Nyheter

Största människorättspriset till Denis Mukwege

Får en miljon dollar för sina betydande humanitära insatser för kongolesiska kvinnor

Överläkaren Denis Mukwege vid Panzisjukhuset i Bukavu, DR Kongo, har tilldelats Aurorapriset på en miljon dollar. Han får priset för sina insatser för Kongos våldtagna kvinnor och sin kamp mot sexuellt våld som vapen i krig.

Aurora Prize for Awakening Humanity är världens största människorättspris. Priset är initierat av överlevande från det armeniska folkmordet och är vikt för personer som gjort betydande humanitära insatser. Denis Mukwege är den åttonde som får priset sedan det började delas ut 2016.

− Denna utmärkelse är inte endast min. Den tillhör varje sjuksköterska, läkare och kurator som sliter outtröttligt på Panzisjukhuset och bortom det. Det är för varje förespråkare för fred och mänskliga rättigheter som tror på en framtid där rättvisa råder och helande finns tillgängligt för alla, sa Denis Mukwege i sitt tal i samband med prisceremonin vid utdelningen som skedde i Los Angeles, USA.

”Patienten ville hjälpa andra”

– Jag minns en patient som gjorde djupt intryck på våra medarbetare. Efter att hon var färdigbehandlad utbildade hon sig till sjuksköterska. Hon sa att hon gjorde det eftersom hon ville hjälpa sådana som hon själv.

I år är det 25 år sedan Denis Mukwege grundade Panzisjukhuset, en anläggning som sedan starten hjälp fler än 80 000 kvinnor och flickor som överlevt sexuellt våld, som blivit ett vanligt förekommande vapen i det kongolesiska inbördeskriget. Förutom medicinsk behandling får kvinnorna rättshjälp, ekonomiskt stöd samt psykosocial hjälp att gå vidare med sina liv. En annan betydelsefull del av Mukweges arbete handlar om att ge kvinnorna upprättelse även juridiskt genom att ställa gärningsmännen till svars för sina handlingar. 2018 tilldelades Denis Mukwege Nobels fredspris för detta arbete och 2023 kandiderade han i ett försök att bli DR Kongos nye president, dock utan framgång.

”Han har vigt sitt liv”

Aurorapriset, på motsvarande drygt tio miljoner svenska kronor, är ett i raden av internationella erkännande för hans kamp för Kongos kvinnor.

– Doktor Mukwege har vigt sitt liv, inte bara till att bry sig om kvinnor och flickor som drabbats av det brutala sexuella våldet, utan dessutom slagits vilt för deras rättigheter. Det är en heder för Aurora att stötta dr Mukweges kall att hjälpa de behövande, att kräva rättvisa för offren för sexuellt våld i krig och att ställa förövarna inför rätta, säger dr Noubar Afeyan, medgrundare till Aurora Humanitarian Initiative.

Ordföranden för Auroraprisets priskommitté, lord Ara Darzi, fyller i:

– Doktor Mukwege förkroppsligar den verkliga andan av humanitet, en oförtröttlig förkämpe för ett samhälle där sexuellt våld som vapen i krig ska elimineras. Hans orubbliga engagemang för att lyfta överlevare ur förtvivlan och leda dem ni på en väg mot en bättre framtid är verkligen rörande.

Hyllas från Sverige

En rad svenska församlingar och hjälporganisationer är engagerade i Panzisjukhusets arbete och från Pingstmissionens utvecklingssamarbete, PMU, kommer en hyllning.

− Vi på PMU vill gratulera doktor Mukwege för denna prestigefyllda utmärkelse. Vi önskar honom och hela teamet på Panzisjukhuset fortsatt Guds rika välsignelser över deras viktiga arbete, säger PMU:s direktor, Niclas Lindgren.

---

Fakta: Aurora Prize for Awakening Humanity

  • Delas ut sedan 2016 på uppdrag av de överlevande från det armeniska folkmordet 1915.
  • Tillfaller någon som gjort betydande humanitära insatser.
  • Är med prissumman en miljon dollar världens största människorättspris.

---

Fler artiklar för dig