Nyheter

Rekordmånga anmälda till EFK:s kongress där äktenskapssyn ska diskuteras

Het diskussion väntas i äktenskapsfrågan inom Evangeliska frikyrkan.

Hela 513 personer kommer att delta i EFK:s kongress som arrangeras i Huskvarna fredag-lördag. En rekordsiffra som antas bero på att en av motionerna handlar om samfundets äktenskapssyn.
– Det kommer att bli trångt i Kungsportskyrkan, men det kommer att gå bra, försäkrar Staffan Jenemark som är EFK:s kommunikationschef.

Han tror att det är det högsta deltagarsiffran någonsin på en EFK-kongress och av de 513 förhandsanmälda är 470 ombud, det vill säga personer som får rösta när beslut ska fattas.

Förutom en rad personval, bland annat ett ordförandeval, ska fem inlämnade motioner behandlas. Motionärerna tar upp klimatkrisen, värnplikt och vapenanvändning, fred och vapenexport, äktenskaps- och sexualsyn inom EFK samt frågan om eventuellt medlemskap i Svenska evangeliska alliansen (SEA).

Staffan Jenemark tror att det framför allt är motionen om EFK:s äktenskapssyn som lockar till rekordengagemanget. Motionärerna vill bland annat att kongressen ska ”förtydliga och slå fast att normen för sexuell samlevnad är äktenskapet mellan en man och en kvinna” och motionen är undertecknad av 45 pastorer och andra församlingsledare.

”Skärningspunkten”

– Det verkar som att det kommer att bli en diskussion kring att antingen gå på motionen fullt ut eller att rösta ja till styrelsens förslag att anta två av motionens fyra att-satser. Sedan vill styrelsen säkert redogöra varför de vill gå på två och inte fyra av förslagen. Var diskussionen kommer att sluta har jag ingen aning om, men det är skärningspunkten tror jag, säger Staffan Jenemark.

Även om de andra motionerna inte kommer att leda till lika stora diskussioner vill han särskilt nämna att styrelsen är glad att det kommit in en motion som berör klimatfrågan, ett ämne som särskilt engagerar nedåt i åldrarna.

– Den känns viktig att hantera och ta vidare för rörelsen. Och den är oerhört viktig gentemot alla våra unga.

Fokus på missionsarbetet

EFK-kongressen har också att ta ställning till ett reviderat grunddokument för samfundets internationella arbete, en fråga som bedöms som viktig och lär få ordentligt med tid.

– Det gamla grunddokumentet har 12–14 år på nacken och det nya är väldigt tydligt skrivet med missionellt fokus. Det handlar om hur vi vill jobba och hur vi ser på internationell mission, att vi lever i en föränderlig värld, att vi även behöver vara mottagare av mission och inte bara sändare av mission, förklarar Staffan Jenemark.

I och med 2024 års kongress avgår Richard Hultmar som EFK-styrelsens ordförande. I hans ställe föreslår valberedningen Erik Bryskhe från Holmsund. I den tio personer starka styrelsen kommer sex nya ledamöter att väljas. Den föreslagna styrelsen består av fem kvinnor och fem män, plus ordföranden. Kongressen inleds på fredag eftermiddag och avslutas sent lördag eftermiddag.

---

Fakta: EFK:s kongress

  • Hålls 24–25 maj i Kungsporten, Huskvarna.
  • Förutom sedvanliga personval och motionsärenden har kongressen att ta ställning till ett nytt grunddokument för EFK:s internationella arbete.
  • Fredagskvällen avslutas med gemensam gudstjänst och under de två dagarna är bön inlagt som en särskild punkt i programmet vid tre tillfällen.

---

Fler artiklar för dig