Nyheter

Ebba Busch: Erkänn folkmordet Seyfo

KD-ledaren lyfte syrisk-ortodoxa kyrkan som norm för en god integration i Sverige

Det är dags för regeringen att erkänna Seyfo, folkmordet på de kristna minoriteterna i nuvarande Turkiet. Det budskapet hade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch med sig när hon kom till den syrisk-ortodoxa katedralen S:t Jacobs i Södertälje.
– Det skulle innebära stor läkedom för många.

– Åh, så vackert, viskar Ebba Busch då hon vandrar in i den stora katedralen i Södertälje och tittar förundrat på alla takmålningar och de stora fönsterkorsen.

Vid sin sida har hon Youhanon Lahdo, fortfarande relativt ny på sin post som ärkebiskop inom den syrisk-ortodoxa kyrkan. Med stolthet guidar han runt i lokalen och berättar mer om den kyrkliga tradition han själv representerar.

Vill bekräfta troende

Kristdemokraternas partiledare har innan den guidade turen fått sitta ned tillsammans med personer i församlingen. Efteråt förklarar hon i en intervju med Dagen att besöket handlar om att lyfta vissa specifika frågor, men också att det finns en viktig symbolik.

– Det är viktigt för mig som partiledare och vice statsminister att få uppmärksamma en så stor och stolt församling, säger hon.

– Som kristdemokrat har jag alltid framhållit civilsamhällets betydelse för vår samhällsgemenskap. Många misstänkliggörs för sin tro, om man är jude, ortodoxt kristen eller muslim, därför vill jag använda min makt för att lyfta och bekräfta de här grupperna i samhället.

Ebba Busch besöker S:t Jacobs katedral i Södertälje, en syrisk-ortodox kyrka. Hon guidas runt i kyrkan av ärkebiskop Youhanon Lahdo.

Folkmord i fokus

En av de sakpolitiska frågor som lyftes under besöket i den syrisk-ortodoxa kyrkan är erkännandet av Seyfo, det folkmord på kristna minoriteter som påbörjades år 1915 i nuvarande Turkiet.

Frågan om Seyfo har länge varit politiskt känslig i Sverige, främst eftersom ett erkännande innebär att man tvingas stöta sig med Turkiet som hårdnackat tillbakavisat att det var ett folkmord. Riksdagen röstade trots det igenom ett erkännande år 2010, men ingen regering har fullföljt själva erkännandet sedan dess, oavsett politisk färg.

Och här går det att trampa snett, inte minst i Södertälje där många kristna med rötter i Mellanöstern bor. Exempelvis besökte den tidigare S-ledare Stefan Löfven staden innan valet 2018 med löfte om att erkänna folkmordet om Socialdemokraterna vann valet. Besvikelsen blev sedan stor då det visade sig att löftet aldrig infriades.

Vill erkänna folkmordet

Det senaste året har det nästintill varit politiskt varit tabu att lyfta Seyfo med tanke på den svenska Natoansökan där det under en känslig period behövdes en underskrift från Turkiet. Men nu, när denna period är över, kliver alltså Ebba Busch fram och säger att Kristdemokraterna åter driver frågan om ett erkännande av Seyfo.

– Jag har tydligt tryckt på i frågan inom regeringen, säger hon.

– Jag tror att det skulle innebära stor läkedom för många i Sverige, men det skulle också vara en viktig signal för andra grupper, där vi ser en förföljelse av kristna i Mellanöstern som är fruktansvärd.

Ebba Busch fyller på med att Kristdemokraterna även vill att Sverige ska tillsätta en ambassadör för religionsfrihet, vilket skulle vara ett sätt att tydligare kunna stå upp för kristna minoriteter i Mellanöstern. Frågan om religionsförföljelse finns också med som en punkt i KD:s manifest inför EU-valet.

Ebba Busch besöker S:t Jacobs katedral i Södertälje, en syrisk-ortodox kyrka. Hon guidas runt i kyrkan av ärkebiskop Youhanon Lahdo.

Kyrkan och integrationen

Under sitt besök i den syrisk-ortodoxa kyrkan diskuterades också integration och migration, inte minst då det finns församlingsmedlemmar med utvisningsbeslut. Ebba Busch är en av många politiker som vill ha en stram migration och hon pratar också om hur viktigt det är med integration och att ha ett ”gemensamt etiskt modersmål”.

Är det då bra att kyrkor av det här slaget bevarar en kultur och tradition från ett annat land?

– Absolut. Jag tycker att ledarskapet här i församlingen och även i andra syrisk-ortodoxa församlingar som jag har träffat har varit tydliga. De säger, vi är stolta över våra rötter och vill föra dem vidare till nästa generation, men vi är också fullt ut tacksamma och lojala till Sverige, säger Ebba Busch och fortsätter.

– Det är precis den här typen av integration som jag hoppas ska bli norm i Sverige. Vi har aldrig sagt att man ska avsäga sig sitt förflutna, tvärtom, djupa rötter är viktigt för att man ska kunna möta det nya. Att ha ett gemensamt etiskt modersmål handlar om etik och värderingar, inte om etnicitet. Då tycker jag att man är ett gott föredöme här.

Ebba Busch besöker S:t Jacobs katedral i Södertälje, en syrisk-ortodox kyrka. Hon guidas runt i kyrkan av ärkebiskop Youhanon Lahdo.

---

Fakta: Seyfo

  • 1915 inleddes folkmordet på kristna minoriteter i det Ottomanska riket, uppskattningsvis dödades 1,5 miljoner armenier, syrianer, assyrier, kaldéer och pontiska greker.
  • De olika grupperna har genom åren använt olika ord för detta folkmord, Seyfo eller det armeniska folkmordet är de mest använda.
  • Genom att döda och fördriva kristna grupper banade man väg för nationalstaten Turkiet, med tydlig muslimsk identitet.
  • Turkiet, vars självständighet ropades ut år 1923, har aldrig erkänt att det skett ett folkmord.

---

Fler artiklar för dig