Nyheter

Flera källor till Dagen: Piensoho är anonyma kandidaten i kyrkoledarvalet

90 personer i samfundet vädjar nu till kyrkostyrelsen i Equmeniakyrkan att göra allt de kan för att skapa förutsättningar för att just Piensoho ska kunna väljas till kyrkoledare för samfundet.

Nyligen vädjade 32 pastorer och församlingsledare till kyrkostyrelsen att låta den tredje kandidaten vara kvar i diskussionen om vem som ska bli ny kyrkoledare i Equmeniakyrkan.
Nu höjer 90 personer sin röst och uppmanar kyrkostyrelsen att ta upp Niklas Piensoho-tråden igen.

Det är, enligt flera initierade källor till Dagen, Niklas Piensoho som är den tredje kandidat som inte vill träda fram med sitt namn. Han har nominerats av många församlingar, och är därmed en person som många inom Equmeniakyrkan förordar som efterträdare till Lasse Svensson.

I de offentliga utfrågningar som genomfördes nyligen, och som Dagen rapporterade om, deltog de två kandidater som varit öppna med sin kandidatur. Nämligen de nuvarande biträdande kyrkoledarna Karin Wiborn och Joakim Hagerius.

Men frågan som många ställer sig är om de kommer att få konkurrens av Niklas Piensoho.

I en debattartikel i Sändaren argumenterade 32 pastorer och församlingsledare för Niklas Piensoho. De skrev att de har ”full förståelse för att hans tjänst gör det svårt för honom att träda fram i det här skedet”. Samtidigt riktade de en uppmaning till kyrkostyrelsen ”att göra allt den kan för att skapa förutsättningar” för att just Piensoho ska kunna väljas till kyrkoledare.

Niklas Piensoho på plats i Filadelfiakyrkan Stockholm, som under pandemin renoverat sina lokaler.

Vill aktualisera Piensohos kandidatur

Nu skriver Sändaren om en namnlista som är ute i samma ärende. På listan finns enligt tidningen 90 namn som vill aktualisera Niklas Piensohos kandidatur. David Hjelmqvist, pastor i Equmeniakyrkan i Hovslätt utanför Jönköping, var den som tog initiativ till debattartikeln som de 32 ledarna skrev.

– Vår kyrka står inför stora uppmaningar och vi tror att de är dags för något nytt. För oss är Niklas Piensoho en tydlig andlig ledare, som med både stor ödmjukhet och skärpa kan peka i en tydlig riktning mot Jesus som kyrkans kärna och stjärna. Han är också tydlig med att stötta unga ledare, säger han till Sändaren.

David Hjelmqvist, föreståndare för Equmeniakyrkan i Hovslätt.

”Tänka lite utanför boxen”

David Hjelmqvist är inte helt nöjd med den process som pågår för att utse Equmeniakyrkans högste ledare. Och han efterlyser mer nytänkande från kyrkostyrelsen i frågan:

– Av de tre kandidater som kyrkostyrelsen önskade lägga fram tidigare i vår valde en person att inte kliva fram – inte att kliva av. Vi skulle gärna se att kyrkostyrelsen vågade tänka lite utanför boxen och föreslå den tredje kandidaten som ny kyrkoledare.

Ny kyrkoledare väljs vid kyrkokonferensen i Göteborg den 14–18 augusti.

Fler artiklar för dig