Nyheter

Bättre stöd vid pastorskriser efterfrågas inom pingst

Pingst FFS möts till rådslag • Sex motioner om ledarfrågor, visselblåsarfunktion, ökad transparens och ifrågasättande av styrelsens agerande i ledarkrisen runt Daniel Alm.

Hur ska det nationella och regionala ledarskapet i Pingst – fria församlingar i samverkan organiseras i framtiden? Breddat ledaransvar kring nationella föreståndaren, ökad transparens och delaktighet, en visselblåsarfunktion samt stöd vid moraliska och pastorala kriser är några förslag som väcks i motioner till Pingsts rådslag om en dryg vecka.

Det är efter att den tidigare nationella föreståndaren för Pingst FFS, Daniel Alm, plötsligt och oväntat avgick i oktober förra året – liksom att det är 20 år sedan Pingst FFS bildades – som sex motioner nu behandlar frågor om ledarstrukturer och inriktningen för Pingst. De handlar om ansvarsfördelningen runt föreståndaren och om ordningar då en lokal pastor exempelvis ska fråntas sin vigselbehörighet inom rörelsen.

Dagen har läst motionerna.

Möts i Frihamnskyrkan

Pingsts rådslag, pingstsamfundets högsta beslutande organ, hålls fredag till lördag, den 24–25 maj, i Frihamnskyrkan i Göteborg. Rådslaget har i år temat ”Pingströrelsen och framtiden”. Till rådslaget ligger ett förslag om att välja tillförordnade föreståndaren Pelle Hörnmark till ordinarie föreståndare, men bara under en tvåårsperiod, mot normalt fyra år.

Nio pingstförsamlingar från olika delar av landet – Linköping, Norrköping, Härnösand, Järfälla, Lund, Mullsjö, Täby, Helsingborg och Strängnäs – efterlyser i en gemensam motion ökad delaktighet, transparens och fördjupad demokrati i den gemensamma organisationen. De vill konkret att en mindre grupp, fristående från styrelsen, ska få till uppgift att göra en översyn av verksamhetsledningen i Pingst till nästa års rådslag.

Invigning av nya Frihamnskyrkan i Göteborg 17 september 2023.

Varnar för vänskapsband

Församlingarna vill att en sådan grupp exempelvis ska föreslå förändringar kring hur regionledare utses, kring hur direktorns roll i Pingst kan stärkas samt kring den referensgrupp på cirka 15 pastorer (ofta regionledare och från stora församlingar) som föreståndaren samlar omkring sig.

Pingstkyrkan Hope Dalarna i Mora varnar för att vänskapsband kan vara avgörande när referensgruppen utses som en slags ”nationell äldstekår” runt föreståndaren, liksom för regionala ledare och processgruppsledare bland pastorerna. Pingstkyrkan Hope Dalarna efterfrågar tydliga mandatperioder för att undvika ”inlåsningseffekter” samt önskar representation från mindre församlingar.

Filadelfiakyrkan i Stockholm vill i en egen motion att referensgruppens roll och mandat i förhållande till föreståndaren ska förtydligas, och anser att det bör utredas om uppgiften ska vara tidsbegränsad.

Gudstjänst från Hope Dalarna.

Stöd för församlingen vid kriser

När det gäller krissituationer kring en pastor i en lokal församling konstaterar Filadelfia Stockholm i samma motion att det finns ett gott juridiskt stöd via Arbetsgivaralliansen, men att det är betydligt mer otydligt vart den lokala församlingen vänder sig för att få stöd kring moraliska och pastorala aspekter.

Någon ansvarsnämnd, som i flera andra samfund, som kan dra tillbaka en pastorsordination eller som kan återupprätta ett förlorat förtroende för en pastor – eller ett förtroenderåd – saknas i Pingst, konstaterar man. Motionen efterlyser ett stöd för de lokala församlingarna på det här området, liksom konkreta förslag för hur pastorer som har förlorat sitt förtroende ska kunna komma tillbaka in i tjänst.

Samtidigt säger sig Filadelfia Stockholm vilja värna den lokala församlingens rätt att själv fatta beslut om sin pastor.

Fler än två bör besluta

Filadelfiaförsamlingen vill också säkerställa att fler än två personer ska vara involverade om det skulle bli aktuellt att frånta en pastor dennes vigselbehörighet från Pingst (inte bara föreståndaren i Pingst och verksamhetsledaren för Pingst församling) eller om ett medlemskap i rörelsens nätverk Pingst pastor skulle behöva avslutas.

I en andra motion uppmanar huvudstadsförsamlingen Pingsts styrelse att fullfölja den inledda utredningen kring Pingsts organisation, ledarskap och inriktning. Man anser att Pingst FFS bör ha en dubbel funktion. Både som en serviceorganisation – som hjälper församlingar att lyckas – och som en plattform för gemensamma satsningar och initiativ.

Här tycker Filadelfia Stockholm samtidigt att styrelsen bör ta fram ett förslag som ser över ansvarsfördelningen inom den nationella organisationen, så att inte ett alltför stort ansvar och mandat knyts till bara en person.

I Vårgårda/Herrljunga efterlyser Filadelfiaförsamlingen en extern visselblåsarfunktion för Pingst som samfund, för att ha en vaksamhet mot felaktiga beteenden bland ledare och pastorer.

UPPLANDS VÄSBY. Konferensen Pingst pastor international på Scandic Infra city.

Avslår motion om att utreda styrelsens agerande

Solna pingstförsamling vill å sin sida att revisorerna ska granska hur styrelsen i Pingst har hanterat den senaste ledarkrisen, och om de levt upp till att information kommit ut till församlingarna. Man efterfrågar också en utredning kring arbets- och möteskulturen inom Pingst och styrelsearbetet.

Pingsts styrelse föreslår avslag på den sistnämnda motionen från Solna, och anser sig ha gått igenom sin hanteringen av den tidigare föreståndarens avgång. När det gäller förslagen kring förändringar i ledarstrukturerna, från flera församlingar, hänvisar styrelsen till de rundabordssamtal, enkäter med mera som pågår just nu.

Styrelsen anser därmed motionerna besvarade, och skriver att man tar med förslagen som underlag in i en fortsatt process och att man i det arbetet – efter att ha lyssnat in rådslaget – tänker involvera ett antal av församlingarna som har lämnat in synpunkter.

Nyhem 2023
Fler artiklar för dig