Nyheter

Tobias Billström i ruinerna efter Hamas attack

Dagen mötte utrikesministern på plats i Israel: ”Det har varit ett tungt besök”

Humanitärt eldupphör och villkorslös frigivning av gisslan. Det var Tobias Billströms två krav när han mötte israeliska och palestinska ledare.

NIR OZ. Tobias Billström går försiktigt i de förkolnade resterna av de utbrända husen. Han besöker Nir Oz, den israeliska gränsby som drabbades hårdast av Hamas terrorattack den 7 oktober förra året – den massaker som utlöste kriget i Gaza.

– Fruktansvärda saker har hänt här. Jag lovar att vi ska hålla frågan levande. Vi ska göra allt för att få till stånd en humanitär vapenvila och för att alla i gisslan ska släppas villkorslöst, säger Tobias Billström i byn där Dagen träffar honom.

– Det har varit ett tungt besök i den halvt nedbrända kibbutzen. Det är en fasansfull situation för gisslan. Samtidigt drabbas civila i Gaza hårt av kriget, det är stor förödelse och brist på mat och medicin, säger han.

Svenska Rita Lifshitz, 59, från Göteborg visar utrikesministern runt i förödelsen i Nir Oz. Hon tar honom från det ena utbrända huset till det andra. Hon visar invånarnas postlådor som har fått lappar påklistrade. Röd lapp för död, svart för kidnappad.

Tobias Billström, Sveriges utrikesminister, i den israeliska gränsbyn Nir Oz i maj 2024.

Rita Lifshitz bor i det lilla samhället sedan mer än 35 år. Palestinska Hamas tog hennes svärföräldrar som gisslan den 7 oktober. Svärmor Yocheved Lifshitz, 85, släpptes i ett avtal om fångutbyte i november medan skottskadade svärfar Oded, 83, fortfarande är fånge i Gaza.

– Vi måste få de kidnappade fria. Och vi måste få fred med Gaza för att kunna leva sida vid sida. Det palestinska folket är inte Hamas, säger hon och fortsätter:

– Jag kämpar varje dag för att Oded ska bli fri. Jag känner alla som mördades och kidnappades. Här är vi som en stor familj.

Har träffats tidigare

Rita Lifshitz säger att hon klarade sig för att hon var bortrest när massakern ägde rum. Hon och Tobias Billström har träffats tidigare när hon var i Sverige för att skapa opinion för gisslan och hon ger honom en kram när de möts.

Tobias Billström, Sveriges utrikesminister, i den israeliska gränsbyn Nir Oz i maj 2024.

Tobias Billström kommer från möten med sina israeliska och palestinska kolleger, utrikesminister Israel Katz i Jerusalem och premiär- och utrikesminister Mohammad Mustafa i Ramallah på Västbanken.

Trots det prekära läget är han hoppfull efter samtalen. Kriget rasar i Gaza där mer än 35 000 har dödats, enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet, och ”humanitärt nödläge” råder, enligt FN, samtidigt som Hamas fortfarande håller 125 israeler som gisslan, levande och döda. Men utrikesministern ser ljusglimtar.

– Israel lyssnar på de förslag vi för fram om utökad införsel av föda och bränsle, men mer behöver naturligtvis göras när det gäller kontinuerlig tillförsel av förnödenheter. Vi är inte nöjda, men jag tycker att diskussionen med den israeliska regeringen ändå ger hopp för framtiden, säger Tobias Billström.

– Den palestinske premiärministern har gett sina ministrar i uppdrag att gå igenom hur man ska förbereda sig för att styra både Gaza och Västbanken efter kriget. Det är hoppfullt eftersom det kommer att vara helt nödvändigt att sammanföra båda landområdena under ett och samma styre, nämligen den palestinska myndigheten, säger han.

Sverige anser liksom större delen av det internationella samfundet att den palestinska myndigheten på Västbanken har en viktig roll att spela i en framtida fredlig tvåstatslösning. Hittills har den palestinska islamistgruppen Hamas styrt Gaza, medan president Mahmoud Abbas och hans parti Fatah styr Västbanken.

Går genom utbrända hus

Tobias Billström balanserar i rasmassorna mellan nedfallna takbjälkar, svartbrända möbler och glassplitter. Han går från det ena utbrända huset till det andra i Nir Oz, som ligger bara 1,5 kilometer från gränsen till Gaza.

Terrorister från Hamas mördade 40 invånare i Nir Oz och kidnappade 77 i sin attack mot israeliska gränssamhällen när de i oktober dödade sammanlagt runt 1 200 människor och tog 250 som gisslan. 26 invånare i Nir Oz tros vara vid liv i Gaza, 40 släpptes i en fångutväxling i november.

Utrikesministern fortsätter till Erez, en av Israels gränsövergångar till Gaza. Explosioner hörs i närheten liksom beskjutning från artilleri och pansar.

Tobias Billström, Sveriges utrikesminister, i den israeliska gränsbyn Nir Oz i maj 2024.

Han ställer detaljerade frågor till en israelisk befälhavare på plats om antalet lastbilar med förnödenheter som släpps igenom. Och han frågar vad myndigheterna gör åt de israeliska bosättare och högeraktivister som stoppar transporter destinerade till Gaza och förstör deras last.

– Eftersom Sverige är en så stor bidragsgivare känner jag som minister att det är nödvändigt att påpeka detta, säger Tobias Billström.

Visar den svenske gästen

Överstelöjtnant Yotam Shefer är förberedd med kartor och siffror som han visar den svenske gästen. Han säger till Billström att ”allt ni begärt är uppfyllt” och hävdar att många fler lastbilar med förnödenheter skulle kunna passera gränsen om FN och internationella hjälporganisationer hade resurser att ta emot dem.

– Det är mycket få incidenter med aktivister som stoppar lastbilar. Vi fördömer det starkt. I dag var det ett sådant försök som polisen förhindrade, säger den israeliske officeren.

Tobias Billström, Sveriges utrikesminister, i den israeliska gränsbyn Nir Oz i maj 2024.

Tobias Billström kommer till Gazagränsen från ett möte i Jerusalem med den israeliske utrikesministern. På dagordningen stod bland annat ett öppet brev till Israel från Billström och elva andra utrikesministrar. De kräver i brevet att Israel ska avstå från att invadera Rafah i södra Gaza samt att Israel ska släppa in mer humanitär hjälp genom alla gränsövergångar.

– Israel förstår kraven på att utöka humanitära tillträdet till Gaza, man lyssnar på de förslag vi för fram. Men vi väntar oss mer action från israelisk sida. Det behövs mera mat, bränsle och mediciner, säger Tobias Billström.

– De två mest akuta frågorna är ett omedelbart humanitärt eldupphör i Gaza och att samtliga i gisslan friges villkorslöst. Självklart är det viktigt att föra in förnödenheter, men det blir ju i slutändan bara ett plåster på såren, säger han.

Utrikesministern fortsätter till Jordanien på tisdagen.

Fler artiklar för dig