Inrikes

Tältprotester mot Israel sprider sig till svenska universitet

På en rad lärosäten i Sverige har tältläger börjat växa fram - En av demonstranterna är klimataktivisten Greta Thunberg.

Studenter har inlett protester mot Israel på en rad lärosäten i Sverige, bland annat i Stockholm, Göteborg, Lund, Uppsala och Örebro.

Omkring 20 personer hade slagit läger utanför Stockholms universitet under tisdagsmorgonen, i protest mot Israels pågående krigföring i Gaza, skriver Dagens Nyheter.

En av demonstranterna är klimataktivisten Greta Thunberg. De kräver att universitetet bryter alla band med Israel, skriver Thunberg på X.

Aktionen är direkt inspirerad av studentprotesterna som skakat bland annat amerikanska universitet på senare tid.

”Ska klippa banden”

Även i Uppsala har ett litet tältläger börjat växa fram vid universitetet.

– Vi vill poängtera att det är en fredlig demonstration som är en del av en global solidaritetsrörelse, vi tar det som hänt på universitet runt om i världen till Uppsala, säger en talesperson till TT.

– Vi vill att universitetet vidtar de åtgärder som det borde gjort för länge sedan med tanke på allvaret i situationen. Bland annat att universitetet omedelbart och konkret agerar för att klippa banden med alla medskyldiga israeliska institutioner och företag.

Även i Lund har studenter börjat sätta upp tält till stöd för Palestina, rapporterar SVT Skåne. Enligt polisen handlar det om 30–40 tält som slagits upp i Lundagård.

Polisens presstalesperson Katarina Rusin säger att de medverkande riskerar att rapporteras för brott mot ordningslagen, men ingen anmälan har upprättats.

– Man behöver ju tillstånd för att få genomföra en demonstration och nu har man dessutom slagit upp tält, säger hon.

En liknande aktion pågår under morgonen vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm, rapporterar DN. Även i Vasaparken vid Göteborgs universitet syns tält och den palestinska flaggan, enligt tidningen.

Under måndagen slog propalestinska studenter läger utanför Örebro universitet, rapporterar SVT Örebro. Ett trettiotal personer samlades även under kvällen utanför universitetet och ropade slagord, samtidigt som en föreläsning hölls inne på universitetet.

Fler artiklar för dig