Nyheter

Efter gör om kyrkorna-utspelet: “Finns inga Stockholmskyrkor som inte används”

Timbrochefen Fredrik Kopsch tyckte att kyrkor som S:ta Clara i Stockholm kunde göras om eftersom den “ändå står tom” • Svenska kyrkan

Ett besök i S:ta Clara kyrka fick Timbro-chefen Fredrik Kopsch att inse att just denna kyrkan inte är ”helt tom på folk” och alltså inte borde kunna göras om till nattklubb eller kafé. Faktum är att Stockholms stift har fullt upp med verksamhet i samtliga sina 175 kyrkor.
– Det finns för närvarande inga övertaliga kyrkor i stiftet, säger kanslisekreterare Jan-Åke Engfors.

Det var på plattformen X som Timbro-chefen Fredrik Kopsch föreslog att man just i Stockholm skulle kunna bygga om några kyrkor “till nattklubbar, kaféer och saluhallar” för att återföra ”livskraft till staden”. Ett besök i S:ta Clara kyrka vid T-centralen fick honom att inse att den kyrkan inte var så tom på folk som han trott, vilket Dagen har skrivit om.

Finns det då någon annan kyrka som bara väntar på att tas i bruk för stockholmarnas nöjesliv, snarare än för deras böneliv?

I alla fall inte i Stockholms stift, som förfogar över cirka 175 kyrkor.

– Det finns inga övertaliga kyrkor i stiftet, alltså kyrkor som inte används. De används flitigt, särskilt i innerstaden. Där är det uppbokat med gudstjänster, förrättningar och konserter, säger kanslisekreterare Jan-Åke Engfors till Dagen.

– Sedan vet jag inte hur läget är för andra samfund och deras kyrkobyggnader i staden. Men vi hyr ut både till katoliker och andra kristna, så det finns en stor efterfrågan på kyrkolokaler bland andra församlingar.

Den kanske mest kända kyrkobyggnad som sedan år 2000 avsakraliserats, och alltså inte längre används som kyrka, är Skeppsholmskyrkan, byggd på 1800-talet på en kulle på Skeppsholmen. Numera heter den Eric Ericsonhallen, och kan hyras för konserter, bröllop eller andra evenemang.

Fredrik Kopsch, chefsekonom på Timbro, besöker morgonbönen hos S:ta Clara kyrka i centrala Stockholm efter att han tidigare föreslagit att den "tomma" kyrkan borde göras om till en nattklubb.

Andra kyrkor

Ett annat exempel, som dock inte gäller Svenska kyrkan, är Betlehemskyrkan i Sundbyberg. Den gamla missionskyrkan stod klar 1909, avsakraliserades på 2000-talet och blev sedan bryggeri.

– Ser man utanför innerstaden så har uppemot tio av stiftets kyrkor tagits ur bruk sedan år 2000. I gengäld har det byggts sex, sju kyrkor under samma tid, säger Jan-Åke Engfors.

– Några av kyrkorna har varit i dåligt skick och haft problem med mögel och eftersatt underhåll. Senast på Lidingö revs en mycket illa ansatt kyrka, och där ska man bygga nytt.



Fler artiklar för dig