Den nuvarande 48-åriga stiftsteologen och biskopsadjunkten i Västerås stift blir den som tar över som biskop i Härnösands stift när Eva Nordung-Byström går i pension till hösten. Det visar det preliminära resultatet från tisdagens andra valomgång.
– Det känns stort att ha fått det här förtroendet och nu är det ju på riktigt, säger hon till Dagen.
Valet stod mellan Teresia Derlén och Kenneth Nordgren, rektor vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut. Teresia Delén fick 214 röster och Kenneth Nordgren fick 137 röster.
– Det är omtumlande. Det är en stor heder, men ett lika stort ansvar. Jag är tacksam för det förtroende som Härnösands stift har gett mig och jag ser fram emot att lära känna mina nya medarbetare och stiftsbor, sa Teresia Derlén i ett pressmeddelande från stiftet direkt efter valet.
Ett par timmar efter det att valresultatet blev känt är Teresia Derlén lika överväldigad.
– Det är fortfarande omtumlande, jag har inte hunnit landa, säger hon till Dagen.
– Det känns stort att ha fått det här förtroendet och nu är det ju på riktigt. Så det är någonting som jag verkligen får ta med i mina böner, liksom frågan om vad det här uppdraget i praktiken kommer innebära.
Teresia Derlén är 48 år och filosofie doktor i teologi vid King’s College, London. Hon arbetar i dag som biskopsadjunkt och stiftsteolog i Västerås stift. Tidigare har hon bland annat arbetat i olika roller som präst i England.
Enligt planen vigs hon till biskop i Uppsala domkyrka den 22 september och tas emot i Härnösands domkyrka den 28 september. Dessförinnan, den 14 september, lägger Eva Nordung-Byström ned biskopsstaven vid en högtid i Härnösands domkyrka.
Vad händer efter biskopsvigningen?
– Det första blir att bygga upp relationerna, lära känna församlingsgemenskaperna, lyssna in, ta reda på vad som är aktuellt och angeläget i de olika bygderna. Och att lära känna hela stiftskansliet, skapa relationer med präster, diakoner, förtroendevalda och ideella.
Teresia Derlén växte upp i Eskilstuna och Sundsvall, där hon tog studenten. I Sundsvall bodde också hennes föräldrar fram till för ungefär 20 år sedan.
– Sundsvall var hemmaplatsen, säger hon om den tiden.
Barn till präst och diakonissa
I sin presentation för Härnösands stift berättar den blivande biskopen att hennes far varit präst, hennes mor ”Vårstasyster”, eller diakonissa, och hennes morfar vildmarksdiakon i Tornedalen.
– En stor del av släkten var bärare av det pietistiska arv som också finns i Härnösands stift, inte minst genom EFS. Jag uppskattar verkligen den traditionsrikedomen som vi har i Svenska kyrkan.
I dag bor hon i Västerås, där hon har sin arbetsplats, och i Umeå. Hennes man forskar och undervisar nämligen i konstitutionell rätt vid Umeå universitet.
Vad kommer du att sakna från Västerås?
– Jag har bott på många platser och det är människorna som blir ens hem och ens familj. Det är värdefullt att få bära med sig alla dessa tidigare relationer, och att sedan få skapa nya.
Vad gör du i sommar?
– Både min man och jag är forskare, så vi ska hjälpas åt att vara lediga och att läsa roliga och icke-akademiska böcker. Så det ser jag fram emot – lite ledig tid för återhämtning.
Var står du i din forskning?
– Jag är ju stiftsteolog, så det finns alltid någonting att fila på. Just nu avslutar jag en artikel för Sveriges kyrkosångsförbunds 100-årsjubileum, och om hur kyrkosången i psalm och liturgi utvecklats genom körsången på 1900-talet. Körsången är ju hjärtat av idealiteten i Svenska kyrkan, och engagerar en stor grupp.
Dagen berättade för ett par år sedan om den böneserie, eller novena, som Teresia Derlén skrev inför pingsten 2022 och som Västerås stift gett förnyad spridning genom sociala medier.
– Det är ett fantastiskt roligt sätt att uppmärksamma kyrkans böneliv, med Anden i fokus, säger hon.
– Anden är en god och glad och uppmuntrande följeslagare i vardagen, så den här tiden blir väldigt speciell.
Har du någon bön som följt dig genom åren?
– Tidebönen är viktig för mig, och där står Symeons lovsång väldigt nära mitt hjärta.
Som biskop ska du välja ett valspråk. Är det något du funderat över?
– Det är lite tidigt, och det kommer också kräva en del bön innan jag landar i något.
---
Fakta: Biskopsval i Härnösands stift
- I den första valomgången, den 22 april, fick Teresia Derlén 25 procent av rösterna, medan Kenneth Nordgren fick 21 procent. I och med att ingen av dem fick minst 50 procent av rösterna, hölls en andra omröstning den 14 maj.
- Den andra valomgången genomfördes på fem platser i stiftet och 88 procent av de röstberättigade deltog. Den slutgiltiga räkningen av rösterna är planerad till den 21 maj.
- Rösträtt i biskopsvalet hade 398 personer: alla anställda präster och diakoner i Härnösands stifts församlingar och på stiftskansliet, samt lika många elektorer som utsetts av församlingarnas fullmäktige. Till det kom stiftsstyrelsens och domkapitlets ledamöter.
- Härnösand är ett av Svenska kyrkans 13 stift, och omfattar 17 procent av Sveriges yta. Här har samfundet cirka 230 000 medlemmar, vilket utgör cirka 63 procent av befolkningen i området.
- Stiftet består av 25 pastorat med 100 församlingar i Jämtland, Härjedalen, Medelpad och Ångermanland.
- Formellt blev Härnösand ett stift 1772. Den 1 januari 1904 delades stiftet genom att Luleå stift, omfattande Norrbottens och Västerbottens län, bildades.---
[ Toppkandidat i Härnösands biskopsval: ”Omtumlande och mycket hedrande” ]