Nyheter

Joel Halldorf om Taylor Swift-konserten: ”Hänryckande”

Kyrkohistorikern och teologen: Hon erbjuder en feminism med ett brustet hjärta

Teologen Joel Halldorf sällade sig till de så kallade Swiftie Dads – pappor som genom sina döttrar blivit fans till den amerikanska sångerskan- i en artikel i Dagens Nyheter. Nu har han varit på konsert med dottern, och konstaterar att hänryckning är ett bra ord för att beskriva konserten.

Tillsammans med dottern och tusentals andra har Joel Halldorf varit på superstjärnan ”Queen Taylors” konsert på Friends arena på fredagskvällen – en av tre konserter under helgen.

Enskilda Högskolan Stockholm (EHS)

Inför konserten intervjuades Joel Halldorf i Dagens Nyheter om att tillhöra gruppen Swiftie Dads. Han berättade att han själv blev ett Swift-fan när han började lyssna på texterna. ”Min dotter har lyssnat på Taylor Swift utan avbrott i över ett år. I början tänkte jag att det bara var popskval, men snart började jag lägga märke till texterna. Och hur geniala de var”, sa han då.

”Hjälper unga processa tankar”

Taylor Swift hjälper unga tjejer att processa känslor, erfarenheter och värderingar – och dessutom att hitta in i poesi och litteratur, menade han då också. Att så många unga tjejer kan relatera till Swifts texter handlar om att hon tolkar kvinnliga erfarenheter på ett sätt som talar till dem, tror han.

På konserten i Friends arena på fredagskvällen bestod publiken också mest av unga tjejer, skriver Joel Halldorf på sociala medier. Men även en del män. Tjejerna ”kan varenda stavelse”, konstaterar han. ”Tortured Poets 31 låtar släpptes nyss, men även de kan de utantill. Det bränner till när låtarna handlar om kärlek eller svek. Om det var några incels där hade de kunnat förstå att unga kvinnor inte alls hatar män, som det påstås på deras forum. De drömmer om kärlek – men vad de avskyr är destruktiva män”, skriver Joel Halldorf.

”Ett uppköp”

I Dagens Nyheter fick han en fråga om fan-kulturen och hur den ser ut. ”Fankulturen är något av en sekt, det måste man säga, som tar mycket tid i sociala medier. Men å andra sidan: Som teolog vet jag att folk kan ha betydligt värre sektledare än Taylor Swift”, svarade han då.

Efter konserten konstaterade han att den typ av ”mania” som man kunde se i Friends arena historiskt har förknippats med Beatles och pojkband som Take That. ”Jämfört med dem är Taylor Swift ett otroligt uppköp! Hon tolkar kvinnliga erfarenheter på ett sätt som många kan relatera till. Jag skrev i Expressen att hon erbjuder feminism med ett brustet hjärta, och det är tydligt i kväll.”


Fakta: Tre konserter i Stockholm

  • Taylor Swift ger tre konserter i Stockholm på Friends arena i maj: 17,18 och 19 maj.
  • Den amerikanska sångerskan är 34 år gammal och påbörjade sin musikkarriär i de tidiga tonåren. Hon är en av världens bäst säljande artister och den mest streamade på Spotify.
  • Hennes senaste album kom 2024 och heter The Tortured Poets Department.

---

Fler artiklar för dig