framtiden. Utifrån Uppenbarelseboken 2:7 ”Hör vad Anden säger till församlingen.”
  • Svenska pingströrelsen består av cirka 440 församlingar och 85 000 medlemmar.

---

Fler artiklar för dig