Nyheter

Därför vill SKR tillbaka till mer generös flyktingpolitik

Sofia Camnerin, Sveriges kristna råd: Krävs ett radikalt omtänk.

Just nu är det få makthavare som lyssnar på kyrkornas röst i migrationsfrågan och kraven på en generösare politik. Men Sofia Camnerin, generalsekreterare för Sveriges kristna råd (SKR), menar att det kan svänga snabbt.
Dagen träffade henne på Kyrkornas migrationsdagar.

– Gud ser inga gränser, det är vi som har ritat upp dem, säger Sofia Camnerin, generalsekreterare för Sveriges kristna råd (SKR).

Formuleringen användes i avslutningsanförandet på Kyrkornas migrationsdagar som hållits i Immanuelskyrkan i Stockholm, ett återkommande arrangemang som samlar människor från hela landet med ett engagemang i migrationsfrågor. Här har de fått uppdatera sig kunskapsmässigt, men det handlar också om att få inspiration och vägledning framåt.

Bilder från kyrkornas migrationspolitiska dagar i regi av Sveriges kristna råd, med bland annat Sofia Camnerin.

Svårt nå fram

Att det kan behövas en viss uppmuntran just nu är tydligt. Inte minst eftersom kyrkornas röst, som kanaliseras via den gemensamma plattformen SKR, ofta går på tvärs mot tidsandan. Kyrkornas rop på en mer generös migrationspolitik får inte tydligt gehör hos makthavare och från politikens håll hörs snarare att det är viktigt att färre kommer hit och söker asyl.

Samhällsdebatten har förflyttat sig kraftigt, men kyrkorna står kvar med sin åsikt, varför?

– För att vi har den här djupa kallelsen, samt att det nationella tänkandet i sig är en utmaning mot en kristen tanke, säger Sofia Camnerin då hon ger en intervju till Dagen.

Sedan förklarar hon att visst har det åsiktsmässigt rört på sig även bland kristna i Sverige, alla tycker inte likadant och även inom kyrkorna ser man att det finns problem med integrationen. Hon vill också betona att bara för att Sveriges kristna råd är med och kämpar för mer generösa regler innebär det inte att man predikar helt öppna gränser.

Men SKR har protesterat mot alla politiska beslut i migrationsfrågan som tagits efter år 2015, skulle ni önska att den gamla politiken kom tillbaka?

– Ja, vi hoppas i alla fall att kunna vända på den trend som finns just nu. Framför allt vill vi hålla emot de krafter som är protektionistiska, nationalistiska och homogeniserande, säger Sofia Camnerin.

– Det är nog för att när vi pratar om migration så ser vi inte bara siffror och volymer, utan vi ser människor och vänner. Vi lyfter inte migrationsfrågan enbart på ett teoretiskt plan, utan vi ser att här kommer människor från olika sammanhang och har möjlighet att få lära känna varandra.

Sofia Camnerin, generalsekreterare på Sveriges kristna råd (SKR)

Detta vill vi

Inför denna konferens har SKR också gjort en uppdaterad sammanställning av var kyrkorna i Sverige står i migrationsfrågor, foldern ”Detta vill vi” radar upp förslag som att det ska bli enklare att lagligt ta sig hit för att söka asyl, man ska då också erbjudas permanent uppehållstillstånd och dessutom ha rätt till familjeåterförening. Många av förslagen har tidigare varit svensk politik, men har ändrats efter flyktingvågen 2015 till förmån för en stramare linje.

Så vem ska lyssna på kyrkornas krav?

– Det är en viktig fråga, för det gäller att hitta ingångar där vi är relevanta. Vi vill heller inte bara vara emot något hela tiden.

Men, konstaterar Sofia Camnerin, just nu finns det flera förslag på åtstramningar av migrationspolitiken som riskerar att motverka det man i själva verket vill lösa. Hon menar exempelvis att regeringens arbete med att bekämpa skuggsamhället riskerar att få motsatt effekt, då få kommer att våga träda fram eftersom man riskerar att utvisas.

Sofia Camnerin, generalsekreterare på Sveriges kristna råd (SKR)

Kan gå fort

Sofia Camnerin vill också påpeka att saker kan förändras snabbt. Hon tar kriget i Ukraina som exempel, där Rysslands invasionsförsök ledde till att länderna i EU omedelbart öppnade sin famn för ukrainska flyktingar.

– Då hade vi inga större problem med att ställa om med kort varsel.

Så vid behov, menar Sofia Camnerin, kan det gå undan och politiken kan ändras. Inte minst tror hon att det kan komma att behövas då man förutspår stora migrationsströmmar i framtiden på grund av klimatförändringarna.

Här, under kyrkornas migrationsdagar, lyftes dessa farhågor och en dyster framtidsspaning varnade för att klimatflyktingarna kan komma att bli flera hundra miljoner.

– Tänk om det blir verklighet, säger Sofia Camnerin.

– Om vi förstår vad som eventuellt väntar runt hörnet, då krävs det ett sådant radikalt omtänk. För vad gör vi den dagen det blir totalt obeboeligt i stora delar av världen?

Bilder från kyrkornas migrationspolitiska dagar i regi av Sveriges kristna råd, med bland annat Sofia Camnerin.

---

Fakta: Kyrkornas migrationsdagar

  • Den 15-16:e maj hölls Kyrkornas migrationsdagar, en konferens i regi av Sveriges kristna råd (SKR)
  • Drygt hundra personer från hela landet närvarade, för att fördjupa sig kunskapsmässigt och inspirera varandra.

---

Fler artiklar för dig