Nyheter

Ebba Busch (KD): Både vi och SD har blivit illa behandlade

”Vi är också en gräsrotsrörelse som inte alltid har varit representerade i finrummet”, säger KD-ledaren

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch riktar hård kritik mot SD-ledaren Jimmie Åkesson efter Kalla faktas avslöjande om partiets ”trollfabrik”. Inte minst tycker hon att SD beter sig olämpligt eftersom de, precis som KD, själva har motarbetats och smutskastats.
– Då kan man inte göra sig skyldig till exakt samma sak gentemot andra, säger hon till Dagen.

Kalla faktas avslöjande om att Sverigedemokraterna systematiskt använder sig av anonyma konton i sociala medier, en så kallad trollfabrik, för att smutskasta politiska motståndare har väckt kraftiga reaktioner. Jimmie Åkesson tvingades själv ut på banan när han höll ett tal där han inte bad om ursäkt utan valde att gå till angrepp mot TV4:s journalistiska metoder.

Men långtifrån alla är nöjda med hans sätt att krishantera. Inte minst kommer nu kraftig kritik från de borgerliga partierna som samarbetar med SD inom ramen för Tidöavtalet.

EU-toppen ansatt

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch är en av dem som nu i hårda ordalag bemöter Jimmie Åkesson och menar att det är dags att han börjar städa upp i sitt eget parti, inte minst efter att KD:s toppnamn i EU-valet Alice Teodorescu Måwe nyligen varit måltavla för SD:s så kallade trollfabrik.

Dagen träffar Ebba Busch inne i den syrisk-ortodoxa katedralen S:t Jakobs i Södertälje, där hon efter mötet med kyrkans representanter också tar sig tid för att möta pressen och svara på frågor om SD:s agerande i sociala medier efter Kalla faktas avslöjande i TV4.

– Smutskastning och personangrepp hör inte hemma i politiken, och det är uppenbart att man gått över gränsen här, säger Ebba Busch till Dagen.

Liknande historik

Sedan vänder hon lite på perspektivet och tar upp att både SD och KD historiskt har varit i en liknande situation. Båda partierna har vuxit fram underifrån där många i samhällets toppskikt skakat på huvudet åt dem. I Kristdemokraternas fall rör det sig om att man är sprungen ur en frikyrkorörelse som man i vissa kretsar sett ner på.

– Så jag har stor sympati för att man kan uppleva att det finns vissa etablerade åsikter som har getts mer utrymme i framför allt medier och i det man ser som en samhällselit som inte alltid är representerat av folket, säger Ebba Busch.

– Vi som parti är själva sprungna ur en sådan rörelse, vi firar 60 år av att vara en gräsrotsrörelse som inte alltid har varit representerade i finrummet, i public services huvudprogram, men som haft stort folkligt stöd i många frågor.

Tar inte ansvar

Att SD lyfter ett sådant perspektiv säger hon sig inte ha några problem med, och jämför sedan med omröstningen i Eurovision där Israel kammade hem full pott när folket fick rösta, men noll poäng av juryn som var utsedd att representera svenskarna.

Men, menar Ebba Busch, det Jimmie Åkesson gör just nu är något helt annat.

– Han tar inte ansvar för den smutskastning som delar av hans rörelse helt uppenbarligen har ägnat sig åt, säger hon.

– Men man måste göra grovjobbet, det måste alla ledare göra, inte minst om man representerar ett parti som har blivit ganska illa behandlade av andra etablerade partier, vilket både Jimmie Åkesson och jag gör.

Skyldig till samma sak

Ebba Busch exemplifierar med att det fanns en tid när andra borgerliga partier varnade folk för att rösta på KD eftersom de ansågs vara för kontroversiella. Hon säger att partiet har motarbetats och fått åsikter påklistrade som inte alls stämmer överens med vad de själva drivit för politik.

– SD har varit utsatta för samma sak, menar Ebba Busch.

– Men då kan man inte göra sig skyldig till exakt samma sak gentemot andra, att hålla på med den sortens smutskastning. Det måste Jimmie Åkesson ta ansvar för.

Fler artiklar för dig