Kristna regnbågsrörelse, tidigare EKHO, hade fått löfte att för första gången kunna delta som utställare under årets Torpkonferens. Men i går backade Evangeliska frikyrkan och pekar nu på att man ”inte vill öka på spänningen i denna fråga i rörelsen”.
Under fredagen sändes mejl till EFK:s församlingar, och EFK:s ledning har också meddelat det nya beslutet på webben. Det finns flera anledningar till att man nu ändrat sig, skriver ledningen och spaltar upp tre huvudskäl. För det första vill man ”inte öka på spänningen i rörelsen”. För det andra ”förstår man kritiken om att timingen inte var bra inför kongressen”. Ett tredje skäl till omprövningen är att man ”missbedömde vilken laddning det skulle bli att låta Kristna regnbågsrörelsen vara en av utställarna.”
Vilket var det viktigaste skälet till att ni omprövade beslutet?
– Det viktigaste var reaktionerna i rörelsen, det är detta det handlar om, säger missionsdirektor Ingemar Forss till Dagen.
Rapport bakom beslut
Förra året bedömde ledningen i EFK att tiden inte var mogen för att låta Kristna regnbågsrörelsen, som då hette EKHO, delta som utställare på Torpkonferensen, som hålls under midsommarveckan och är en viktig mötesplats för kyrkans medlemmar.
I år gjorde man först en annan bedömning. Bakgrunden till att man först sa ja beskrivs på kyrkans hemsida. Här talas bland annat om rapporten ”Helighet & barmhärtighet” där det framkommit att homosexuella i frikyrkan ofta har blivit illa bemötta. Kristna regnbågsrörelsen är en ekumenisk organisation, och bland medlemmar finns flera EFK-medlemmar.
Kristna regnbågsrörelsen uttryckte i kontakter med EFK att de ”inte sökte konflikt utan dialog”, skriver kyrkan på sin hemsida. Ledningen konstaterar att EFK och Kristna regnbågsrörelsen/EKHO har ”olika syn på äktenskap och sexualetik. Trots det kan man ändå mötas i goda samtal.”
För känslig fråga enligt medlemmar
Därför ville ledningen för EFK nu ”öppna dörren och välkomna dem genom att låta dem vara utställare”. Ledningen bedömde att ”vi som rörelse var redo för det”.
Detta visade sig vara fel. Efter beslutet att välkomna Kristna regnbågsrörelsen till Torp har reaktionerna varit starka, skriver ledningen. Det har handlat om kritik av timingen, som många menat varit dålig. ”Många uppfattar också frågan lika känslig i år som förra året och tycker därför inte att EKHO/Kristna regnbågsrörelsen bör få vara en av utställarna”.
“Djupt bedrövade”
Bland reaktionerna på att man först sa ja har också funnits ”homofobiska, hatiska och hotfulla reaktioner”, något som gjort ledningen ”djupt bedrövade”.
Utställarna på Torpkonferensen kommer från vitt skilda håll, och EFK behöver inte, betonar kyrkans ledning, stå bakom allt som de olika utställarna tycker. Trots att man alltså önskar hålla en bred linje gör man efter de starka reaktionerna bedömningen att Kristna regnbågsrörelsen inte får delta i år.
Vilka reaktioner har ni fått på det nya beslutet?
– Från EKHO har det förstås varit besvikna reaktioner. Från dem som varit oroliga för vad det här skapar i rörelsen en tacksamhet över att vi nu gjort en ny bedömning, säger Ingemar Forss.
Han säger att det hittills inte kommit väldigt mycket reaktioner på det nya beslutet, utan ”ungefär så mycket som vi väntade oss”.
[ Torpkonferensen vill ta miljöansvar och inspirera besökare ]
Kommer Kristna regnbågsrörelsen/EKHO att återkomma med en förfrågan nästa år?
– Det vet vi ännu inget om.
På sin hemsida skriver Kristna regnbågsrörelsen/EKHO: ”Beskedet var inte helt oväntat, men likväl djupt beklagligt”. Att samfundet ”inte är redo att mötas upprör”, konstaterar förbundsordförande Lina Landström.
Hon skriver att önskan att delta på Torp grundar sig i ”att vi önskar få vara en del i samtalet framåt, för det är våra liv som diskussionen handlar om. Vi fortsätter att söka dialog och goda samtal, vi söker inte – och har aldrig sökt – konflikt”.
[ EKHO blir Kristna regnbågsrörelsen ]
---
Fakta: Ekumenisk rörelse
- EKHO/Kristna regnbågsrörelsen grundades 1976 och är en ekumenisk kristen rörelse som vill samla och stötta kristna hbtqia+ personer och verka ”för att kyrkor och samhället ska vara trygga platser, för livet och för tron”. EKHO står för ”Ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer”. 2024 bytte man namn till Kristna regnbågsrörelsen.
---