Nyheter

Kerstin Enlund om nomineringen av Wiborn: Hon kan samla kyrkan

Equmeniakyrkans ordförande om kyrkostyrelsens besked att Karin Wiborn föreslås som kyrkoledare

En enig kyrkostyrelse i Equmeniakyrkan har beslutat att föreslå Karin Wiborn till att leda samfundet när Lasse Svensson slutar som kyrkoledare.
– Vi är övertygade om att hon kan samla kyrkan på ett bra sätt, säger ordförande Kerstin Enlund.

Vid kyrkostyrelsens sammanträde på Hönö under pingsthelgen stod kyrkoledarfrågan högst upp på dagordningen. Och det ledde fram till att Karin Wiborn fick styrelsens gillande.

Var det ett självklart val?

– Vi jobbade omsorgsfullt med processen och med de personer som nominerades och tackade ja till att kandidera. När beslutet väl var fattat stod en enig styrelse bakom Karin Wiborn, berättar Kerstin Enlund.

I den pressmeddelande som skickades ut står det att Karin Wiborn ”möter mer än väl den kravprofil vi tagit fram tillsammans med församlingarna”.

Vad har Karin Wiborn för egenskaper som stämmer överens med den kravprofilen?

– En viktig egenskap är att hon har ett mycket starkt förtroende i Equmeniakyrkan. Det gör att vi är övertygade om att hon kan samla kyrkan på ett bra sätt.

– Dessutom känner hon Equmeniakyrkan väldigt väl. Hon kan bildarsamfundens historia och var en av de drivande krafterna när kyrkan bildades. Därför har hon en förståelse för bredden inom kyrkan.

På förhand har det spekulerats mycket om en tredje icke namngiven person, som enligt Dagens källor är pastor Niklas Piensoho, fortfarande är med i matchen om att bli kyrkoledare.

Kan vi stryka den personen ur diskussionen nu?

– Vi har fattat ett beslut om att föreslå en person, det vill säga Karin Wiborn, till ny kyrkoledare.

Ska jag tolka det som ett ja från dina sida?

– Den person vi talar om är inte offentlig och därför kan jag inte säga mer än så.

Är det möjligt för ombuden att lansera en eller flera motkandidater till Karin Wiborn på kyrkokonferensen, där ju beslutet formellt fattas?

– Nej, enligt Equmeniakyrkans stadgar är det inte möjligt. Utan det står tydligt att förslag till kyrkoledare handhas och presenteras av kyrkostyrelsen.

När det gäller frågan om biträdande kyrkoledare vill kyrkostyrelsen ha en biträdande kyrkoledare, inte två som i nuläget. Och processen kommer att se lite annorlunda ut än vid valet till kyrkoledare.

– Vår ambition är att hitta det bästa komplementet till Karin Wiborn. Hon kommer därför att vara involverad i processen med att hitta den personen. Vi vill skapa ett team som arbetar bra tillsammans, förklarar Kerstin Enlund.

Till skillnad mot i valet till kyrkoledare blir det ingen offentlig utfrågning av kandidaterna till biträdande kyrkoledare. Utan kyrkostyrelsen kommer att presentera namnet på den de förordar.

När kommer ni att göra detta?

– Vår ambition är att det ska vara klart så fort som möjligt, men jag kan inte ge någon exakt tidpunkt när det kommer att ske.

Fler artiklar för dig