Nyheter

Karin Wiborn: Vi behöver lämna plats för unga och barn

I Dagens ledarpodd: ”Vem vill vara med i ett gäng som bara har blivit ålderstiget och inte är så många längre? Det blir lätt en negativ spiral i stället för en positiv spiral”

Scoutledaren, pastorn och tidigare SKR-ledaren Karin Wiborn är föreslagen som ny kyrkoledare i Equmeniakyrkan. I en av sina första längre intervjuer inför kyrkoledarvalet uppmanar hon församlingarna att försöka få kontakt med alla barn och ungdomar som finns utanför kyrkornas väggar – i stället för att bara tända ljus för barnen i gudstjänsten när de inte längre dyker upp i söndagsskolan.

Det är i Ledarpodden i Dagen som Karin Wiborn, de senaste fyra åren biträdande kyrkoledare i samfundet, ger luft åt sina tankar om behovet av generationsväxling inom Equmeniakyrkan och problemen med åldrande och minskande församlingar.

Bland annat har en stor enkät inom Equmeniakyrkan nyligen visat att ”grånade huvuden och ungdomar som uteblir” är det som oroar församlingarna, som vill ha hjälp med vägar att nå en ung generation, och som lider av att medlemsantalet minskar.

– Det finns fullt med barn i det omgivande samhället, och kanske i scouterna. Hur ser vi inte detta som en möjlighet att få prata om Jesus, växa i tro och få skapa bra mötesplatser för familjerna, frågar sig Karin Wiborn i samtalet med Dagens opinionsredaktör Frida Park.

Kyrkoledarval i augusti

Det är kyrkostyrelsen i Equmeniakyrkan som i veckan har pekat ut Karin Wiborn som nästa kyrkoledare efter att flera kandidater tidigare funnits med i nomineringsprocessen. Hon behöver väljas med två tredjedelars majoritet vid kyrkokongressen i mitten av augusti för att bli utsedd.

Karin Wiborn säger att församlingsenkätens resultat behöver tas på allvar. Men hon är samtidigt orolig för att för mycket fokus på att inte bli för få eller de allt fler gamla i församlingarna, ska göra att man tappar bort glädjen.

Karin Wiborn, biträdande kyrkoledare Equmeniakyrkan.

– Vem vill vara med i ett gäng som bara har blivit ålderstiget och inte är så många längre? Det blir lätt en negativ spiral i stället för en positiv spiral.

– Jag tänker att vi behöver bryta den spiralen genom att lämna plats för unga och barn. Och då är det bortom våra församlingar vi behöver söka människor att tilltala, säger Karin Wiborn.

Tänder ljus för barnen

Hon berättar att hon vid församlingsbesök runt omkring i landet ibland har blivit upprörd då man tänder ljus i gudstjänsten och ber för barnen som inte lägre finns där i kyrkan.

– Det har blivit i stället för söndagsskolan. Om jag frågar kan jag få svaret att ”vi har inga barn”. Det betyder att vi har inga barnfamiljer i församlingen.

– Men då har vi ju liksom gett upp. För det finns fullt med barn i det omgivande samhället.

Diplomatisk om biträdande

På frågan om hon vill se Joakim Hagerius (som öppet kandiderat) eller Niklas Piensoho (som utpekats som den anonyma kandidaten) som biträdande kyrkoledare vid sin sida framöver undviker Karin Wiborn diplomatiskt att ge ett klart besked, utan säger att hon är beredd att ha ”en biträdande som biträder mig på bästa sätt”.

Hon för också i Ledarpodden i Dagen ett resonemang om att vilja vara med i mentorskap för unga ledare inom Equmeniakyrkan för att få till stånd den nödvändiga generationsväxlingen.

Leende kvinna med stort träkors runt halsen.

– Nu när jag är på väg in i ett nytt jobb, men ändå inte har jättelångt kvar tills jag blir pensionär, funderar jag över hur jag ömsint kan backa för att lämna plats för en ung generation när den tiden kommer. Det handlar om att – utan att vara alltför riktningsgivande – följsamt följa med de unga in i ledarskap, gudstjänstliv med mera.

”Orden måste tolkas”

Teologiskt definierar sig Karin Wiborn mer som liberalteolog än bokstavstroende, säger hon i intervjun, men beskriver också Bibeln som en ”otroligt viktig skrift” där orden hela tiden måste ”tolkas och förstås på nytt” för att inte tappa själva tron.

Hon berättar samtidigt om hur hon som tolvåring på 1970-talet var med på sin första Jesuskonferens under den karismatiska väckelsen, och fascinerades över hur det andliga och sociala gick hand i hand.

Karin Wiborn uppger att hon vill lyfta fram både ekumeniken och det hon beskriver som existentiell hälsa och livsmod, om hon blir vald till ny kyrkoledare.

– Hur får vi människor i dag att känna glädje i livet och i den värld där så mycket hotar. Evangelium handlar ju om glädjebudet, säger hon.

Lyssna på Karin Wiborn i Ledarpodden:

---

Fakta: Karin Wiborn

Familj: Maken Bengt Ekelund samt fyra vuxna barn plus två bonusbarn.

Född: 1960.

Församling: Centrumkyrkan i Farsta, Stockholm (de senaste 40 åren).

Yrkesbakgrund: Församlingspastor och tidigare missionsföreståndare för Svenska baptistsamfundet, tidigare generalsekreterare för Sveriges kristna råd (SKR) sant de senaste fyra åren biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan.

---

Fler artiklar för dig