Nyheter

Pim van Dorpel: Prästen hjälpte mig ut ur vit maktrörelsen

Skulle väljas till LO-ordförande men hoppade av i sista sekund: Hans förflutna kom tillbaka • Berättar nu om besöket på Alsike kloster i tonåren som fick honom att förändra livet.

Han hoppade i sista stund av sin kandidatur till att bli LO-ordförande, då det kommit fram att han i sin ungdom varit med i vitmaktrörelsen. Pim van Dorpel berättar att han kom ut från denna rörelse med hjälp av en präst.

Pim van Dorpel, vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket, var nyligen på väg att väljas till ny ordförande för LO. Men i sista sekund hoppade han plötsligt av.

Nu har han talat ut och berättar vad det hela berodde på. Det visade sig nämligen att hans förflutna kom tillbaka som ett spöke, det handlade om ungdomsåren då han var aktiv i vitmaktrörelsen.

– Jag har kanske heilat på fester, på fritidsgårdar. Det kan säkert finnas bilder och filmer, säger Pim van Dorpel då han intervjuas i tidningen Arbetaren.

Hjälp av präst

Han berättar att han själv blickat bakåt för att försöka minnas sina ungdomssynder. Han konstaterar att nazist, det var inget han kallade sig, bland annat eftersom det skulle skära sig så pass med familjens historia. Men att han var en del av vitmaktrörelsen, eller en skinnskallekultur, är han öppen med och något han så här i efterhand ångrar bittert.

Pim van Dorpel berättar för Arbetaren att vägen ut ur denna destruktiva miljö skedde med hjälp av en präst som öppnade upp dörren till andra sätt att tänka.

– Han kom till skolan i nian och tog med mig och ett gäng killar på glid på en konfirmationsresa till Alsike kloster. Nunnorna där gömde flyktingar. Det gjorde ett starkt intryck på mig, säger han.

Det var efter detta, berättar Pim van Dorpel, som han lyckades ta sig bort från vitmaktrörelsen.

Belastning eller tillgång

Han förklarar i intervjun med Arbetaren att det var ett misstag att han inte tagit upp det här tydligt i nomineringsprocessen, där mer fokus i stället hamnade på att han dömts för rattfylleri.

Efter att han hoppat av sin kandidatur har debatten blossat upp, där flera opinionsbildare på vänsterkanten tycker att det är olyckligt att Pim van Dorpels historia i en högerextrem miljö ses som en belastning. Exempelvis skriver Andreas Gustafsson på ledarplats i vänstertidningen Dagens ETC att en LO-chef som lyckats ta sig ur en högerextrem miljö snarare borde ses som en tillgång, inte minst ”för ett LO som vill nå arbetare, särskilt unga och särskilt män, som just nu slickar i sig trollfabrikens flöde”.

Även teologen Joel Halldorf väljer i en kommentar i Expressen att förvånas över att Pim van Dorpel döms ut på grund av saker som ligger långt tillbaka i tiden och även är något han ångrar.

”Att peta van Dorpel på grund av ungdomssynder är en besynnerlig renhetsiver som gör alla fattigare”, skriver han.

Efter att Pim van Dorpel hoppade av sin kandidatur valdes i stället Johan Lindholm till ny LO-chef.

Fler artiklar för dig