Nyheter

Pingstförsamling avskedade anställd – krävs på kvarts miljon

Församlingen i Jönköpings län ansåg att medarbetaren hade uppträtt illojalt • Facket: “Det föreligger inte ens sakliga skäl för uppsägning.”

Pingstförsamlingen ansåg att den anställde hade uppträtt illojalt och avskedade personen. Facket menar att det inte fanns någon grund för avskedande och kräver att den tidigare medarbetaren ska få en kvarts miljon kronor i skadestånd.

Det var i en pingstförsamling i Jönköpings län som den numera före detta medarbetaren hade sin anställning. Anställningen fick ett abrupt slut när församlingen förra sommaren avskedade medarbetaren, vilket P4 Jönköping först rapporterade om. Vid en uppsägning finns det en uppsägningstid för den anställde, men ett avskedande innebär att anställningen upphör omedelbart, utan någon uppsägningstid.

Som skäl för avskedandet ska församlingen bland annat ha angett att medarbetaren hade uppträtt illojalt mot sin arbetsgivare.

Den bedömningen delas inte av fackförbundet Vision, som har deltagit i en tvisteförhandling med pingstförsamlingen och dess arbetsgivarorganisation Arbetsgivaralliansen. När tvisteförhandlingen inte har lett fram till någon överenskommelse mellan parterna har Vision nu inlett en stämningsprocess i Arbetsdomstolen.

I den stämningsansökan som har lämnats in till domstolen menar facket att den tidigare medarbetaren inte har uppträtt på ett sätt som har berättigat församlingen att avskeda vederbörande: ”Det föreligger inte ens sakliga skäl för uppsägning.”

Vill ha en kvarts miljon

Facket vill att domstolen ska ogiltigförklara avskedandet och därutöver att församlingen ska förpliktigas att betala 250 000 kronor i skadestånd till den avskedade medarbetaren.

Arbetsdomstolen har beviljat facket anstånd till den 24 maj med att inkomma med en mer utförlig rättslig argumentation. När facket har lämnat in kompletteringen väntas domstolen utfärda en stämning och begära svar från pingstförsamlingen och Arbetsgivaralliansen.

Dagen har sökt ordföranden i den aktuella pingstförsamlingen. I nuläget säger ordföranden:

– Jag har inte sett stämningsansökan än och har ingen kommentar.

---

Fakta: Avskedande och uppsägning

  • Ett avskedande innebär att den anställde, det vill säga arbetstagaren, omedelbart skiljs från sin anställning, utan någon uppsägningstid. En arbetstagare får avskedas om denne grovt har åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren.
  • En uppsägning innebär att arbetstagarens anställning upphör efter en uppsägningstid. En uppsägning från arbetsgivarens sida måste grunda sig på sakliga skäl. Sakliga skäl kan vara arbetsbrist eller personliga skäl, till exempel misskötsamhet.
  • Regelverket för avskedande och uppsägning finns i lagen om anställningsskydd (LAS).

---

Fler artiklar för dig