Nyheter

Pastorer svarar: Vad gör du med dina predikningar - sparar eller kastar?

Dagen ställde frågan på Facebook

Söndag efter söndag står pastorn och prästen i predikstolen och levererar en väl förberedd bibelutläggning. Men vad händer med de nedskrivna predikningarna efteråt? Vi ställde frågan till talarna själva.

”Jag eldade upp mina predikningar.” Det berättade den pensionerade pastorn Lennart Axklo nyligen i en Dagenintervju. När vi delade artikeln på Facebook och frågade hur andra gör var det många som svarade.

Evangelisten Rigmor Holst berättar att hon sparar alla sina predikningar, vilket verkar vara vad de flesta gör. Några andra som svarade likadant är pingstpastorn Sven-Gunnar Hultman, kårledaren i Frälsningsarmén Helen Bergh och EFS missionsföreståndaren Kerstin Oderhem.

“Jag sparar dem för min egen skull. De är som en tidsresa med exempel som var aktuella då, exempel och händelser jag glömt men som är fina att minnas. Det blir också tydligt när jag ser tillbaka, på vad jag betonat och hur jag förklarat i olika tider. Texterna är en resa i livet med Jesus”, skriver Kerstin Oderhem i Facebookkommentaren.

Sparar förberedelserna

Kyrkoherden David Fredin Silverkors tillhör också skaran som sparar sina predikningar.

“För mig är det värdefullaste att spara själva förberedelserna för predikningar. Det är till exempel inklistrade stycken ur Bibelkommentarer, reflektioner jag gjort under bön och Bibelläsning med mera. Men det är också kul att kunna se vad jag predikade över för tre, sex, nio, tolv eller femton år sedan över samma texter - i den mån jag ens gjort något predikomanus”, skriver David Fredin Silverkors.

Men det finns också de som slänger sina gamla predikningar, som prästen Cecilia de Mendonça och den tidigare pingstpastorn Lasse Väcklén. När Lennart Axklo förklarade varför han eldade upp sina predikningar berättade han att han inte tyckte att det fanns något värde i dem och att han inte ville återanvända gammalt material. Men att det också fanns en annan anledning.

– Jag upptäckte att jag knappast hade någon gudsrelation för min egen skull, utan Gud var snarare min arbetsgivare, någon jag sökte hjälp hos inför en predikan. Det var nog därför jag valde att bränna upp dem, för att jag ville hitta Gud för min egen skull.

Den tidigare pingstpastorn Lisbeth Broberg sparar inte sina predikningar av en annan anledning.

“Jag tycker om att hitta nya tankar, ord och uttryck, alltså de gamla sitter i en pärm och används inte”, skriver hon i Facebookkommentaren.

---

Fakta: Så gör pastorer med sina gamla predikningar

  • Facebookinlägget där Dagen frågade pastorer vad de gör med sina gamla predikningar har i skrivande stund 88 kommentarer.
  • Omkring 85 procent av de svarande pastorerna säger att de sparar predikningarna, medan cirka 15 procent svarar att de kastar dem.

---

Fler artiklar för dig