Nyheter

Tjugo romer döps i Mölndal på pingstdagen

Pastor Roberto Josef: Jag har aldrig tidigare varit med om en så stor dopförrättning

På Pingstdagen döps tjugo romer i pingstkyrkan i Mölndal utanför Göteborg.
– Det blir en stor högtid när vi gläds med varandra, säger pastor Roberto Josef.

Dopförrättningar med tvåsiffriga antal dopkandidater hör inte till vanligheterna i svensk kristenhet. Varken bland svenskar eller andra språkgrupper. Men i pingstkyrkan i Mölndal sker det på söndag.

Då döps tjugo romer i Faderns, sonens och den helige Andes namn. Det är både vuxna och ungdomar som kommer att bli döpta, berättar pastor Roberto Josef som själv är rom.

– Några av de som ska döpas har vart med på våra ungdomssamlingar och andra har vi fått kontakt med till exempel via Facebook, förklarar han.

Pingst är glädje

Att det dessutom sker på pingstdagen, som enligt Bibeln är den dag då den helige Ande föll över lärjungarna, förstärker glädjen ytterligare.

– Jag har varit medlem i församlingen i tjugo år men aldrig varit med om att så många döps, berättar Roberto Josef som även är äldste i pingstkyrkan i Mölndal.

En man och en kvinna som ler.

Han berättar att det bor många romer i Göteborgsområdet, och att församlingen har kontakt med romer på andra platser i landet. Bland annat i Lund, Helsingborg, Norrköping och Stockholm.

– Det finns inga romska församlingar i Sverige utan många är en del av svenskgrundade församlingar. Och precis så är det i Mölndal, förklarar han för Dagen.

I pingstkyrkan i Mölndal har romerna egna gudstjänster på sitt eget språk romani. Och det är på en sådan gudstjänst på söndag eftermiddag som dopförrättningen hålls.

– Vi är stolta över att få döpa alla dessa vänner och hälsar dem välkomna in i församlingen. Det blir en riktig glädje- och jubelfest på pingstdagen.


Fler artiklar för dig