Håller studentprotesterna mot Israel på att få fäste i Sverige? Dagen var på plats vid Stockholms universitet där ett mindre tältläger slagit upp. Talespersonen har inga problem med att slå fast att det pågår ett folkmord i Gaza, men har svårare med att ta avstånd från Hamas övergrepp på civila.
Solen skiner och folk strömmar fram och tillbaka på Stockholms universitets stora område. Det mesta är som vanligt, studenterna är fokuserade på de avslutande tentorna och många sitter ute och lapar sol.
Men det är något som lockar hit nyhetsreportrar. Ett mindre tältläger har byggts upp och på banderollerna går det att läsa slagord om att Israel måste stoppa sitt pågående folkmord. Budskapen är skrivna på engelska och mitt bland ungdomarna sitter Greta Thunberg, aktivisten som ofta lyckas få rubriker.
[ Greta Thunbergs svar efter anklagelser om antisemitism ]
Så frågan alla ställer sig nu är om studentprotesterna mot Israel också är på väg att få fäste på svenska universitet, precis som i USA och andra länder i västvärlden. Liknande saker händer nämligen även på andra universitetsområden runtom i landet, som i Lund och Örebro. Än så länge är det här i sin linda och den som besöker universitetsområdet lägger snart märke till att just nu bryr sig väldigt få om denna ”studentintifada”, ett ord som aktivisterna själv använder sig av.
Soliga bilder från studentintifadan på Stockholms universitet. pic.twitter.com/tLAgIWclDy
— Jacob Zetterman (@ZettermanJacob) May 14, 2024
Kräver bojkott
Den som kliver fram som talesperson för gruppen här i Stockholm är Emma Bastås, matematikstudent som liksom många andra här i tältlägret ikläder sig en palestinasjal.
Är det här en studentrörelse eller är det aktivister som kommit in utifrån?
– Det jag kan säga med säkerhet är att en överväldigande majoritet av dem som är här är studenter, svarar Emma Bastås.
Kraven de ställer är väldigt enkla, Stockholms universitetet ska kapa alla samarbeten de har med israeliska universitet.
– Eftersom vår rektor gjort det förut när det gäller Ryssland så är det enkla krav.
Emma Bastås menar att alla fyra universitet i Israel som det finns samarbeten med har starka kopplingar till staten och att de även bidrar till den israeliska krigsmaskinen.
– Det pågår också en fruktansvärd diskriminering av palestinier på universiteten och de uppmanar också studenter att gå med i militären.
[ Tältprotester mot Israel sprider sig till svenska universitet ]
Folkmord används
Att de som samlas här är eniga om att Israel begår ett folkmord är tydligt, de flesta banderoller som satts upp använder också ordet ”genocide”, folkmord.
Samtidigt finns det ingen instans som slagit fast att Israel gör sig skyldigt till folkmord. Inte minst har flera ledarskribenter reagerat på hur man inom den propalestinska rörelsen använder detta ord, inte minst nu efter att FN-organet OCHA skrivit ned antalet dödade kvinnor och barn i Gaza rejält jämfört med Hamas tidigare statistik.
Fredrik Haage skriver i Barometern att Israels folkmord är en myt, men att propalestinska röster numera tar detta så pass givet att de inte längre vill veta av sakliga invändningar. Peter Wennblad gör en liknande tolkning då han i Svenska Dagbladet konstaterar att aktivister skamlöst exploaterat begreppet folkmord, där han också hänvisar till juridisk expertis som tillbakavisar påståendet.
Så att det pågår ett folkmord är väl bara ert politiska ställningstagande?
– För det första finns det ett preliminärt utlåtande om att Israel begår ett folkmord, säger Emma Bastås, med hänvisning till ett utlåtande av domstolen ICJ i Haag.
– Sedan finns det teknikaliteter, är det ett folkmord, eller är det grova krigsförbrytelser.
Emma Bastås fortsätter med att säga att när så många barn och civila har dött i Gaza så måste man markera att det är något som är fel.
[ Frida Park: Är Netanyahu den som kan uppnå fred? ]
Även Hamas har mördat barn och civila, kan man kalla också det för ett folkmord?
– Även där kan vi prata teknikaliteter.
När en terrororganisation går in och mördar över tusen personer så är det väl inte teknikaliteter?
– Jag kan säga att vi som befinner oss här gör det på grund av folkmordet i Gaza, vi har inga problem med att säga att mördandet av civila är fel, oavsett nationalitet.
Så Hamas gjorde fel?
– Som sagt, vi som är här säger att det är fel att mörda barn. Det är den proisraeliska sidan som måste rannsaka sig själva, om de tycker att det är okej att mörda tusentals barn.
Snart slutar läsåret, kommer ni att sitta kvar här?
– Vi får se.