Nyheter

Kapellet blev för litet – Svenska kyrkan invigde ny kyrkolokal

”Äntligen kan vi fira gudstjänst tillsammans, nu behöver vi inte sitta i två olika rum”

Det är en myt att det är tomt i våra kyrkor, säger kyrkoherde Eva Åsjö efter invigningen av Storvreta kyrka. Anledningen till nybygget var att det gamla kapellet blev för litet.

– Vi har firat våra gudstjänster i ett litet kapell som tillhör vår församlingsgård, berättar kyrkoherde Eva Åsjö för Dagen.

Eva Åsjö, kyrkoherde i Vattholma pastorat.

– Men kapellet har bara rymt 40 personer. Eftersom vi brukar vara fler på söndagar har vi fått öppna upp en vikvägg, så att vi har firat gudstjänst i två olika lokaler. Det var inte hållbart.

Så nu kan hon stolt berätta om att Svenska kyrkan i Storvreta, strax utanför Uppsala, har invigt en helt ny kyrkolokal. Uppsalas biskop Karin Johannesson var på plats i söndags vid den pampiga invigningen där besökarna fick tränga ihop sig.

– Alla fick inte plats i kyrkan, konstaterar kyrkoherden nöjt.

Invigning av Storvreta kyrka, där den nya kyrkolokalen i vitt byggts ihop med församlingsgården.

Inte tomma kyrkor

Den nya kyrkolokalen, som ligger hopbyggd med församlingshemmet, rymmer 140 personer vilket är mer rimligt utifrån den verksamhet som bedrivs. Kyrkoherden menar att även denna nya kyrka kommer att fyllas, speciellt vid familjegudstjänsterna.

Bilden som ofta ges är annars att det är tomt i kyrkorna?

– Så är det inte, runt Uppsala är det folk i alla våra kyrkor. Att det skulle vara tomt i kyrkan är en myt som media sprider och den är inte sann.

Invigning av Storvreta kyrka, en del av Svenska kyrkan. På plats Uppsalas biskop Karin Johannesson och kyrkoherde Eva Åsjö.

Växande samhälle

Eva Råsjö berättar att i hennes församling firas det tre gudstjänster varje söndag, och nu har de alltså invigt en helt ny kyrkobyggnad eftersom de inte fick plats i den gamla. I Storvreta bor ungefär 8 000 personer och förutom Svenska kyrkan finns också Equmeniakyrkan som också lockar folk till sina gudstjänster.

– Storvreta är ett samhälle som växer och det tar sex minuter med tåg till Uppsala, så det är många som söker sig hit. Det är skönt att vi nu har en större kyrkolokal. Äntligen kan vi fira gudstjänst tillsammans, nu behöver vi inte sitta i två olika rum med en vikvägg emellan. Det här är också bra för samhället då kyrkan kan användas som samlingslokal även i andra sammanhang.

Invigning av Storvreta kyrka, en del av Svenska kyrkan. På plats Uppsalas biskop Karin Johannesson.

---

Fakta: Storvreta kyrka

  • Söndagen den 19 maj invigdes Storvreta kyrka, en ny kyrkolokal som byggts eftersom det tidigare kapellet som användes som gudstjänstlokal var för litet.
  • Kyrkan ligger i Vattholma pastorat, som består av de tre församlingarna Tensta, Lena och Ärentuna.

---

Fler artiklar för dig